Μέσα σε τέσσερα χρόνια ο Υμηττός κατάφερε να αναδειχθεί σε πρότυπο θωράκισης και πολιτικής προστασίας, έπειτα από συντονισμό και προσπάθειες των 11 δήμων-μελών του ΣΠΑΥ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου και δήμαρχος Ελληνικού –  Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, μιλάει στα «ΝΕΑ» λίγο πριν από την έναρξη του 2ου Forum για τον Υμηττό με τίτλο «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη μέρα».

Για δεύτερη χρονιά διοργανώνετε το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό forum του ΣΠΑΥ… Ποια η επόμενη μέρα για τον Υμηττό;

Η μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση που έτυχε το 1ο Forum του ΣΠΑΥ, τα βήματα προόδου που κατέγραψε στην προστασία του Υμηττού αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που εξασφάλισε σε συνέχεια αυτού, μέσα από έτοιμες και εμπεριστατωμένες μελέτες, με ποσό ρεκόρ όλων των εποχών, ανέδειξαν πανελλαδικά το ΣΠΑΥ και δημιούργησαν την ανάγκη να επαναληφθεί, καθιστώντας το θεσμό για τα αυτοδιοικητικά μας δεδομένα.

Το 2ο Forum ανεβάζει το επίπεδο και υιοθετεί μια καινοτομία: θα έχει διήμερη διάρκεια και θα αποτελείται από 10 τραπέζια διαλόγου, με στόχο την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων όλων των συνεργαζόμενων φορέων και δήμων, συνδιαμορφώνοντας την περιβαλλοντική ατζέντα της επόμενης μέρας. Επτά υπουργοί, 40 δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα και πάνω από 100 καταξιωμένοι και διακεκριμένοι ομιλητές συμμετέχουν ενεργά στο κορυφαίο forum για το περιβάλλον – που γίνεται θεσμός – από το ΣΠΑΥ.

Στην επόμενη μέρα λοιπόν για τον Υμηττό περιλαμβάνονται:

n Η υλοποίηση του εμβληματικού έργου του ΣΠΑΥ μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

n Η συνέχιση του προγράμματος του υπουργείου Περιβάλλοντος για κλαδεύσεις και συντήρηση δασικών δρόμων για το επόμενο καλοκαίρι.

n Η υλοποίηση πρότυπου εκπαιδευτικού προγράμματος του ΣΠΑΥ σε 48 σχολεία γύρω από τον Υμηττό.

n Ο διπλασιασμός του στόχου για έναν zero plastic Υμηττό.

n Σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις για την πολιτική προστασία των δήμων και του Υμηττού.

Από τον δεκάλογο προτάσεων του 1ου Forum, ποιες έχουν υλοποιηθεί;

Ο Δεκάλογος των Προτάσεων κατάφερε να θέσει επί τάπητος τα καίρια ζητήματα του Υμηττού και να δρομολογήσει εκείνες τις πρακτικές που θα τον βοηθήσουν να ανασάνει. Εχουν γίνει πολλά βήματα σε επίπεδο πρόληψης, με σημαντικό το έργο που υλοποιήθηκε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ως προς τη μελισσοκομία και τα μέτρα αυτής, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Κορυφαίος σταθμός της χρονιάς που μας πέρασε ήταν η ένταξη του Υμηττού στο Πρόγραμμα Προστασίας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος με ποσό χρηματοδότησης που άγγιξε τα 6 εκατ. ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο ΣΠΑΥ ανταποκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ στο κάλεσμα του υπουργείου, κατέθεσε μελέτες και συνεργάστηκε με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τη Δασική Υπηρεσία στην υλοποίηση του γιγαντιαίου αυτού έργου πρόληψης που περιελάμβανε συντήρηση 90 χιλιομέτρων δασικών δρόμων και 2.220 στρέμματα κλαδεύσεων και απομάκρυνσης εύφλεκτης βιομάζας σε όλη την έκταση του Υμηττού.

Πρότυπο Σχέδιο Αναβάθμισης των Υποδομών Αντιπυρικής Προστασίας και Καινοτόμο Πρόγραμμα «Smart Υμηττός»…

Η εφαρμογή του Καινοτόμου Σχεδίου «Smart Υμηττός» θα αποτελεί πρότυπο σε πανελλαδικό επίπεδο, με τεχνολογικές υποδομές που θα αναβαθμίσουν στον μέγιστο βαθμό τις επιχειρησιακές αλλά και τις λειτουργικές δυνατότητες του ΣΠΑΥ.

Το 2023 αναμένεται να είναι μια χρονιά-ορόσημο, καθώς ξεκινάμε την υλοποίηση του Εμβληματικού Εργου του ΣΠΑΥ μέσω του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», για το οποίο δουλέψαμε σκληρά επί τρία χρόνια και πλέον βρισκόμαστε σε τροχιά υλοποίησης.

Το πρώτο σκέλος του μεγάλου αυτού έργου αφορά την υλοποίηση του Πρότυπου Σχεδίου Αναβάθμισης των Υποδομών Αντιπυρικής Προστασίας του Υμηττού και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέα πυροσβεστικά οχήματα και υδροφόρες, σύγχρονα παρατηρητήρια πυροφύλαξης, νέες δεξαμενές νερού, πυροσβεστικό εξοπλισμό για τους εθελοντές και ψηφιακές οθόνες ενημέρωσης των πολιτών.

Το δεύτερο σκέλος αφορά ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Προστασίας και Ανάδειξης του Υμηττού με δύο διακριτά και αλληλένδετα υποσυστήματα: Συντονισμού και Διαχείρισης Κρίσεων για την Πολιτική Προστασία και Ανάδειξης του Υμηττού και Ανάπτυξης της Φιλοδασικής Συνείδησης.

Φτάνοντας προς το τέλος της δεύτερης θητείας, ποια έργα θέλετε να συνδεθούν με το όνομά σας; Ποιο το κεντρικό σύνθημα για την εκ νέου διεκδίκηση του δήμου στις εκλογές του Οκτωβρίου;

Η καθημερινότητα των συμπολιτών μου, οι έννοιες και οι προβληματισμοί τους έχουν γίνει βίωμα από την πρώτη ημέρα που μου ανέθεσαν τον ρόλο του πρώτου δημότη στον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης. Δεν έχει περάσει καμία ημέρα που να πάει χαμένη ή αναξιοποίητη. Κάθε λιθαράκι, κάθε ενέργεια, κάθε όραμα και προοπτική έρχεται για να συνθέσει το παζλ του ενιαίου μας δήμου και να κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας ευκολότερη και ποιοτικότερη.

Αυτό που χαρακτηρίζει και τις δύο θητείες μας είναι τα έργα και οι παρεμβάσεις που έχουν αναμορφώσει και αναδείξει τον δήμο, ανεβάζοντας τον πήχη σε όλα τα επίπεδα. Γι’ αυτό και οι συμπολίτες μας όχι μόνο μας εμπιστεύτηκαν ξανά αλλά μας επανεξέλεξαν δίδοντάς μας θεαματικό ποσοστό και στις δύο δημοτικές κοινότητες. Σίγουρα έχουμε ακόμη να κάνουμε πολλά, καθώς η ίδια η ζωή κάθε μέρα έχει τις απαιτήσεις της και οι συγκυρίες και οι συνθήκες μάς αναγκάζουν να προσαρμοστούμε σε αυτές.

Η φιλοσοφία μας ήταν να υπηρετούμε τον άνθρωπο και τις ανάγκες του μέσα από έργα που αλλάζουν καθημερινά όλες τις γειτονιές της πόλης με προγραμματισμό και συνέπεια. Τόσο εγώ προσωπικά όσο και η δημοτική μας ομάδα θα θέσουμε το κρίσιμο ερώτημα στους συμπολίτες μας: «2014-2023 έγιναν 800 έργα. Να συνεχίσουμε; Εσείς αποφασίζετε»!