Στις πρώτες πέντε αγωνιστικές της Super League, ο Ολυμπιακός κέρδισε οκτώ βαθμούς και έχασε επτά. Μια μίνι κρίση με συνέπειες που ακόμη βαραίνουν τον λογαριασμό αν σκεφτεί κανείς πως τόσοι ακριβώς, επτά, είναι και οι βαθμοί διαφοράς από την κορυφή. Απώλειες με αντιπάλους από το Νο 5 του ranking και κάτω σε μια περίοδο απόλυτης εφαρμογής του νόμου του Μέρφι.

Εκείνον που επιμένει πως «αν κάτι μπορεί να πάει στραβά, όλα θα πάνε στραβά». Σε ένα σύντομο rewind: 0-0 τον Αστέρα στην Τρίπολη, 1-1 με τον Βόλο στο Φάληρο, 1-2 από τον Αρη στη Θεσσαλονίκη σε εκείνη την παρτίδα όπου ο πρωταθλητής προηγούνταν ως το 75′.  Η τριλογία που εν πολλοίς χαρακτήρισε τη σύντομη θητεία των πενήντα ημερών του Κάρλος Κορμπεράν, που κανείς πια δεν θυμάται στο μεγάλο λιμάνι.

Προς τι όμως αυτό το ταξίδι στον χρόνο; Μα προφανώς για την απαραίτητη σύγκριση. Διότι στις ίδιες πέντε αγωνιστικές της Super League για τον δεύτερο γύρο, ο Ολυμπιακός κέρδισε δεκατρείς βαθμούς και έχασε δύο. Θα είχε μάλιστα το απόλυτο των δεκαπέντε αν δεν προέκυπτε εκείνο το «κενό αέρος» στους Ζωσιμάδες που μετέτρεψε το καθαρό 2-0 σε 2-2 με αντίπαλο τον ΠΑΣ.

Οπως και να έχει: το +5 στους βαθμούς δεν αποτελεί απλά μια απόδειξη της δεδομένης βελτίωσης. Παραδόξως ακριβώς όση και η διαφορά που κάλυψε από την κορυφή από το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκέμβρη όταν επέστρεψε η δράση, μιας και την εφαρμογή του σεναρίου «οκτώ κερδισμένοι, επτά χαμένοι» το ζει στο ίδιο διάστημα ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός.

Το μήνυμα

Σύμπτωση θα πει κάποιος και πιθανόν θα έχει δίκιο. Πολύ ενδιαφέρουσα όμως στην οικονομία της σεζόν για αυτές τις πέντε πρώτες αγωνιστικές κάθε γύρου. Το να μειώνει άλλωστε μια ομάδα κάθε αγωνιστική έναν ολόκληρο βαθμό την απόσταση από την κορυφή σε ένα πρωτάθλημα πολλών ταχυτήτων δεν συμβαίνει κάθε μέρα. Και σίγουρα δεν συμβαίνει από τον καθένα.

Μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να έχει το σθένος να επιχειρήσει μια επιστροφή από το -12. Και μόνο το δικό του ιδιαίτερο περιβάλλον μπορεί να συντονιστεί σε κάτι που ακριβώς στη λήξη του πρώτου γύρου έμοιαζε με όνειρο απατηλό.

Οι δεκαπέντε χιλιάδες φίλοι της ομάδας που ταξίδεψαν πριν από μία εβδομάδα στον Βόλο και οι διπλάσιοι που γέμισαν την Κυριακή το Γ. Καραϊσκάκης για το ματς με τον Αρη το επιβεβαιώνουν. Εκείνοι που έστησαν γιορτές μετά τις δύο νίκες θέλοντας να στείλουν το μήνυμά τους σε προπονητή και ποδοσφαιριστές. Ο Ολυμπιακός επιτρέπεται να χάσει το πρωτάθλημα. Απαγορεύεται όμως να μην προσπαθήσει για το αντίθετο. Να μην παλέψει ως το φινάλε, έστω κόντρα στις πιθανότητες.

Αλλη ομάδα

Σε αυτές τις πέντε αγωνιστικές, πρώτου και δεύτερου γύρου, εντοπίζεις εύκολα και άλλες διαφορές. Στον πρώτο γύρο για παράδειγμα ο Ολυμπιακός κόντρα σε ΠΑΣ, Αστέρα, Ιωνικό, Βόλο και Αρη πέτυχε 7 γκολ (1,4 ανά ματς) και δέχθηκε 4 (0,8 ανά ματς). Στον δεύτερο σκόραρε ακριβώς τα διπλάσια, 14 (2,8 ανά ματς) και δέχθηκε τα μισά, 2 (0,4 ανά ματς).

Στα ματς του πρώτου γύρου ο Κάρλος Κορμπεράν χρησιμοποίησε πέντε διαφορετικές εντεκάδες και συνολικά είκοσι εννέα ποδοσφαιριστές. Σε εκείνα του δεύτερου γύρου οι διαφορετικές εντεκάδες είναι τρεις – με μία αλλαγή τη φορά – αλλά οι ποδοσφαιριστές που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι είκοσι και αυτή είναι μια σπουδαία λεπτομέρεια που επιβεβαιώνει πως πλέον υπάρχει μια ξεκάθαρη τακτοποίηση. Και στις ιδέες του προπονητή. Και στο rotation όπου πλέον ο καθένας έχει τη θέση του.

Πάγκος με… 90 γκολ

Ο Ολυμπιακός είναι πλέον μια ομάδα με κορμό, με μια συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία και μια μεγάλη πολυτέλεια να διατηρεί το μεγαλύτερο βάθος από όλους. Οτι ο σκόρερ της Κυριακής, Γιώργος Μασούρας και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί είναι στη second unit εκδοχή του αυτόν τον καιρό, παρέα με τον Γκάρι Ροντρίγκες – και προσεχώς τον Ματιέ Βαλμπουενά – λέει τα πάντα.

Μόνο οι δύο πρώτοι στα τρία προηγούμενα πρωταθλήματα με τους Ερυθρόλευκους προσέφεραν συνολικά 87 γκολ (59 ο Μαροκινός και 28 ο έλληνας άσος). Αν πρόκειται όντως για κούρσα υπομονής αυτή που εξελίσσεται ως εδώ, η  συγκεκριμένη «λεπτομέρεια» είναι ικανή να κάνει και τη διαφορά. Το καταλαβαίνει μάλιστα καλύτερα κάθε παρατηρητής τέτοιες ημέρες, που έχει μπει στην εξίσωση και το Κύπελλο.

Αρης και Ατρόμητος

Και μιας και ο λόγος για τον δεύτερο τη τάξει θεσμό; Ο Αρης επιστρέφει αύριο στο Φάληρο (19.00) για τον πρώτο προημιτελικό και ο Μίτσελ ξεκαθάρισε πως θα αλλάξει την ομάδα του τόσο… όσο. Δεν θα δούμε έντεκα αλλαγές όπως μία εβδομάδα πριν στο Περιστέρι με αντίπαλο τον Ατρόμητο. Θα υπάρξει μια διαχείριση πιο κοντά στις απαιτήσεις μιας βραδιάς που προφανώς και οι Ερυθρόλευκοι θα επιδιώξουν να βάλουν τις βάσεις για την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Θυμίζουμε ότι την Κυριακή ο Ολυμπιακός πηγαίνει στο Περιστέρι για να αντιμετωπίσει τον Ατρόμητο για τη 19η αγωνιστική της Super League. Το πώς θα «χωριστεί» ο χρόνος στο rotation έχει σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον και μάλλον στη σημερινή προπόνηση στον Ρέντη θα προκύψει και ένα ασφαλές πρώτο δείγμα. Χθες πάντως ο Κώστας Φορτούνης έκανε θεραπεία καθώς ένα χτύπημα στο ματς της Κυριακής τού άφησε μια ενόχληση πίσω από το γόνατο του αριστερού ποδιού.