Η χώρα εισέρχεται επίσημα σε προεκλογική περίοδο καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, όπου ζήτησε τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών.

Στη συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως επί της ουσίας η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τη θητεία της, όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί εξ’ αρχής.

Σημείωσε ακόμα πως οι πολίτες μπορούν τώρα να αξιολογήσουν το σύνολο της κυβερνητικής θητείας στις επόμενες εκλογές, τις οποίες χαρακτήρισε «μεγάλη γιορτή της δημοκρατίας».

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα, να υπάρξει γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να επιλέξουν ποιους θα ψηφίσουν.

Με τη σειρά της, η κ. Σακελλαροπούλου ευχήθηκε «να έχουμε μια ήρεμη και γόνιμη προεκλογική περίοδο για το καλό της χώρας».

Δείτε live τις εξελίξεις

Τι θα πει ο Μητσοτάκης

Αμέσως μετά είναι προγραμματισμένη η μετάδοση δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναμένεται να να αναφερθεί στις οικονομικές εξελίξεις και στον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει γι’ αυτό το σκοπό, ο σχηματισμός ισχυρής κυβέρνησης με νωπή λαϊκή εντολή.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στο μήνυμα του, μεταξύ άλλων, να τονίσει ότι οι εκλογές διεξάγονται στη δύση της κυβερνητικής θητείας, 2 περίπου μήνες πριν από την επίσημη λήξη της, και ότι παρέμεινε πιστός στη δέσμευση του να εξαντλήσει τον συνταγματικό χρόνο και η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες κάλπες.

Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναμένεται να θυροκολληθεί στη Βουλή αργότερα το απόγευμα.