Οι Ρώσοι θεωρούσαν ότι η εισβολή τους στην Ουκρανία, τον περασμένο Φεβρουάριο, θα διαρκούσε τρεις ημέρες και θα είχαν φθάσει στο Κίεβο. Σήμερα συμπληρώνονται 300 ημέρες και το τέλος δεν είναι ορατό. Χθες, η Ρωσία έπληξε βασικές υποδομές μέσα και γύρω από το Κίεβο ρίχνοντας πάνω τους μη επανδρωμένα αεροσκάφη, λίγες ώρες πριν ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φτάσει στη Λευκορωσία, τροφοδοτώντας φόβους ότι θα πιέσει τον σύμμαχό του πρόεδρο Λουκασένκο να συμμετάσχει σε νέα επίθεση στην Ουκρανία.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε ότι η αεράμυνά της κατέρριψε 30 drones στην τρίτη ρωσική αεροπορική επιδρομή στην ουκρανική πρωτεύουσα μέσα σε έξι ημέρες και η τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων από τον Οκτώβριο με στόχο το ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο, που προκαλεί μεγάλες διακοπές ρεύματος εν μέσω θερμοκρασιών υπό το μηδέν. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη-καμικάζι που χρησιμοποιούνται στις επιθέσεις είναι φθηνής παραγωγής drones, μιας χρήσης, που πετούν προς τον στόχο τους πριν πέσουν με ταχύτητα πάνω του και εκραγούν κατά την πρόσκρουση.

Πάνω από τα πυρηνικά

Η ουκρανική υπηρεσία ατομικής ενέργειας κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έστειλε ένα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της πάνω από τμήμα του πυρηνικού σταθμού στην περιοχή του Μικολάιβ, στη Νότια Ουκρανία. «Πρόκειται για μια απολύτως απαράδεκτη παραβίαση της πυρηνικής ασφάλειας και της ασφάλειας της ακτινοβολίας», έγραψε η Energoatom στο Telegram.

Και ενώ αυτά γίνονται στον Νότο, στα βορειοδυτικά της Ουκρανίας συνεχίζει να υπάρχει ρωσική και λευκορωσική στρατιωτική δραστηριότητα εδώ και μήνες στο έδαφος της Λευκορωσίας, που αποτελεί στενό σύμμαχο του Κρεμλίνου. Είναι μια περιοχή την οποία τα στρατεύματα της Μόσχας είχαν χρησιμοποιήσει ως ορμητήριο για την αποτυχημένη επίθεσή τους στο Κίεβο τον Φεβρουάριο. Το χθεσινό ταξίδι του Πούτιν, για συνομιλίες με τον ηγέτη της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, είναι το πρώτο του στο Μινσκ από το 2019 – πριν από την πανδημία και ένα κύμα διαδηλώσεων στους δρόμους του Μινσκ, το 2020, που ο Λουκασένκο κατέπνιξε με την υποστήριξη του Κρεμλίνου.

Η Λευκορωσία

«Κατά τη διάρκεια (αυτών των συνομιλιών) θα εκπονηθούν σχέδια για την περαιτέρω επίθεση κατά της Ουκρανίας και την ευρύτερη συμμετοχή των λευκορωσικών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση κατά της Ουκρανίας, ιδίως στο έδαφος», δήλωσε ο διοικητής των κοινών δυνάμεων της Ουκρανίας Σέρχι Νάγιεφ. Τα ρωσικά στρατεύματα που μετακινήθηκαν στη Λευκορωσία τον Οκτώβριο θα διεξάγουν τακτικές ασκήσεις, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Αμυνας.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του κρατούν γερά στην πόλη Μπαχμούτ – θέατρο των σφοδρότερων μαχών εδώ και πολλές εβδομάδες, καθώς η Ρωσία προσπαθεί να προελάσει στην επαρχία Ντονέτσκ της Ανατολικής Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση στους δυτικούς ηγέτες που συναντώνται στη Λετονία να προμηθεύσουν το Κίεβο με ένα ευρύ φάσμα οπλικών συστημάτων, ιδίως σύγχρονα άρματα μάχης, συστήματα αεράμυνας και πυροβολικό.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Εκρυψαν από το Κίεβο την επίσκεψη του ρώσου στρατηγού στο μέτωπο

Οι Αμερικανοί φοβούνται την κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας και για τον λόγο αυτόν απέκρυψαν από τους Ουκρανούς ότι ο ρώσος στρατηγός Βαλέρι Γερασίμοφ είχε επισκεφθεί το μέτωπο τον Απρίλιο, φοβούμενοι τι θα συμβεί σε περίπτωση εξόντωσης του αρχηγού του ρωσικού στρατού, αποκάλυψαν χθες οι «New York Times». Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες έμαθαν για την πρόθεση του αρχηγού του επιτελείου του ρωσικού στρατού να μεταβεί στη γραμμή του μετώπου στα τέλη Απριλίου, δεν κοινοποίησαν την πληροφορία στο Κίεβο. Το ταξίδι του ανακαλύφθηκε τελικά από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες σχεδίασαν χτύπημα, φροντίζοντας να προειδοποιήσουν την Ουάσιγκτον.

Οι Αμερικανοί ήθελαν να εμποδίσουν τους Ουκρανούς να βάλουν στο στόχαστρο τον στρατηγό. «Τους είπαμε να μην το κάνουν», διαβεβαίωσε αμερικανός αξιωματούχος τους «New York Times». Ομως η επιχείρηση ήταν ήδη σε εξέλιξη και το χτύπημα είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δώδεκα Ρώσοι, αλλά όχι ο στρατηγός. Εκτοτε, οι επισκέψεις των ρώσων στρατιωτικών ηγετών στο μέτωπο έχουν μειωθεί δραστικά.