Μετά τις καταγγελίες «βροχή», στο επίκεντρο της έρευνας των Αρχών βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα. Το υψηλόβαθμο στέλεχος της Οργάνωσης και άλλα τρία που ήταν τα πιο κοντινά του. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τα συγκεκριμένα πρόσωπα πρωταγωνιστούν σε δεκάδες περιστατικά φρίκης με απομόνωση παίδων, ξυλοδαρμούς και ψυχολογικούς εκβιασμούς.

Όπως αποκάλυψε το MEGA, πρόκειται για:

Tον Π.Σ., παιδαγωγό στη δομή των Ιωαννίνων, ο οποίος ήταν πρώην τρόφιμος στην Κιβωτό και είναι αντιμέτωπος με καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και τιμωρίες.

Την Α.Θ. υπεύθυνη της δομής Ιωαννίνων και σύζυγο του Π.Σ., για την οποία αναφέρεται ότι γνώριζε για τις κακοποιήσεις και δεν κίνησε κάποια διαδικασία ούτε προσπάθησε να προστατεύσει τα παιδιά.

Τον Π.Μ. εργαζόμενο στη δομή του Κολωνού ο οποίος δεν έχει ασκήσει σωματική βία αλλά ψυχολογική, και στις καταγγελίες χαρακτηρίζεται ως νευρικός και απότομος.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όποιος εργαζόταν στην Κιβωτό του Κόσμου ως παιδαγωγός δεν σημαίνει ότι είχε την απαραίτητη επιστημονική επάρκεια ούτε την αντίστοιχη εμπειρία. Ουσιαστικά βαφτιζόταν παιδαγωγός από τους υπεύθυνους του οργανισμού.

Τα τρία αυτά άτομα βρίσκονται στο στόχαστρο της δικαιοσύνης και αναμένεται να καταθέσουν τις επόμενες μέρες στις αρχές.

Μπαλάκι οι ευθύνες για τον έλεγχο των δομών

Η υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου φέρνει στην επιφάνεια την έλλειψη ελέγχου από κρατικούς φορείς σε δομές που φιλοξενούν ανηλίκους. Μία οργάνωση που ήταν από τις πλέον προβεβλημένες και υποτίθεται υπεράνω υποψίας έρχεται αντιμέτωπη με τσουνάμι καταγγελιών με τους φορείς του κράτους να δηλώνουν πλήρη άγνοια.

Την ευθύνη των ελέγχων και της εποπτείας των μονάδων παιδικής προστασίας, έχουν οι Περιφέρειες μέσω του θεσμού του Κοινωνικού Συμβούλου. Ωστόσο, όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των Περιφερειών, οι έλεγχοι περιορίζονται στο κομμάτι των κτιριακών προβλημάτων και των κανόνων υγιεινής και όχι στην ουσία, δηλαδή στην επαφή με τα παιδιά.

Εντύπωση προκαλεί ότι λίγες μέρες πριν το τσουνάμι καταγγελιών στη δομή της Χίου, είχε πραγματοποιηθεί έλεγχος κατά τη διάρκεια του οποίου όλα, σύμφωνα με τους κοινωνικούς επόπτες, ήταν καλά.

«Θα ερευνήσουν αν τηρούνται οι όροι της άδειας, αν λειτουργεί σωστά η δομή, για παράδειγμα αν πήρε άδεια για 10 παιδιά και έχει 20. Τότε είναι παράβαση ή αν δεν είναι καλές οι τουαλέτες. Αυτά είναι στο πλαίσιο του ελέγχου της περιφέρειας. Δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω».

Στο στόχαστρο τα οικονομικά πεπραγμένα του οργανισμού

Ωστόσο, μια πρώην φιλοξενούμενη της δομής μαρτυρά τι γινόταν στην Χίο, πίσω από τις κλειστές πόρτες μακριά από τα μάτια των επιθεωρητών. «Με είχαν σε απομόνωση, δε μιλούσα με άλλα παιδιά».

Στο στόχαστρο μπαίνουν και τα οικονομικά του οργανισμού όπως και των υπευθύνων της, κάτι που όπως φαίνεται δεν είχε γίνει επίσης μέχρι τώρα. Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος ξεσκονίζει πεπραγμένα της «Κιβωτού του Κόσμου», ενώ θα ελέγξει και τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία του Πατέρα Αντώνη, της συζύγου του και άλλων ατόμων από την ΜΚΟ.

Την ίδια στιγμή στο ποινικό κομμάτι ξεκίνησε ο γύρο των καταθέσεων των μαρτύρων. Ο πρώτος μάρτυρας, σύμφωνα με πληροφορίες, που εξετάστηκε από τους αρμόδιους εισαγγελείς είναι πρώην εργαζόμενος στη δομή που φαίνεται να γνωρίζει στοιχεία για τη λειτουργία της.

Εργαζόμενοι και φιλοξενούμενοι θα καταθέσουν τις επόμενες ημέρες

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να περάσουν το κατώφλι του εισαγγελικού γραφείου και άλλα πρόσωπα τα οποία εργάστηκαν στη δομή αλλά και παιδιά που φιλοξενήθηκαν και έχουν καταγγείλει πως έχουν κακοποιηθεί.

Μεταξύ των μαρτύρων που θα καταθέσουν στην Εισαγγελία Ανηλίκων φέρεται να είναι και πρόσωπο το οποίο κατοικεί στο εξωτερικό και έχει δηλώσει την πρόθεση του να εισφέρει στοιχεία στο πλαίσιο της έρευνας.

Μάρτυρας – κλειδί

Μέσα στην εβδομάδα περιμένουμε μια ακόμη κατάθεση, πολύ σημαντική, πρώην τρόφιμου που δεν αποκλείεται να δρομολογήσει ραγδαίες εξελίξεις.

Ο συγκεκριμένος μάρτυρας βρίσκεται στο εξωτερικό, με τις Αρχές να θεωρούν ότι η κατάθεσή του θα φέρει εξελίξεις.