Τα Θεοφάνια γιορτάζονται κάθε χρόνο με την ίδια μεγαλοπρέπεια σε κάθε πόλη, οικισμό ή χωριό της Ελλάδας.

Δεκάδες άντρες είθισται να πέφτουν στο νερό κυνηγώντας τον Τίμιο Σταυρό, που ρίχνει ο ιερέας της περιοχής, κατά τη διάρκεια της τελετής του Αγιασμού των Υδάτων.

Θεοφάνια: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Αθήνα και Πειραιά

Ταυτόχρονα, συγγενείς, φίλοι και απλοί κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται στο λιμάνι ή σε οποιαδήποτε αυτοσχέδια πισίνα έχει στηθεί, προκειμένου να χειροκροτήσουν εκείνον που θα πιάσει πρώτος τον σταυρό.

Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνια

Βέβαια, όπως γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, στην Ελλάδα τα πράγματα μπορούν εύκολα να πάρουν περίεργη τροπή.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει λογομαχίες, τραβήγματα, ακόμη και διαμαρτυρίες για το πώς κάποιος κατάφερε να «βρει» τον Σταυρό. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που δεν μπορεί να τον βρει κανείς με τίποτα;

Απίστευτο περιστατικό

Κάτι τέτοιο συνέβη πριν από οκτώ χρόνια στο χωριό Χέρσο στο Κιλκίς. Ο ιερέας έριξε τον Σταυρό στο κανάλι της περιοχής, αλλά αυτός χάθηκε.

Οι τολμηροί που έπεσαν στα παγωμένα νερά έψαχναν μάταια για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να καλέσουν την Πυροσβεστική, προκειμένου να αντλήσει το νερό.

Παράλληλα, αφού ούτε η πυροσβεστική είχε τη λύση, επιστρατεύτηκαν τρακτέρ, αλλά ακόμα και μπουλντόζες. Εν τέλει ο Σταυρός βρέθηκε!

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα πως η τελετή του Αγιασμού των Υδάτων ξεκίνησε το πρωί και κράτησε μέχρι το απόγευμα, λίγο πριν πέσει ο ήλιος, με τον κόσμο να στήσει στο σημείο γλέντι με φωτιά και τσίπουρα.

Δείτε το βίντεο