Στο ίδιο έργο θεατές για ακόμη μία φορά οι Έλληνες. Οι σεισμολόγοι τσακώνονται και ο κόσμος αγωνιά. Τι ίδιο έγινε και πέρσι τέτοια περίπου εποχή με τους σεισμούς στη Θήβα, το ίδιο γίνεται και φέτος με τους σεισμούς στην Εύβοια.

Οι σεισμολόγοι μιλούν για αχαρτογράφητα νερά σε ότι αφορά στο ρήγμα στα Στύρα, την ώρα που κάποιοι άλλοι «δεν κοιμούνται τη νύχτα» φοβούμενοι μεγάλο σεισμό στην περιοχή των Αλκυονίδων.  Παράλληλα, κανείς δεν μπορεί να βεβαιότητα αν ο σεισμός που έγινε χθες Τρίτη το βράδυ στην Εύβοια ήταν ο κύριος σεισμός.

Όλα αυτά δημιουργούν στον κόσμο ιδιαίτερη ανησυχία.

Πώς προέκυψαν οι Αλκυονίδες

Ο Άκης Τσελέντης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με αφορμή τον σεισμό στην Εύβοια, θεώρησε ότι έπρεπε να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και για την περιοχή των Αλκυονίδων. Μάλιστα όπως είπε χαρακτηριστικά «με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια».

«Είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή» ανέφερε ο κ. Τσελέντης, ενώ έκανε λόγο και για σεισμό της τάξης των 6 βαθμών. «Γι΄ αυτό φοβάμαι. Παράλληλα παρακολουθούμε εκτός από τη σεισμικότητα και άλλα φαινόμενα, παρακολουθούμε μέσω δορυφόρων την εδαφική παραμόρφωση, που είναι αρκετά εκατοστά. Όλα αυτά τα πράγματα δείχνουν ότι θέλει πολύ προσοχή η συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως γιατί όταν ενεργοποιηθεί ο ανατολικός Κορινθιακός επηρεάζει σίγουρα και την Αθήνα» συμπλήρωσε.

Εξηγώντας περαιτέρω, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, ανέφερε ότι είναι από τις λίγες περιοχές του ελλαδικού χώρου που μαζεύουν τόση ενέργεια και επειδή γειτνιάζει με την Αθήνα θέλει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. «Και επειδή στο παρελθόν μας έχει δώσει μεγάλα γεγονότα, πραγματικά την κοιτάμε με πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Την έχουμε βέβαια ζώσει με όργανα» τόνισε. Η περιοχή είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο μέγεθος, απάντησε σε σχετική ερώτηση, καθώς βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και με τους δημάρχους της ευρύτερης περιοχής, ενώ πραγματοποιεί εκεί και σειρά από ομιλίες για το θέμα.

Με βάση αυτά τα λεγόμενα, είναι φυσικό ο κόσμος να αγωνιά, αφού κανείς δεν έχει ξεχάσει τι είχε συμβεί στο τελευταίο μεγάλο σεισμό με τις Αλκυονίδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ευθύμιος Λέκκας

Τους φόβους του διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκη Τσελέντη για μεγάλο σεισμό στην περιοχή των Αλκυονίδων, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας.

«Ναι, πραγματικά ο Κορινθιακός κόλπος και κυρίως ο ανατολικός Κορινθιακός κόλπος είναι ένα φυσικό εργαστήριο, έχει υψηλή σεισμικότητα και είναι επόμενο μετά τα 40 χρόνια που έχει να δώσει σεισμό η περιοχή, να είναι ώριμη για έναν αρκετά μεγάλο σεισμό» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ. Λέκκας . Ωστόσο δεν δεσμεύτηκε να δώσει πιθανό χρόνο εκδήλωσής του.

Όπως διευκρίνισε δεν έχουμε ασφαλείς ενδείξεις για τον χρόνο εκδήλωσής του εάν θα είναι τα πέντε ή τα τρία χρόνια: «Πάντως κάποια στιγμή μέσα στο άμεσο μέλλον ο Κορινθιακός θα ενεργοποιηθεί. Δυστυχώς σε παγκόσμιο επίπεδο δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά τους σεισμούς, αλλά ούτε και σε μεγάλο βαθμό τον χώρο εκδήλωσης ενός μεγάλου σεισμού», επεσήμανε.

Σχολιάζοντας κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για ένα τέτοιο φαινόμενο και εάν θα αντέξουν τα σπίτια, οι πολυκατοικίες, οι δομές απάντησε: «Τολμώ να πω ότι θα αντέξουν. Είμαστε σε πάρα πολύ καλύτερη κατάσταση από ότι είμαστε το 1981. Θα πρέπει να σημειώσω ότι το 1984 – 86 έγινε ο αντισεισμικός κανονισμός, ο οποίος είναι ένας κανονισμός από τους καλύτερους στον κόσμο και αυτό οφείλεται ουσιαστικά στις προσπάθειες της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, των μηχανικών και των γεωεπιστημόνων, με την επίβλεψη βεβαίως του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Έχουμε να κάνουμε με έναν πολύ καλό αντισεισμικό κανονισμό και οι κατασκευές ουσιαστικά, ένα μεγάλο ποσοστό, είναι άτρωτες σε σχέση με τον σεισμό των 6 βαθμών. Βεβαίως υπάρχουν και παλιές κατασκευές οι οποίες είναι ευάλωτες και σε αυτές πρέπει να ουσιαστικά να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας».

Τι έχει συμβεί το 1981;

Οι σεισμοί στις νήσους Αλκυονίδες το 1981 ήταν μια σεισμική ακολουθία, αποτελούμενη από τρεις κύριους σεισμούς, οι οποίοι σημειώθηκαν το διάστημα από 24 Φεβρουαρίου μέχρι 4 Μαρτίου 1981.

Στις 22:59 το βράδυ της Τρίτης 24 Φεβρουαρίου 1981 σημειώθηκε ο πρώτος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,7 Ρίχτερ και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε Κόρινθο, Λουτράκι, Περαχώρα, Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Θήβα, Πλαταιές, Καπαρέλλι, Μέγαρα, Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μάνδρα, Ασπρόπυργο.

Πολλοί βγήκαν στους δρόμους και πέρασαν τη νύχτα μέσα στα αυτοκίνητά τους.

Λίγες ώρες αργότερα, στις 00:30 της Τετάρτης, ακολούθησε δεύτερος σεισμός, ο οποίος είχε μέγεθος 6,4 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφές σε κτίσματα που είχαν πληγεί από τον πρώτο σεισμό. Και ιδιαίτερα έγινε αισθητός και σοβαρά στην Αθήνα.

Την Τετάρτη 4 Μαρτίου στις 16:01 σημειώθηκε τρίτος σεισμός, με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ. Από αυτόν οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν στην Ανθούπολη Περιστερίου.

Και οι τρεις σεισμοί είχαν μέγιστη ένταση (9) στην Κλίμακα Μερκάλι (με μέγιστο το 12), ήταν δηλαδή «πολύ καταστροφικοί» στην κλίμακα αυτή. Οι μετασεισμοί συνεχίστηκαν μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου του 1981.

20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. Πάνω από 22.500 σπίτια καταστράφηκαν ενώ 85.000 περίπου σπίτια υπέστησαν ζημιές.

Τον πανικό επέτεινε η διακοπή ρεύματος, που ακολούθησε τη δόνηση.

Το διήμερο μεταξύ 24ης και 26ης Φεβρουαρίου οι πυροσβεστικές δυνάμεις, απεγκλώβισαν εκατοντάδες άτομα από ανελκυστήρες, βοήθησαν στην απομάκρυνση ασθενών και ηλικιωμένων από τα σπίτια τους, μετέφεραν οικοσκευές από ετοιμόρροπες πολυκατοικίες, απομάκρυναν ετοιμόρροπα αντικείμενα, ενώ επενέβησαν για την κατάσβεση δεκάδων πυρκαγιών.