Οι διπλωματικές λύσεις είναι διευθετήσεις μεταξύ κρατών και όχι για παράνομες συμμορίες, είπε την Πέμπτη 20 Απριλίου ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του Σουδάν, ταξίαρχος Ναμπίλ Αμπντάλα.

Μιλώντας στο Sputnik, ο εκπρόσωπος του de facto ηγέτη του Σουδάν στρατηγού Αλ Μπουρχάν, διεμήνυσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν δεν βλέπουν επιλογές για διπλωματική λύση στην κατάσταση με τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του στρατηγού Νταγκάλο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το ξέσπασμα συγκρούσεων από το Μεγάλο Σάββατο, τελεικά δεν τηρήθηκε ούτε η εκεχειρίας, με το επίκεντρο των συγκρούσεων να βρίσκεται στο Χαρτούμ. «Μια διπλωματική λύση είναι ένας από τους τρόπους διευθέτησης καταστάσεων μεταξύ κρατών και μιλάμε για συμμορίες ανταρτών εκτός νόμου», είπε ο Αμπντάλα, απαντώντας στο ερώτημα εάν υπάρχει δυνατότητα για διπλωματική λύση στην παρούσα κατάσταση.

Χρησιμοποιούν άμαχους για ασπίδες

Ο Ναμπίλ Αμπντάλα επέμεινε ότι οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης ήταν αυτοί που ξεκίνησαν πρώτοι και οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν αναγκάστηκαν να αντιδράσουν. «Οι ένοπλες δυνάμεις δήλωναν συνεχώς ότι οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης είναι μια εξεγερμένη δύναμη που δραστηριοποιείται εκτός νόμου και διαπράττει θηριωδίες που δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Άρχισαν να πολεμούν και προετοιμάζονταν για αυτό από την αρχή. Αναγκαστήκαμε να επιλύσουμε το ζήτημα με στρατιωτικά μέσα και ανακοινώσαμε ότι αυτό είναι θα σταματήσει τους πυροβολισμούς», είπε ο Αμπντάλα.

Ωστόσο, όπως σημείωσε στο Sputnik ο εκπρόσωπος, ούτε ο στρατός, ούτε οι Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης έχουν τον πλήρη έλεγχο σε κάποια συγκεκριμένη περιοχή. «Οι ένοπλες δυνάμεις ελέγχουν όλα τα διοικητικά κτήρια. Ορισμένοι μαχητές των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, που δεν μπόρεσαν να διαφύγουν, βρίσκονται μέσα σε πόλεις και γειτονιές, χρησιμοποιώντας τους πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες. Οι μαχητές τους προβαίνουν σε λεηλασίες και τρομοκρατία πολιτών, αλλά δεν έχουν τον απόλυτο έλεγχο σε οποιαδήποτε από τις τοποθεσίες αυτές», είπε ο αξιωματούχος.

Το Σουδάν δεν θα γίνει Λιβύη

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να διαιρεθεί το Σουδάν μεταξύ διαφορετικών αντίπαλων δυνάμεων, όπως συνέβη και στη Λιβύη, απάντησε πως ο σουδανικός στρατός δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη του «σεναρίου της Λιβύης». «Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ στη χώρα μας να υποχωρήσει σε οποιαδήποτε κατάσταση παρόμοια με οποιοδήποτε τέτοιο σενάριο που συμβαίνει οπουδήποτε», είπε ο Abdallah προσθέτοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις του Σουδάν ενδιαφέρονται να μεταφέρουν την εξουσία υπό πολιτικό έλεγχο το συντομότερο δυνατό.

«Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν προηγουμένως επιβεβαιώσει και συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν τα λόγια του στρατηγού ότι ενδιαφέρονται για μια δημοκρατική μετάβαση στην πολιτική διακυβέρνηση το συντομότερο δυνατό, και εστιάζουμε ξανά σε αυτό σύμφωνα με τη βούληση του λαού» όπως είπε ο Ναμπίλ Αμπντάλα.