Χιλιάδες αλλοδαποί τα τελευταία δύο χρόνια μπαίνουν στη διαδικασία να δώσουν εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση, που θα τους οδηγήσει τελικά στην απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

«Το νέο σύστημα απόκτησης ιθαγένειας θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε μέτριας δυσκολίας, είναι σύγχρονο και στα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτό που ουσιαστικά θέλαμε να κάνουμε είναι να… νοικοκυρέψουμε και να κάνουμε πιο αντικειμενική την απόκτηση ιθαγένειας», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας στο υπουργείο Εσωτερικών Νάσος Μπαλέρμπας. Εξάλλου, το νέο σύστημα ήρθε, όπως προσθέτει, να αντικαταστήσει τις συνεντεύξεις των αλλοδαπών ενώπιον των επιτροπών, διαδικασία που κατηγορήθηκε για ανομοιογένεια και ανομοιομορφία, ακόμη και διαφθορά.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εξετάσεις έχουν όλοι οι αλλοδαποί, εφόσον ζουν στη χώρα μας τουλάχιστον τρία χρόνια στην περίπτωση που είναι ευρωπαίοι πολίτες ή έχουν παιδί με έλληνα πολίτη. Οι αλλοδαποί με άδεια παραμονής θα πρέπει να ζουν στην Ελλάδα τουλάχιστον επτά χρόνια πριν υποβάλουν αίτηση για απόκτηση ιθαγένειας, ενώ ο χρονικός περιορισμός ανεβαίνει στα δώδεκα χρόνια για όσους έχουν εξαρτημένη εργασία στη χώρα μας.  Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Νάσος Μπαλέρμπας, με την… τακτοποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας θα καταργηθεί το όριο των δώδεκα ετών και η επταετία θα ορίζεται ως η βάση, «τα επτά χρόνια είναι, άλλωστε, μια επαρκής περίοδος για να μάθει ένας αλλοδαπός την ελληνική γλώσσα, ζώντας καθημερινά στην ελληνική κοινωνία. Θέλουμε, λοιπόν, να απλοποιήσουμε τον Κώδικα και να μην έχουμε υποπεριπτώσεις».

Οσον αφορά τα παιδιά των μεταναστών, στην περίπτωση που αυτά γεννιούνται στην Ελλάδα, έχουν το δικαίωμα από την Α’ Δημοτικού να υποβάλλουν αίτηση για απόκτηση ιθαγένειας. Τα παιδιά τα οποία δεν έχουν γεννηθεί στη χώρα μας αλλά έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, από την ηλικία των 15 ετών έχουν αυτό το δικαίωμα.

Στις πανελλαδικού τύπου εξετάσεις για την απόκτηση ιθαγένειας που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου, για τέταρτη συνεχή χρονιά υποβλήθηκαν 4.500 αιτήσεις συμμετοχής, με τους 4.250 να παρουσιάζονται την ημέρα των εξετάσεων.

Στις προηγούμενες εξετάσεις που είχαν διεξαχθεί τον Μάιο συμμετείχαν 8.500 αλλοδαποί, ενώ το 2021 – χρονιά κατά την οποία έκανε πρεμιέρα η νέα διαδικασία απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας – πήραν μέρος συνολικά, και στις δύο εξεταστικές διαδικασίες, σχεδόν 8.000. Τα εξέταστρα, δε, για τη συμμετοχή στις εξετάσεις είναι 150 ευρώ. Οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις ιστορίας, γεωγραφίας, πολιτικών θεσμών, πολιτισμού.

Τα θέματα αντλούνται από μια «τράπεζα» 300 ερωτήσεων και 100 κειμένων ελληνικής γλώσσας, η οποία ανανεώνεται, ενώ το επίπεδο των ελληνικών που απαιτείται είναι Α’ και Β’ Γυμνασίου. Είναι ενδεικτικό πως στις 5 Ιανουαρίου από τη βάση αυτή των ερωτήσεων θα «φύγουν» τα θέματα που έπεσαν στις δύο γραπτές διαδικασίες του 2022 και το 10% των ερωτήσεων θα ανανεωθεί.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι πολιτικές εξελίξεις και οι ενδεχόμενες εκλογές φέρνουν τις επόμενες εξετάσεις για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Επάρκειας Γνώσεων για Πολιτογράφηση νωρίτερα, στις 19 Μαρτίου, και όχι τον Μάιο.

Οι προϋποθέσεις

Τα μέχρι στιγμής στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως ένας στους δύο συμμετέχοντες πετυχαίνει στις εξετάσεις. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι οι επιτυχόντες στην εξέταση παίρνουν και την ιθαγένεια. «Θα πρέπει να πληρούνται μια σειρά από προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος έλληνας πολίτης. Πρώτα απ’ όλα να έχει επαρκές εισόδημα κι επειδή έχουν υπάρξει αντιδράσεις ως προς αυτό, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως πρόκειται για το κατώτατο εισόδημα. Θα πρέπει, στην πραγματικότητα, να δικαιολογήσει ο υποψήφιος τη διαβίωσή του στη χώρα μας», σημειώνει ο Νάσος Μπαλέρμπας.

Παράλληλα, όμως, οι υποψήφιοι για την απόκτηση ιθαγένειας θα πρέπει να αποδείξουν και την ενσωμάτωσή τους στην ελληνική κοινωνία. «Εάν για παράδειγμα κάποιος υποψήφιος δεν στέλνει τις κόρες του στο σχολείο, επειδή αυτό επιτάσσει η θρησκεία του, τι κι αν πέρασε με επιτυχία τις γραπτές εξετάσεις, το αίτημά του για απόκτηση ιθαγένειας θα απορριφθεί».

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»