Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι εντόπισε ένα πολεμικό πλοίο και 20 μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας επιπλέον γύρω από το νησί, κατά την πρώτη ημέρα των στρατιωτικών ασκήσεων που ανακοίνωσε το Πεκίνο στο Στενό της Ταϊβάν.

Το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα «έχει σκοπίμως δημιουργήσει ένταση στο Στενό της Ταϊβάν (…) γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στην ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Αμυνας διευκρινίζοντας ότι τα κινεζικά πολεμικά πλοία που έχουν μέχρι στιγμής εντοπισθεί γύρω από την Ταϊβάν ανέρχονται σε 9 και τα μαχητικά αεροσκάφη σε 71.

Γυμνάσια με φόντο την κλιμακούμενη ένταση

Ο κινεζικός στρατός ξεκίνησε σήμερα τριήμερα στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν, με φόντο εντάσεις με τη νήσο μετά την συνάντηση στις ΗΠΑ της προέδρου της Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Οι ασκήσεις αυτές «χρησιμεύουν ως σοβαρή προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν ‘την ανεξαρτησία της Ταϊβάν’ και των εξωτερικών δυνάμεων, όπως και των προκλητικών τους ενεργειών», προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού Σι Γι.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα διεξαχθούν τη Δευτέρα στο Στενό της Ταϊβάν κοντά στις ακτές της Φουτζιάν, στην ανατολική Κίνα, την επαρχία που βρίσκεται απέναντι από την νήσο, δήλωσαν εξάλλου οι τοπικές ναυτικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο θεωρεί ότι η Ταϊβάν αποτελεί κινεζική επαρχία που προορίζεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και δια της βίας εάν κριθεί απαραίτητο.

Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ