«Η ώρα πλησιάζει. Αυτό το έθνος θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο στις 14 Μαΐου. Δεν πρόκειται να δώσω σημασία στα κούφια λόγια». Με αυτές τις φράσεις, στο πλαίσιο της ομιλίας του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε αποφασισμένος να μην αναβάλει τις προγραμματισμένες για εκείνη την ημερομηνία προεδρικές και βουλευτικές εκλογές. Και αυτό παρά το γεγονός ότι αρκετοί θεωρούσαν σχεδόν δεδομένο ότι θα υπήρχε μετάθεσή τους στην αρχική ημερομηνία, τη 18η Ιουνίου, αν όχι και για ακόμη περισσότερο.

Ετσι, η ανείπωτη τραγωδία που έπληξε την Τουρκία με τους δύο μεγάλους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου φαίνεται πως δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς του προέδρου της. Ούτε και η έκδηλη οργή σε βάρος της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού, τόσο εξαιτίας της αργοπορίας τους στην παροχή βοήθειας προς τους πληγέντες όσο και λόγω των εγκλημάτων που έχουν συντελεστεί από τους κατασκευαστές και τις αρμόδιες υπηρεσίες, που είχαν ως συνέπεια να καταρρεύσουν σαν χάρτινοι πύργοι ή να καταστούν ακατοίκητα περίπου 200.000 κτίρια και να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 45.000 άνθρωποι (ο επίσημος απολογισμός μέχρι χθες).

Τα μηνύματα των γκάλοπ

Ολα δείχνουν, λοιπόν, πως ο Ερντογάν, παίρνοντας και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, εκτιμά ότι όσο περνά ο χρόνος τόσο θα περιορίζονται οι πιθανότητές του να κάνει την έκπληξη και να αντιστρέψει τα δεδομένα, καθώς θα διογκώνεται η κοινωνική δυσαρέσκεια. Πρακτικά, όμως, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί παραπέμπει στο γνωστό «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Εκτός των άλλων, επειδή στις 10 από τις 11 περιφέρειες που κυρίως επλήγησαν από τον Εγκέλαδο και έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα ποσοστά που είχαν λάβει ο ίδιος και το ΑΚΡ στις εκλογές του 2018 κυμάνθηκαν στο 55%. Κάτι που σημαίνει, πρακτικά, ότι εκεί βρίσκεται μεγάλη μάζα των ψηφοφόρων τους, μεγάλο μέρος των οποίων αυτή τη φορά είτε δεν θα πάνε στην κάλπη είτε θα πάνε για να τιμωρήσουν αυτούς που θεωρούν υπεύθυνους για την τραγωδία που βιώνουν και τον χαμό δικών τους ανθρώπων.

«Κληρώνει» για την αντιπολίτευση

Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση αρχίζει να επανενεργοποιείται, μετά το αναγκαστικό πολιτικό μορατόριουμ εξαιτίας της τραγωδίας. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα έχει προγραμματιστεί να συναντηθούν οι ηγέτες των έξι κομμάτων που συγκροτούν την αποκαλούμενη Εθνική Συμμαχία, με κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα τους την επιλογή του (ή της) υποψηφίου που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Ερντογάν και να διεκδικήσει την προεδρία, όποτε και αν στηθούν οι κάλπες.

«Στις 2 Μαρτίου η Εθνική Συμμαχία θα επιλέξει τον 13ο πρόεδρο και θα τον γνωστοποιήσουμε στο έθνος μας μόλις οριστικοποιηθεί η επιλογή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Μεράλ Ακσενέρ μετά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα η ηγέτις του Καλού Κόμματος με τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου, επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP). Πρόκειται για μια δήλωση η οποία φανερώνει την αισιοδοξία – αν όχι τη βεβαιότητα – της τουρκικής αντιπολίτευσης για τη θετική έκβαση της επικείμενης αναμέτρησης, καθώς θεωρεί ότι όλα τα ατού του Ερντογάν έχουν πλέον «καεί» και ο νυν πρόεδρος δεν διαθέτει περιθώρια ελιγμών.

Σημειώνεται πως ανάμεσα στα φαβορί για το χρίσμα της Εθνικής Συμμαχίας είναι, εκτός από τον Κιλιντσντάρογλου, οι δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης και της Αγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς. Μεγάλη εκκρεμότητα, τέλος, παραμένει η τύχη του κουρδικού HDP (που στις δημοσκοπήσεις φέρεται να πλησιάζει το 10%), καθώς σε βάρος του «τρέχει» διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο που μπορεί να οδηγήσει στην απαγόρευσή του και τη μη συμμετοχή στις εκλογές.