Ως μια έμπρακτη κίνηση απέναντι στην προσπάθεια της Τουρκίας να επιβάλει τετελεσμένα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της αξιοποίησης της επιρροής που ασκεί στην κυβέρνηση της Τρίπολης, ερμηνεύει η Αθήνα την κίνηση του προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, να προχωρήσει στην υπογραφή διατάγματος μονομερούς καθορισμού των θαλασσίων συνόρων της προς δυσμάς.

Επιχειρώντας σαφές πλήγμα στο τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019. Διπλωματικές πηγές και αναλυτές σημειώνουν την κίνηση Σίσι ως μια προειδοποίηση που δίνει στην Τρίπολη την πιεστική επιλογή να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου παίρνοντας τις απαιτούμενες αποστάσεις από τους τουρκικούς χειρισμούς. Ακόμα και αν η Λιβύη αποφασίσει να καταγγείλει την Αίγυπτο, η λύση θα είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Αίγυπτος αποφάσισε να υπενθυμίσει την παρουσία και τα συμφέροντά της στην περιοχή με μια δυναμική διπλωματική κίνηση που επιχειρεί να δώσει κίνητρο για λύσεις.

Το προεδρικό διάταγμα του Σίσι δημοσιοποιήθηκε μετά τις ανακοινώσεις Τσαβούσογλου περί κοινής επιστολής στον ΟΗΕ Τουρκίας – Λιβύης ως απάντηση στην Αθήνα, σε σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο υδρογονανθράκων. Μια επιστολή στην οποία Τρίπολη και Αγκυρα ισχυρίζονται μεταξύ άλλων ότι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών είναι «άκυρη».

Η κίνηση του Καΐρου έχει κάνει αρκετούς να αναρωτιούνται εάν υπήρξε συνεννόηση με την Αθήνα και αν έπαιξε ρόλο στην επεισοδιακή αποχώρηση Δένδια από την Τρίπολη. Οταν ο ΥΠΕΞ δήλωνε στα «ΝΕΑ», δικαιολογώντας τη συμπεριφορά του στη Λιβύη, ότι «υπάρχει μια κατανόηση με τους Αιγύπτιους», οι οποίοι «λένε η κυβέρνηση αυτή πρέπει να κάνει εκλογές. Και όχι μόνο δεν κάνει εκλογές, υφαρπάζει την παραμονή της, εκμεταλλευόμενη κατά το δοκούν τους πόρους της Λιβύης και υπογράφει και με τους Τούρκους. Ε, δεν γίνεται». Δένδιας – Σούκρι είχαν χθες τηλεφωνική επικοινωνία με επίκεντρο το προεδρικό διάταγμα Σίσι. Ενώ απέδειξε ότι η χειραψία Σίσι – Ερντογάν στο Κατάρ μάλλον δεν ήταν αρκετή για να λύσει τις διαφορές Τουρκίας – Αιγύπτου. Με τα τουρκικά ΜΜΕ να κάνουν λόγο για επικίνδυνη κίνηση της Αιγύπτου και σκανδαλώδη απόφαση.

Την ίδια στιγμή το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε επιθετικά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που επικρίνουν την πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, ζητώντας αποκλιμάκωση, κάνοντας λόγο για αποφάσεις στις οποίες τα «κοινά συμφέροντα της ΕΕ θυσιάζονται στα συμφέροντα ορισμένων κρατών-μελών, ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ ούτε δημιουργούν εποικοδομητική ατζέντα».

Λιβυκό ρήγμα

Τη διαφοροποίησή του από την κυβέρνηση Ντμπέιμπα εξέφρασε χθες το βράδυ ο έτερος πρωθυπουργός της Λιβύης, Φατχί Μπασάγκα, επικεφαλής της αποκαλούμενης κυβέρνησης Εθνικής Σταθερότητας, ο οποίος κάλεσε τις κυβερνήσεις της Τουρκίας, Αιγύπτου και Ελλάδας να μην προβούν σε μονομερή μέτρα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και να διαπραγματευτούν με την κυβέρνησή του.