Αίσθηση στον φοιτητικό κόσμο της χώρας έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ότι η αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους έναντι των εστιών του Ιδρύματος αποτελούν εμπόδιο στον δρόμο τους προς το πτυχίο. Αν και έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών τους, όταν φτάνει η ώρα να κάνουν αίτηση για την ορκωμοσία τους συναντούν το «τείχος» του χρέους τους προς το ΑΕΙ, με αποτέλεσμα να δίνουν αγώνα για να είναι παρόντες στην τελετή.

«Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ισχύει ένας εσωτερικός κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο οι φοιτητές πρέπει να πληρώνουν από 150 ευρώ κάθε χρόνο για τα δίκλινα και έως 400 ευρώ για τα μονόκλινα δωμάτια των εστιών, ενώ περνούν όχι μόνο από αυστηρά κοινωνικοοικονομικά αλλά και από ακαδημαϊκά κριτήρια» εξηγεί στα «ΝΕΑ» η τελειόφοιτη του Τμήματος Νοσηλευτικής Ελλη Μάτιου που κατάγεται από το Χρυσό Σερρών και καταγγέλλει ότι δεν της έδιναν το πτυχίο της, γιατί δεν είχε να πληρώσει 270 ευρώ για τη φοιτητική μέριμνα, ενώ «ως διά μαγείας» βρέθηκε λύση όταν η ίδια αποφάσισε να ξεκαθάρισε την πρόθεσή της να δημοσιοποιήσει το ζήτημα.

Στην επιστολή της προς τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ζήση Μαμούρη η φοιτήτρια ανέφερε ότι οι γονείς της είναι χαμηλοσυνταξιούχοι και αδυνατούν να στηρίξουν οικονομικά αυτήν και τα τρία αδέρφια της, ενώ υπογράμμιζε ότι είναι άδικο κάθε Σεπτέμβριο οι φοιτητές να περνούν από «διαγωνισμό φτώχειας» για ένα δωμάτιο.

«Παρά τις απειλές ότι θα μας αλλάξουν κλειδαριές και ότι θα έχουμε πρόβλημα με το πτυχίο μας, δεν κάναμε βήμα πίσω και καταφέραμε στην πράξη να καταργήσουμε το “χαράτσι”. Ωστόσο, όταν έρχεται η ώρα για να πάρουμε το πτυχίο μάς εμποδίζουν» συνεχίζει η Ελλη και επισημαίνει ότι ενώ ο Φοιτητικός Σύλλογος έχει διεκδικήσει να δίνεται το ενοίκιο έστω σε δύο δόσεις, στην αρχή του χειμερινού και εαρινού εξαμήνου αντίστοιχα, η Μέριμνα αποφεύγει να ενημερώνει τους φοιτητές και τους πιέζει να βρουν τα χρήματα στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους.

Οι μαρτυρίες

Σύμφωνα με μαρτυρίες διαμενόντων στις εστίες του Ιδρύματος, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις φοιτητών που χρωστούν από 600 έως 1.000 ευρώ για να μένουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «σε δωμάτια γεμάτα μούχλα και υγρασία».

«Για δυόμισι χρόνια δεν είχα χρήματα να πληρώσω το ενοίκιο και τώρα οφείλω 1.000 ευρώ. Ξέρω ότι όταν έρθει η ώρα να κάνω αίτηση για το πτυχίο μου θα αντιμετωπίσω πρόβλημα» εξομολογείται με τη σειρά της η Αγγελική Μάνου, φοιτήτρια των Τμήματος Ιατρικών Εργαστηρίων, που τώρα κάνει την πρακτική της και προσδοκά να αποφοιτήσει τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η ίδια έμενε μέχρι πέρυσι στις εστίες και οι εικόνες που περιγράφει θυμίζουν… παραπήγματα. «Τα δωμάτια έχουν χρόνια προβλήματα. Πέφτουν σοβάδες, οι τοίχοι είναι γεμάτοι υγρασία και μούχλα. Η θέρμανση παρέχεται με το σταγονόμετρο, σε μια πόλη όπως η Λάρισα που τον χειμώνα έχει θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Το ζεστό νερό, που θεωρητικά είναι έξι ώρες την ημέρα, δεν είναι στην πράξη ούτε δύο, ενώ και το Internet, που είναι βασικό, ειδικά την περίοδο της εξεταστικής, δεν δουλεύει» περιγράφει η Αγγελική, με την Ελλη να συμπληρώνει ότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να μην έχει καθόλου νερό γιατί το δωμάτιό της κρίθηκε ακατάλληλο για κατοίκηση.

Οι περιπτώσεις της Ελλης και της Αγγελικής, πάντως, δεν είναι μεμονωμένες: «Είχα χρέος 150 ευρώ και για το ποσό αυτό δεν μου έδιναν το πτυχίο μου» καταγγέλλει και ο Λαυρέντης Κουρελάς, απόφοιτος Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Λάρισας. Γιος αγροτών από τη Ζαγορά, αν και είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του, δεν μπορούσε να ορκιστεί αν δεν διευθετούσε τις οικονομικές εκκρεμότητές του, κάτι που ήταν αδύνατο λόγω σοβαρών οικογενειακών προβλημάτων. «Η μητέρα μου είχε ένα ατύχημα και εκείνη την περίοδο χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κέντρο αποκατάστασης. Χρειαζόμουν τα χρήματα για τις εξετάσεις της και το πανεπιστήμιο αρνούνταν να βρεθεί λύση» περιγράφει ο Λαυρέντης και τονίζει ότι έστειλε προσωπική επιστολή στον πρύτανη, ενώ προσπάθησε να μιλήσει και με τον αντιπρύτανη, αρμόδιο της φοιτητικής μέριμνας.

«Αφού πλησίαζε ο Νοέμβριος που θα γινόταν η τελετή αναγκάστηκα να βγάλω τη ζωή μου στη φόρα. Εδωσα μάχη για μια εβδομάδα, βγήκα στα ΜΜΕ, έγιναν κινητοποιήσεις στην πρυτανεία και τότε το Ιδρυμα πήρε την απόφαση να μην πληρώσω και να ορκιστώ» καταλήγει, διευκρινίζοντας πως ο εσωτερικός κανονισμός των εστιών έχει ψηφιστεί από το πρυτανικό συμβούλιο όταν ακόμα λειτουργούσε ως ΤΕΙ Λάρισας και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χωρίς καμία αλλαγή.

Σε αντίστοιχη θέση κινδυνεύει να βρεθεί στο άμεσο μέλλον ένας ακόμα φοιτητής, του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων αυτή τη φορά. «Βρίσκομαι στο τρίτο έτος των σπουδών μου, μένω σε δίκλινο δωμάτιο και αυτή τη στιγμή χρωστάω 300 ευρώ. Το επόμενο διάστημα, αν δεν βρεθεί μία λύση με τον εσωτερικό κανονισμό, γνωρίζω ότι θα αντιμετωπίσω και εγώ το ίδιο πρόβλημα» δηλώνει (ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του) και τονίζει ότι αφού δημοσιοποιήθηκε η περίπτωση της Μάτιου, το Πανεπιστήμιο αποφάσισε να καλύψει το ποσό γιατί «χάλασε η εικόνα του», χωρίς, ωστόσο, να έχει προσφέρει μία λύση για όλους τους δικαιούχους των εστιών που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο ενοίκιο.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

Ανέκαθεν υπήρχε ενοίκιο

«Σχετικά με τις αιτιάσεις φοιτήτριας του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δηλώνουμε ότι η συνδρομή της προς τις φοιτητικές εστίες έχει πληρωθεί κανονικά και μπορεί να ορκιστεί στην προγραμματισμένη ημερομηνία ορκωμοσιών» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά το Ιδρυμα, με τη διοίκησή του να τονίζει παράλληλα ότι ανέκαθεν υπήρχε μισθωτήριο για τις εστίες του και ότι δεν πρόκειται να μείνει κάποιος φοιτητής χωρίς πτυχίο.

Πάντως, οι φοιτητές επιμένουν στο αίτημά τους να καταργηθεί το «χαράτσι», όπως το χαρακτηρίζουν. Υποστηρίζουν ότι παρότι έχουν επανειλημμένα απευθυνθεί στο Πανεπιστήμιο και τον αρμόδιο αντιπρύτανη Γιάννη Θεοδωράκη, αυτός αρνείται να συναντηθεί μαζί τους, «με τη δικαιολογία ότι έχει πολλές δουλειές». «Νιώθουμε ότι το ίδιο το Πανεπιστήμιό μας μάς αντιμετωπίζει σαν πελάτες. Ζητάμε να βρεθεί μια λύση για όλους. Γιατί να έρχονται οι φοιτητές κάθε φορά σε δύσκολη θέση; Γιατί να πρέπει να βγαίνουμε στα κανάλια για να λυθεί μεμονωμένα το πρόβλημα» αναρωτιούνται και διευκρινίζουν ότι σε άλλα ΑΕΙ δεν δημιουργούνται τέτοια ζητήματα γιατί είτε οι φοιτητές μένουν στις εστίες δωρεάν, είτε καλούνται να καταβάλλουν μικρότερα ποσά.

Οπως χαρακτηριστικά λένε, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που διαθέτει πρότυπες εστίες, οι φοιτητές καταβάλλουν το ποσό των 100 ευρώ για κάθε έτος διαμονής τους, ενώ στο Πολυτεχνείο Κρήτης καταβάλλουν ως εγγύηση 90 ευρώ, η οποία επιστρέφεται μετά την παράδοση του δωματίου και αφού αφαιρεθεί η αναλογούσα αξία τυχόν φθορών, ζημιών ή απωλειών που προκλήθηκαν. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών φιλοξενεί τους φοιτητές δωρεάν.