10 Mαρτίου 1925, πριν από 98 χρόνια, ιδρύεται ο Ολυμπιακός Σύλλογος Φιλάθλων Πειραιώς. Αποτελεί πρωτοβουλία αυτοδημιούργητων επιχειρηματιών του Πειραιά και προέρχεται από τη συγχώνευση δύο σωματείων, του Α.Π.Σ. Πειραιώς και του Ο.Φ. Πειραιώς.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Ολυμπιακού:

«Ανάμεσα στους ιδρυτές ξεχώριζαν, ο επιχειρηματίας Μιχαήλ Μανούσκος, ο ανώτατος αξιωματικός του Π.Ν. Νότης Καμπέρος, ο διευθυντής του Ταχυδρομείου Σταύρος Μαραγκουδάκης, ο έμπορος Νίκος Ανδρόνικος, ο αξιωματικός του Στρατού Δημήτριος Σκλιάς, ο δικηγόρος Νικόλαος Ζαχαρίας, ο συμβολαιογράφος Αθανάσιος Μέρμηγκας, ο οικονομολόγος Ιωάννης Κεκκές, και ασφαλώς η οικογένεια των εμπόρων Ανδριανόπουλων, με πολύμορφη δραστηριότητα στην Πειραϊκή κοινωνία».

Οι ιδρυτές του Ολυμπιακού

Η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», ιδρύεται (με τον τίτλο «ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ»), στις 28 Μαΐου 1931, λίγες ημέρες μετά την κατάκτηση του πρώτου εθνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου για τον Ολυμπιακό.

Γεφυρώνοντας το χάσμα

Το φύλλο της 28ης Μαΐου 1931 περιγράφει το πλαίσιο και την ατμόσφαιρα μέσα στα οποία ο Ολυμπιακό κατέκτησε το πρωτάθλημα της σεζόν εκεί:

«Ένα από τα καλά του ποδοσφαίρου είνε ότι…κατήργησε τα πολιτικά φρονήματα και εγεφύρωσε το χάσμα. Δεν υπάρχουν μεταξύ των φιλάθλων σήμερα βενιζελικοί και αντιβενιζελικοί ούτε πλούσιοι και φτωχοι, αλλά “παναθηναϊκοί”, “oλυμπιακοί”, “εθνικοί”.

»Ο εφοπλιστής συνεργάζεται με τον υπάλληλον για να φέρη σε “φόρμα” την ομάδα, ο βενιζελικός “σεντράρη” εις τον αντιβενιζελικόν, οι φίλαθλοι έχουν χάση τας πολιτικάς των πεποιθήσεις μέσα εις την ατμόσφαιραν του συλλογικού φανατισμού (…) Όσες χιλιάδες φίλαθλοι υπάρχουν εις την Ελλάδα, τόσες χιλιάδες Έλληνες έπαυσαν να διαπληκτίζωνται για τα πολιτικά».

Oμάδα του Ολυμπιακού κατά την εποχή 1927 – 1929

Ο πρώτος ύμνος

Η ομάδα αυτή του Ολυμπιακού και οι επιδόσεις της αποτέλεσαν την έμπνευση για τη δημιουργία του πρώτου ύμνου της ομάδας, σε στίχους του Μίμη Ξ. Βασιλειάδη και μουσική του Γιάγκου Ε. Λαουτάρη.

Φευγατ’ από μπρος, φευγάτε από μπρος,

στο γήπεδο μπαίνει ο Ολυμπιακός. 

Φτερά στα πόδια, καρδιά μεσ’ στα στήθια

πού δωσαν θριάμβους, σαν παραμύθια

Παίζουν με τέχνη, ατρόμητοι λύκοι

και τα φτερά της ξανοίγει η νίκη

Πασάρει ο ένας, ο άλλος σουτάρει

ο εχθρός τα χάνει, σωστός πανικός,

Αυτός προσέχει και εκείνος μαρκάρει,

θρίαμβος, νίκη, Ολυμπιακός

Ολυμπιακός, Ολυμπιακός

παλληκάρια διαλεχτά, της νίκης παιδιά,

δύναμη, τέχνη, ατσάλι, καρδιά

Ένα, δύο, τρία γκολ

παντού πανικός

θρίαμβος, νίκη,

Ολυμπιακός

https://www.youtube.com/watch?v=j4SYwktqNoE

Κόκκινο – Άσπρο, παντιέρα γνωστή

από τις νίκες παντού ξακουστή

Πρωτάθλημα, Αγώνας Φιλικός

Πειραιάς, θρίαμβος, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»

Πάντοτε νίκη το σύνθημά τους,

η υπερηφάνεια στα μέτωπά τους

μπαίνουν στο γήπεδο, αλαλαγμός!

Κόκκινο – Άσπρο Ολυμπιακός

Παλληκάρια διαλεχτά, της νίκης παιδιά,

δύναμη, τέχνη, ατσάλι, καρδιά

Ένα, δύο, τρία

γκολ παντού πανικός

Θρίαμβος, νίκη, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

η αστραπή με τ’ άσπρο το χρώμα

κόκκινη λάμψη ο κεραυνός

όλα ενωμένα στου Πειραιά το χώμα

Ανθίζουν λουλούδι «Ολυμπιακός»

παλληκάρια διαλεχτά, της νίκης παιδιά,

δύναμη, τέχνη, ατσάλι, καρδιά

Ένα, δύο, τρία

γκολ παντού πανικός

Θρίαμβος, νίκη, ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ»

Το μεγάλο σερί

Τη σεζόν 1958 – 1959 , ο Ολυμπιακός επιτυγχάνει ένα σπουδαίο κατόρθωμα. Κατακτά το εθνικό πρωτάθλημα για 6η συνεχή φορά, σπάζοντας το δικό του ρεκόρ που είχε από με 5 σερί, τότε, πρωταθλήματα.

Ο τίτλος του 1958 – 1959 κρίθηκε στο νήμα και όπως συμβαίνει και τα τελευταία χρόνια, ο διαιτητής της αναμέτρησης προερχόταν από ξένο πρωτάθλημα.

Γράφουν τα «ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ», της 20ης Ιουνίου 1959: «Με δύο βαθμούς περισσότερους της ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός Πειραιώς θα παραταχθή αύριον το απόγευμα εις το Στάδιον Καραϊσκάκη, διά να υποστηρίξη και να κρατήση τον τίτλον του πανελληνιονίκου δι’ έκτην κατά συνέχειαν φοράν.

»Ο αγών προμηνύεται εκτάκτως ενδαφέρων, θα διεξαχθή δε με διαιτητήν τον Ισπανόν κ. Χοθέ Ορτίθ Μεντιβίλο.

«ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ», 22.6.1931, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

O Oλυμπιακός κατακτούσε το πρωτάθλημα ακόμα και με ισοπαλία. Η ΑΕΚ για να στεφθεί εκείνη πρωταθλήτρια χρειαζόταν νίκη. Το ματς, ύστερα από μεγάλη ανατροπή από πλευράς Ολυμπιακού, έληξε ισόπαλο 2-2.

Γράφουν τα «ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ» της 22ας Ιουνίου 1959. Η ομάδα του Ολυμπιακού Πειραιώς, ηττωμένη με 0-2 από την ΑΕΚ εις τον χθεσινόν αγώνα, κατώρθωσε και πάλιν να ισοφαρίση το αποτέλεσμα και ούτω να κατακτήση το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Ελλάδος 1958 – 59.

»Η ισοφάρισις είναι αξία θαυμασμού, περισσότερον λόγω της θαυμασίας εμφανίσεως της ΑΕΚ την οποίαν και κατάφερε να κάμψη».

«ΑΘΗΝΑΪΚΑ ΝΕΑ», 22.6.1959, Ιστορικό Αρχείο «ΤΟ ΒΗΜΑ» | «ΤΑ ΝΕΑ»

Οι οπαδοί

«Και του χρόνου τα ίδια! Αυτή ήταν η ευχή μα και το σύνθημα αναγνωρίσεως των οπαδών του Ολυμπιακού, χθες μετά τον αγώνα, τον δύσκολο, προς την ΑΕΚ.

»Παρασύνθημα δεν χρειαζόταν για την μεταξύ του αναγνώρισι. Στα μάτια τους έλαμπε η ικανοποίησις.

»Η ομάδα τους, η “Ολυμπιακάρα”, όπως την λένε. Κέρδισε και εφέτος τον τίτλο του πρωταθλήματος Ελλάδος, δημιουργήσα ένα χωρίς προηγούμενο ρεκόρ: Το ρεκόρ της επί έξη κατά συνέχειαν φορές κατακτήσεως του πρωταθλήματος.

»Κάθε φίλος του Ολυμπιακού χθες φαινόταν από μακρυά».