Το εξώφυλλο που καθόρισε την εποχή δεν ήταν το πρώτο της. Στην πραγματικότητα, η Τατιάνα κάλυψε σόλο το cover της αμερικανικής Vogue τον ίδιο μήνα με το πορτρέτο του μπουκέτου των top models της βρετανικής Vogue. Πέντε χρόνια νωρίτερα, είχε φωτογραφηθεί από τον Άλμπερτ Γουάτσον για το τεύχος Οκτωβρίου του 1985 της βρετανικής Vogue και συμπλήρωσε έξι εντυπωσιακά εξώφυλλα της βρετανικής Vogue πριν από τη φωτογραφία του Λίντμπεργκ, συμπεριλαμβανομένου του εξώφυλλου Νοεμβρίου 1989 που επίσης απαθανατίστηκε από τον ίδιο.

Η Πάτιτς και ο Λίντμπεργκ αγαπήθηκαν επαγγελματικά, σαν ένα δίδυμο που όρισε την αισθητική της εποχής διατυμπανίζοντας την αίγλη των 90s στα πέρατα του κόσμου και απαθανατίζοντας την ιστορία της μόδας με μοναδικό τρόπο.

Φωτογραφήθηκε από αυτόν το 2016 δίπλα στην Έλενα Κρίστενσεν και την Κάρεν Αλεξάντερ για την τριάδα των εξώφυλλων Οκτωβρίου της Vogue Italia, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Κάρολιν Μέρφι, Ιζαμπέλι Φοντάνα, Μίλα Γιόβοβιτς, Κάρεν Έλσον, Λάρα Στόουν και Λιου Γουέν.

Λίγο μετά το περίφημο τεύχος του Ιανουαρίου του 1990, πρωταγωνίστησε μαζί με τις συναδέλφους της supers models στο βίντεοκλιπ του τραγουδιού «Freedom!» του Τζορτζ Μάικλ. Ακολούθησαν αρκετά εξώφυλλα για διεθνείς τίτλους της Vogue, εκτός από καμπάνιες για τις Chanel, Calvin Klein και Versace.

Η ιστορία της 

Η Τατιάνα Πάτιτς γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1966 στο Αμβούργο και πέθανε (αιφνιδιαστικά για τον περισσότερο κόσμο) από καρκίνο του μαστού στη Σάντα Μπάρμπαρα της Καλιφόρνια στις 11 Ιανουαρίου του 2023. Η τραγική είδηση προκάλεσε σοκ και θλίψη στους θαυμαστές της, πολλοί από τους οποίους μοιράστηκαν μηνύματα και συλλυπητήρια μηνύματα για τους οικείους της στα σόσιαλ μίντια του μοντέλου.

Η Τατιάνα ήταν μόλις 56 ετών, αλλά παρά το γεγονός ότι πέθανε σε τόσο νεαρή ηλικία, άφησε πίσω της μια αξιοζήλευτη κληρονομιά – περισσότερες από πέντε επιτυχημένες δεκαετίες στη μόδα και τη δημόσια ζωή. Εκτός από την καριέρα της στη σόουμπιζ, η Τατιάνα χρησιμοποίησε τη φήμη και την επιρροή της για να κάνει καμπάνιες για θέματα που αφορούσαν το περιβάλλον και τα δικαιώματα των ζώων.

Πώς πέθανε η Τατιάνα Πάτιτζ

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, έπασχε από καρκίνο του μαστού. Η ατζέντισσά της Κορίν Νίκολας δήλωσε στο Insider: «Η Τατιάνα απεβίωσε σήμερα το πρωί στην Καλιφόρνια. Η αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος του μαστού» προσθέτοντας ότι κοντά της ήταν ο γιο της, η αδελφή της και οι γονείς της.

Από πού καταγόταν;

Στην καταγωγή ήταν Γερμανίδα. Γεννήθηκε στο Αμβούργο, αλλά μεγάλωσε σε μια σουηδική πόλη που ονομάζεται Skanör. Ο πατέρας της, ταξιδιωτικός δημοσιογράφος, ήταν Γερμανός και η μητέρα της, χορεύτρια, ήταν από την Εσθονία.

Πώς έγινε μοντέλο;

Το 1983, όταν ήταν μόλις 17 ετών, πήρε μέρος στο διαγωνισμό Elite Model Look και κρίθηκε ως η τρίτη καλύτερη. Έκλεισε συμβόλαιο και άρχισε να εργάζεται ως μοντέλο στο Παρίσι. Στα μέσα της δεκαετίας του 1980 εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue, το πρώτο της επίτευγμα. Η επιτυχία της στην Ευρώπη την έφερε στη Νέα Υόρκη. Στη συνέχεια εργάστηκε για την αμερικανική έκδοση της Vogue και του Cosmopolitan. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Ποια ήταν η φήμη της ως μοντέλο;

Καθώς η καριέρα της Πάτιτζ συνέχισε να ανεβαίνει, αποθεώθηκε όχι μόνο για το στυλ και την ομορφιά της, αλλά θεωρήθηκε επίσης ένα από τα αυθεντικά supermodels. Ο φωτογράφος της Πίτερ Λίντμπεργκ, με τον οποίο θα έχει μια γόνιμη συνεργασία τριών δεκαετιών, έγραψε κάποτε γι’ αυτήν: «Θαυμάζω την Τατιάνα επειδή παραμένει πάντα ο εαυτός της. Είναι πολύ απαλή και γλυκιά στους τρόπους, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ δυνατή και ξέρει να υπερασπίζεται αυτό που πιστεύει, και είναι πάντα πολύ εμπνευστικό να βρίσκεσαι μαζί της. Είναι αδύνατο να μην τη θαυμάζεις και με τα χρόνια να μην είσαι λίγο ερωτευμένος μαζί της».

Ένας άλλος φωτογράφος, ο Χερμ Ριτς, δήλωσε: «Τα χαρακτηριστικά της είναι λίγο διαφορετικά- δεν είναι μια τυπική, εμπορική ομορφιά, αλλά όταν τη φωτογραφίζω, δεν βαριέμαι ποτέ. Η εμφάνισή της έχει δύναμη, ισχύ, ένταση».

Η «ψαρωτική» εικόνα της

Όπως προαναφέρθηκε, την Πάτιτζ δεν την πείραζαν οι ατέλειες (ή τα χαρακτηριστικά που η κοινωνία θεωρεί ατελή) στο μόντελινγκ της. Εισήγαγε το δικό της πρότυπο ομορφιάς στη δουλειά της. «Είμαι περήφανη για τις ρυτίδες μου. Δούλεψα για την καθεμία και ανήκουν σε μένα. Το να μεγαλώνεις είναι όμορφο. Γίνεσαι σοφότερος και πιο ώριμος. Για μένα, το να χαρίσω ή να αλλάξω αυτό το δώρο δεν είναι επιλογή… Ομορφιά σημαίνει να είσαι καλός άνθρωπος και να είσαι εκεί για τους άλλους. Κατά τη γνώμη μου, η ομορφιά δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση, αλλά με όλα όσα συνθέτουν έναν άνθρωπο» είχε πει κάποτε.

Ήταν μητέρα δύο παιδιών και είχε παντρευτεί τον Τζέισον Τζόνσον από το 2003 μέχρι το 2009.