Κι εκεί που λες ότι δεν υπάρχει λόγος να ασχολείσαι άλλο με τον Τάκη Μπαλτάκο -άλλωστε δεν κυβερνά ο ίδιος αυτό το… αυτοδιοίκητο βιλαέτι και μάλλον χάρη του κάνεις να τον διατηρείς στην επικαιρότητα- έρχεται μια νέα μεγάλη επιτυχία του να σε αναγκάσει να γράψεις. Επιβεβαίωσε, λοιπόν, ο πρόεδρος της καρδιάς μας (χωρίς να απειληθεί, «μολόγησε χωρίς ξύλο» που λένε) όσα γράφουμε τόσες ημέρες.

Το αρχικό πλάνο της ΕΠΟ ήταν ξεκάθαρα διπλής κατεύθυνσης:

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 1: Φέρνουμε διαιτητές από το πανέρι της Ευρώπης, γιατί εύκολα κάνουν την γκάφα και συνήθως την επιθυμητή. Τους πλαισιώνουμε με VARίστες της συμφοράς και… έδεσε το γλυκό

ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ 2 (κύριος στόχος): Βάζουμε και έναν προσεκτικό  Έλληνα σε κάθε αγωνιστική των playoffs, ώστε με στυλ να υποστηρίξουμε ότι οι δικοί μας είναι καλύτεροι, ώστε σύντομα να τους επιβάλλουμε παντού και να έχουμε τον πλήρη έλεγχο. Ο σκοπός ζωής κάθε Ομοσπονδιάρχη (οποιουδήποτε σπορ): Να ελέγχει την διαιτησία

Στο μεταξύ έχουμε αλλοιώσει μερικά αποτελέσματα μαζί και τον βαθμολογικό πίνακα. Ζήτω, τα καταφέραμε! Με έναν σμπάρο δυο τριγώνια, χωρίς να ανοίξει ρουθούνι. Διαρρέουμε πληροφορίες ότι οι elite διαιτητές δεν έρχονται γιατί (κατά χρονική σειρά εκτοξευμένου ψεύδους):

  1. Τους πληρώνουμε… ψίχουλα. Δεν είναι της κλάσης τους τα προσφερόμενα χρήματα
  2. Το πρωτάθλημά μας δεν είναι γοητευτικό για τα κυβικά τους
  3. Απειλούνται και φοβούνται
  4. Δεν υπάρχουν αρκετοί elite διαιτητές. Κι αυτοί που υπάρχουν έχουν υποχρεώσεις με τις Ομοσπονδίες τους

Εμείς (οι… Μπαλτάκοι, οι Μπένετ και οι κακώς παριστάμενοι Μάνταλοι) ισχυριζόμασταν ότι μήνες προσπαθούμε να φέρουμε διαιτητάρες, αλλά βολευόμαστε με τον διαχειρίσιμο κατιμά γιατί δεν έρχονται, δε μας θέλουν, δεν προλαβαίνουν, δεν μπορούν. Τους «δέρνουμε» κιόλας στο… Ελλάντα. Εμείς ,όμως, προσπαθούμε.

Μέχρι που βγήκε η επική ανακοίνωση της τελευταίας ημέρας του Μαρτίου του σωτηρίου έτους 2023. Μας ενημερώνει ο πρόεδρος ότι μόλις πριν δύο ημέρες αξιώθηκε να στείλει επιστολή για να μας συνδράμει η UEFA ώστε να έρχονται διαιτητές της elite, γιατί είμαστε ιδιαίτερη περίπτωση και μόνοι μας δεν μπορούμε.

Εκείνος που κατά τα άλλα προσπαθούσε μήνες τώρα, διαπραγματευόταν εβδομάδες πριν τα playoffs, σκιζόταν για το καλό του πρωταθλήματος, αλλά έφτυναν τον Μπένετ όλοι. Ακόμα και οι θεσμοί. Ο ρυθμός Μπαλτάκου (το τραμ-τραμ που λέγαμε εχθές) ενέχει την απόλυτη σχετικότητα για τον χωρο-χρόνο. «Τι σήμερα , τι αύριο, τι τώρα», που λέει και το άσμα.

Ο δεκάλογος του κακού ψεύτη θα μπορούσε να ξαναγραφτεί πάνω στον πρόεδρο που όλοι αγαπήσαμε.

  • Δεν θυμάται τι ψέματα λέει
  • Δεν θυμάται που τα λέει
  • Δεν θυμάται πώς τα λέει
  • Δεν θυμάται πότε τα λέει
  • Μπερδεύει περιστατικά
  • Είναι οξύς και παρορμητικός όταν ζορίζεται με αποτέλεσμα να πέφτει σε λάθη
  • Λέει σε δυο διαφορετικούς ανθρώπους που ,όμως, θα επικοινωνήσουν μέσω τρίτου διαύλου, το ίδιο ψέμα. Ότι απειλείται -ας πούμε- και δεν μπορεί να κάνει αλλιώς
  • Κάνει κομπιάσματα στο λόγο του
  • Δεν κοιτάζει σχεδόν ποτέ ευθεία
  • Δεν αντιδρά ποτέ όταν τον προσβάλουν/ξεμπροστιάζουν. Απειλεί ότι θα αντιδράσει. Κι όταν αντιδρά το φορτώνει σε άλλους (την εκτελεστική επιτροπή, ας πούμε, γιατί είναι δήθεν θεσμικός).

Ο Τάκης Μπαλτάκος έδωσε τρεις, τέσσερις (έχω χάσει κι εγώ το μέτρημα) διαφορετικές εκδοχές για το πότε, πού, πώς συναντήθηκε με τις διεθνείς Ομοσπονδίες, τί τους είπε, τί τους ζήτησε, τι κατήγγειλε (αν κατήγγειλε). Σε κάθε συνάντησή του με φορείς του ποδοσφαίρου (με τον πρόεδρο της Super League, λόγου χάριν) έδινε και μια διαφορετική εκδοχή. Μύλος στο κεφάλι του.

Μέχρι που ήρθε η κρίση ειλικρίνειας με την σημερινή ανακοίνωση. Η αλήθεια είναι ΜΙΑ και την είπαν μόνοι τους: Ο Μπαλτάκος, ο Μπένετ και ο σκιώδης πρόεδρος ουδέποτε προσπάθησαν αυτό που είχε συμφωνηθεί με όλες τις ομάδες, όπως εκφράστηκαν μέσω του συνεταιρισμού.

Και όπως είχε πει ο Ανδρέας Παπανδρέου στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη στη βουλή, ζητώντας του να εξηγήσει το 1988 ένα τηλεγράφημα στην ΕΟΚ…: «Ήταν διάλειψη, ήταν διάσειση εγκεφάλου, τί ήταν εκείνο ακριβώς που σας επέτρεψε να κάνετε αυτό το απίθανο δώρο;».

Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστούμε πολύ. Μαζί σας ούτε πλήττουμε, ούτε πιανόμαστε εμείς ψευδόμενοι. Γιατί δεν είστε καν καλός ψεύτης!