Οι μαρτυρίες των επιβατών για τα εφιαλτικά λεπτά που είχαν ως αποτέλεσμα την πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη συγκλονίζουν.

Οι εικόνες από το σημείο θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη, ενώ τα βαγόνια, τμήματα των τρένων ακόμα και οι μηχανές και οι ρόδες έχουν μεταμορφωθεί σε μια άμορφη μάζα.

Τα συντρίμμια έχουν εκτοξευτεί στα χωράφια πολλά μέτρα μετά τη σύγκρουση.

«Ήταν 10 δευτερόλεπτα εφιαλτικά με φωτιές»

«Είχε λάδια παντού στο πάτωμα, έπεφταν άνθρωποι ενώ προσπαθούσαν να φύγουν. Ευτυχώς οι πόρτες μας άνοιξαν, αλλά στα άλλα βαγόνια οι πόρτες δεν άνοιξαν, [οι άνθρωποι] μείναν εγκλωβισμένοι. Κάποια βαγόνια πήραν φωτιά, είναι σοκαριστικό», αναφέρει ένας από τους επιζώντες.

Δύο επιβαίνοντες που κατάφεραν να βγουν από το τρένο περιγράφουν τις στιγμές που έζησαν. «Ήταν μαζί μας μια γυναίκα με το παιδί της. Είχε πιάσει φωτιά ακριβώς δίπλα μας. Καταφέραμε και είδαμε μια τρύπα οπότε καταφέραμε να βγούμε όλοι [από το βαγόνι]».

Υπάρχει σύγχυση στις γραμμές

Ένας επιζών με εμφανή τραύματα στο πρόσωπο του περιγράφει:

«Σε μια στιγμή ακούγαμε [ανακοίνωση για] καθυστέρηση 20 λεπτά, μετά μας λέει ο οδηγός καθυστέρηση μία ώρα και εκεί είναι που μας ανακοινώνεται ότι υπάρχει σύγχυση στις γραμμές!».

«Ακούμε δύο κοπέλες εργαζόμενες να λένε »μα πού είναι αυτός ο προϊστάμενος, είναι πίσω». Στο ένα λεπτό μπαμ!» είναι η συγκλονιστική μαρτυρία του επιβάτη.

Δεκάδες οι νεκροί και τραυματίες από την απίστευτη τραγωδία. Άντρες της ΕΜΑΚ βγάζουν σε μαύρες σακούλες τις σορούς από τα πρώτα βαγόνια.

Ενας από τους αυτόπτες μάρτυρες περιγράφει στην ΕΡΤ, ότι «εντοπίσαμε τρεις ανθρώπους νεκρούς και δύο τραυματίες, 30 και 40 μέτρα από το σημείο που έγινε η σύγκρουση».

Από την πρώτη στιγμή οι διασώστες βρέθηκαν στο σημείο για να απεγκλωβίσουν αρχικά τους διασωθέντες ενώ οι γερανοί απομάκρυναν τα συντρίμμια από το σημείο για να ανοίξει τον δρόμο στους άντρες των ΕΜΑΚ.

«Καιγόμαστε, πήραν τα μαλλιά μου φωτιά, είμαστε σε έναν γκρεμό» ούρλιαζε κλαίγοντας στο τηλέφωνο μια επιζώσα η οποία επικοινώνησε με τους γονείς της λίγα δευτερόλεπτα μετά το δυστύχημα.

«Ζήσαμε μια κόλαση»

«Βιώσαμε μια κόλαση. Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα». Με αυτόν τον τρόπο, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης Στέφανος Γωγάκος περιέγραψε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» τις στιγμές που και ο ίδιος βίωσε στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε στα Τέμπη.

Ο κ. Γωγάκος, ο οποίος επέβαινε στο πέμπτο βαγόνι της αμαξοστοιχίας που είχε ξεκινήσει από Αθήνα, τραυματίστηκε στο κεφάλι και μετά τις πρώτες βοήθειες από τα πληρώματα του ΕΚΑΒ επέστρεψε με λεωφορείο στη Θεσσαλονίκη. «Επέστρεφα στη Θεσσαλονίκη από εργασίες στην Αθήνα, με το γρήγορο τρένο. Φτάνοντας έξω από τη Λάρισα, ακούστηκε μία ανακοίνωση ότι υπάρχει πρόβλημα στις γραμμές και πως θα χρειαστεί να κάνουμε μία στάση 15 λεπτών. Λίγο αργότερα και ενώ είχε ξεκινήσει και πάλι το τρένο, ακούσαμε έναν εκκωφαντικό θόρυβο. Όλα τα τζάμια του βαγονιού μας έσπασαν και μέσα έμπαινε καπνός από φωτιά. Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από την έντονη πρόσκρουση τινάχτηκα στον αέρα και χτύπησα το κεφάλι μου στο ταβάνι. Πολλοί επιβάτες έπεσαν από τις θέσεις τους, ούρλιαζε ο κόσμος. Τα φώτα έσβησαν και ως μόνο εφόδιο είχαμε τους φακούς από τα κινητά τηλέφωνα. Μετά ήρθαν οι άνθρωποι του ΟΣΕ, άνοιξαν τις πόρτες και βγήκαμε σιγά σιγά έξω. Περπατώντας σε χωματόδρομο βγήκαμε σε ένα ξέφωτο, όπου μας περίμεναν τα ασθενοφόρα. Είχα αίματα στο κεφάλι, μας περιποιήθηκαν και στη συνέχεια μας έβαλαν στα λεωφορεία να γυρίσουμε στη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε.

Αρκετοί φοιτητές, σύμφωνα με τον κ. Γωγάκο, βοήθησαν άλλους επιβάτες που ήταν εγκλωβισμένοι και που είχαν τραυματιστεί και δεν μπορούσαν μόνοι τους να βγουν από το τρένο, ενώ συμπλήρωσε πως η πληρότητα του συγκεκριμένου δρομολογίου ήταν στο 100%. «Συχνά ταξιδεύω με τρένο για την Αθήνα και επιστρέφω πάλι πίσω. Αυτή τη φορά, όλα τα βαγόνια ήταν γεμάτα και όλες οι θέσεις κατειλημμένες. Ευχαριστώ τον Θεό που είμαι ζωντανός».