Κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της δικαιοσύνης και της αντανάκλασης που έχει η λειτουργία του θεσμού στους πολίτες ανέδειξε από το βήμα της τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, ο οποίος κάλεσε τους συναδέλφους του στο πλαίσιο της ατομικής ευθύνης και του θεσμικού του ρόλου να βρίσκονται σε εγρήγορση.

«Έλληνες εισαγγελείς γρηγορείτε», ήταν το μήνυμα του ανωτάτου εισαγγελικού λειτουργού.

Αναφερόμενος ο κ. Ντογιάκος στην επίτευξη της ταχύτητας εκδίκασης των υποθέσεων, στην ποιότητα και την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι αυτό που απαιτείται είναι «η αύξηση του βαθμού της ατομικής ευθύνης ενός εκάστου σε όλα τα επίπεδα ανεξαιρέτως».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στις τηλεδίκες, τους δικηγόρους των «τηλεπαραθύρων», αλλά και στο θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Ειδικότερα, αναφερόμενος ο εισαγγελέας στις τηλεδίκες επισήμανε:

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα η ποινική Δικαιοσύνη βρίσκεται στο προσκήνιο της κοινωνικής ζωής και το σπουδαιότερο, στο στόχαστρο των μέσων επικοινωνίας, αλλά και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ο αγώνας είναι άνισός, όχι όμως χαμένος. Οι μάχες μεταξύ “τηλεοπτικών δικών” και τεκμηρίου αθωότητας καθημερινές… αντιπαρατίθενται καθημερινά η υπερβολή με το μέτρο, η ψυχραιμία με την ένταση, η άγνοια με τη γνώση, η εντιμότητα με τη σκοπιμότητα».

Ο κ. Ντογιάκος αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών, που είναι στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα, επισήμανε ότι «οι έρευνες θα προχωρήσουν χθες, με τα δεδομένα και στοιχεία που υπάρχουν» και οι εισαγγελικές αρχές θα κάνουν το καλύτερο δυνατό στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

Κώτσηρας: Η Δικαιοσύνη ενισχύεται

Παρών στις εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ένωσης ήταν ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, κατά τον χαιρετισμό του επισήμανε: «Δεν χωρά αμφιβολία πως ο ρόλος του εισαγγελέα είναι κομβικός όχι μόνο στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας αλλά και στο συνολικό οικοδόμημα της Δικαιοσύνης.

Και πρόσθεσε πως «η Δικαιοσύνη, παρά τις δυσκολίες, τα τελευταία τρία χρόνια μετασχηματίζεται ριζικά και αποτελεσματικά, με την ποιότητα των δικαστικών υπηρεσιών να αναβαθμίζεται μέσω της ψηφιοποίησης και των θεσμικών παρεμβάσεων (π.χ. Δικαστική Αστυνομία), τις υποδομές να βελτιώνονται (κατασκευάζονται μετά από χρόνια νέα δικαστικά μέγαρα ανά την χώρα) και τα ανθρώπινα δικαιώματα να θωρακίζονται έτι περαιτέρω. Η Δικαιοσύνη ενισχύεται και ουσιαστικά, με μεταρρυθμίσεις και τροποποιήσεις που εδραιώνουν την ασφάλεια και την προστασία του κοινωνικού συνόλου. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΕΕ, εισαγγελέας Εφετών Ευάγγελος Μπακέλας, επισήμανε ότι κοινή αποδοχή αποτελεί ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι αποτελεσματική και υπάρχουν καθυστερήσεις που δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες των πολιτών, ενώ χαρακτήρισε θετική τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας.

Παράλληλα, ο κ. Μπακέλας ανέφερε ότι ετησίως κατατίθενται 150.000 μηνύσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και 50.000 μηνύσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΕΕΕ στο πλαίσιο βελτίωσης της προσπάθειας επιτάχυνσης της Δικαιοσύνης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα κάλυψης των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν Εισαγγελίες με έναν μόνο δικαστικό υπάλληλο (σ.σ.: αναφέρθηκε από άλλον ομιλητή ότι στην Κρήτη υπάρχει Εισαγγελία που δεν έχει κανένα δικαστικό υπάλληλο), όπως και στην έλλειψη δικαστικών αιθουσών.

Δεν παρέλειψε ο κ. Μπακέλας να τονίσει ότι οι εισαγγελείς δέχονται επιθέσεις και απειλές από δικηγόρους που χειρίζονται ποινικές υποθέσεις.