Στα 80 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο διάσημος παραγωγός και ιδρυτής της Sire Records Seymour Stein, βυθίζοντας στη θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο. Ήταν ο άνθρωπος που ανακάλυψε, μεταξύ άλλων, τη Madonna και τους Talking Heads και σύστησε τους Cure, τους Depeche Mode και τους Smiths στην Αμερική.

Ο Seymour Stein πέθανε το πρωί της Κυριακής μετά από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Η είδηση έγινε γνωστή από ανακοίνωση της οικογένειάς του.

Ως συνιδρυτής της δισκογραφικής εταιρείας Sire Records, έγινε γνωστός ως ο βασιλιάς της ποπ της δεκαετίας του ’80. Ο Seymour Stein συνέχισε να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο «κυνηγώντας» νέα ταλέντα μέχρι και τα 70 του χρόνια.

«Δημιούργησε ένα soundtrack που είναι ανέγγιχτο», σημείωσε η κόρη του Mandy Stein για την κληρονομιά του πατέρα της. Ήταν ο απόλυτος άνθρωπος της μουσικής. Η Mandy τον περιγράφει και ως έναν στοργικό παππού, λάτρη της ιστορίας που είχε πάθος με τους καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργαζόταν.

Το μουσικό του αποτύπωμα τεράστιο, με την κόρη του να αντιλαμβάνεται μέσα και από τη δική της καριέρα πόσο συνυφασμένη ήταν η κληρονομιά του πατέρα της με την ιστορία της μουσικής. «Όταν άρχισα να κάνω ταινίες, ανακάλυψα έναν ολόκληρο κόσμο για τον πατέρα μου», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Γιατί θα ήθελε να θυμούνται τον πατέρα της; Μα φυσικά για το πάθος του για τη μουσική. «Το γούστο του ήταν άψογο και διασφάλιζε ότι οι καλλιτέχνες θα ακουστούν. Ήταν γενναιόδωρος. Ποτέ δεν έλεγε «εγώ ανακάλυψα» γιατί πραγματικά πίστευε ότι η καλή μουσική θα βρισκόταν. Ήταν συνεργάσιμος και έδινε τα εύσημα σε όλους όσοι ήταν μέρος της ομάδας του. Σκέφτομαι όλη τη μουσική και τους καλλιτέχνες που υπέγραψε. Μπήκε σε αεροπλάνα και πήγε σε σκοτεινά μέρη… Όλες εκπληκτικές ιστορίες. Πήγε στο Yonkers να ακούσει τον Steven Tyler προτού γίνει Steven Tyler», σημείωσε.

Ήταν ένας άνθρωπος που ζούσε για τη μουσική και ζούσε από τη μουσική. Θα πήγαινε οπουδήποτε για να ακούσει σπουδαία μουσική. Ήταν παθιασμένος με τους καλλιτέχνες που υπέγραφε και δεν θα τον σταματούσε τίποτα αν πίστευε σε έναν καλλιτέχνη. Οι επιλογές του τον δικαίωσαν και το έχει αποδείξει η ιστορία.

Η γνωριμία με τη Madonna

Γεννήθηκε το 1942 στο Μπρόυκλιν και ως έφηβος δούλευε τα καλοκαίρια στην King Records με έδρα το Σινσινάτι, την εταιρεία του Τζέιμς Μπράουν. Στα μέσα της δεκαετίας του 1960 είχε συνιδρύσει την Sire Productions, που σύντομα θα γινόταν Sire Records.

Παθιασμένος με τα μουσικά charts του Billboard, ο Seymour Stein από τα παιδικά του χρόνια, ήταν γνωστός για τη βαθιά γνώση και την εκτίμησή του για τη μουσική. Θα αποδεικνυόταν οξυδερκής κριτής ταλέντων κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970.

Η μεγαλύτερη εμπορική εποτυχία του Seymour Stein υπήρξε η Madonna. Υπέγραψε συμβόλαιο με τη Sire αφού άκουσε το ντέμο της για το Everybody. Ήταν την περίοδο που ανάρρωνε από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς και την κάλεσε στο δωμάτιο του νοσοκομείου.

«Ήταν ντυμένη με φτηνά πανκ ρούχα. Το είδος του παιδιού του κλαμπ που έμοιαζε παράλογα εκτός τόπου και χρόνου σε ένα καρδιολογικό θάλαμο», έγραψε χαρακτηριστικά. «Δεν την ενδιέφερε καν να με ακούσει να της εξηγώ πόσο μου άρεσε το ντέμο της. “Το πράγμα που πρέπει να κάνεις τώρα”, είπε, “είναι να μου υπογράψεις ένα δισκογραφικό συμβόλαιο”».

«Μου άρεσε η φωνή της, μου άρεσε η αίσθηση και μου άρεσε το όνομα. Μου άρεσαν όλα και τα έπαιξα ξανά», έγραψε στα απομνημονεύματά του «Siren Song». Εκδόθηκαν το 2018, την ίδια χρονιά που αποσύρθηκε.