Ο αριθμός των αυτοκτονιών στην ηλικιακή ομάδα 10-18 ετών στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί σημαντικά και έχει γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη αιτία θανάτου, μετά τα ατυχήματα στις ηλικίες αυτές. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι επισκέψεις σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για ύποπτες απόπειρες αυτοκτονίας από έφηβες αυξήθηκαν σημαντικά πέρυσι σε σύγκριση με το 2019, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει ο «Economist», τα αγόρια έχουν πλέον περισσότερες πιθανότητες να αυτοκτονήσουν παρά να σκοτωθούν σε αυτοκινητικό δυστύχημα. Τα κορίτσια έχουν σχεδόν 50% περισσότερες πιθανότητες να αυτοτραυματιστούν σε μια απόπειρα αυτοκτονίας παρά να αντιμετωπίσουν μια απρογραμμάτιστη εγκυμοσύνη.

Ευρύτερο πρόβλημα

Η αύξηση των αυτοκτονιών σε αυτές τις ηλικίες αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αύξησης των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων. Η αύξηση αυτή προηγήθηκε της πανδημίας, αλλά πιθανώς επιταχύνθηκε από αυτήν. Το 2021 σχεδόν οι μισοί αμερικανοί μαθητές λυκείου δήλωσαν ότι είχαν βιώσει επίμονα συναισθήματα θλίψης και απελπισίας τον τελευταίο χρόνο από 26% το 2009. Ενας στους πέντε σκέφθηκε σοβαρά να αυτοκτονήσει σε σύγκριση με 14% δώδεκα χρόνια πριν. Και 9% επιχείρησε να βάλει τέλος στη ζωή του σε σύγκριση με 6% το 2009. Αν και τα ποσοστά για τους νέους 15 έως 19 ετών δεν είναι πρωτοφανή (υπήρξε παρόμοια κορύφωση στις αρχές της δεκαετίας του 1990), τα ποσοστά για τα παιδιά 10 έως 14 ετών είναι υψηλότερα από ποτέ.

Τα ποσοστά αυτοκτονιών – οι απόπειρες, οι τραυματισμοί και οι θάνατοι – έχουν αυξηθεί μεταξύ των νέων Αμερικανών την τελευταία δεκαετία. Πέρυσι, καμία ηλικιακή ομάδα δεν σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση στον τομέα αυτόν από τους άνδρες ηλικίας 15 έως 24 ετών, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Οι αιτίες αρχίζουν μόλις να γίνονται κατανοητές. Οι συνήθεις ύποπτοι (παιδική φτώχεια, κατάχρηση ουσιών από τους γονείς ή κατάθλιψη των γονέων) δεν έχουν αλλάξει σημαντικά – μάλιστα, η παιδική φτώχεια έχει μειωθεί. Αυτό που έχει αλλάξει είναι ο τρόπος με τον οποίο οι έφηβοι ζουν τη ζωή τους και σχετίζονται με το περιβάλλον τους και μεταξύ τους. Η μεγαλύτερη απομόνωση και μοναξιά είναι πιθανώς σημαντικές.

Η λογική αντίληψη

Οι ειδικοί έχουν μια λογική αντίληψη για το πώς να βοηθήσουν στην πρόληψη της αυτοκτονίας και στην καλύτερη προστασία από τέτοιες σκέψεις. Δεν κινδυνεύουν εξίσου όλοι οι νέοι. Αν και τα κορίτσια στην Αμερική είναι πολύ πιο πιθανό να σκεφθούν να βάλουν τέλος στη ζωή τους ή να τραυματιστούν στην προσπάθειά τους να το κάνουν, τα έφηβα αγόρια έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτοκτονία. Οι νέοι που αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αισθανθούν αυτοκτονικές τάσεις. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα παιδιά που είχαν αντιμετωπίσει σοβαρές αντιξοότητες, όπως κακοποίηση ή παραμέληση, είχαν 25 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσπαθήσουν να αυτοκτονήσουν σε σχέση με τους συνομηλίκους τους με πιο ήρεμη παιδική ηλικία.

Η Αμερική δεν είναι μόνη της. Η Αυστραλία, η Αγγλία και το Μεξικό είναι μεταξύ άλλων χωρών που είδαν μεγάλη αύξηση στις αυτοκτονίες νέων την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ του 2012 και του 2018 η μοναξιά των εφήβων αυξήθηκε σε 36 από τις 37 χώρες που μελετήθηκαν, σύμφωνα με δημοσίευση στο «Journal of Adolescence».