Η μείωση στη ζήτηση και τα προβλήματα στην παραγωγή στην Κίνα λόγω των περιορισμών για την πανδημία θα κάνουν την Apple να κατασκευάσει φέτος λιγότερες συσκευές της σειράς iPhone 14 από όσες υπολόγιζε αρχικά, σύμφωνα με νέες πληροφορίες του Bloomberg.

Η εταιρεία με σήμα το μήλο αναμένεται ότι θα κατασκευάσει 3 εκατ. λιγότερα από τα έξυπνα αυτά κινητά τηλέφωνα. Πλέον η συνολική φετινή παραγωγή για όλα τα μοντέλα iPhone 14 υπολογίζεται  σε 87 εκατ. μονάδες αντί για 90 εκατ. μονάδες που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.

Η μείωση στη ζήτηση αφορά κυρίως τα μοντέλα iPhone 14 και 14 Plus και λιγότερο στα – ακόμη πιο ακριβά – μοντέλα Pro, αναφέρουν οι πηγές του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου.

Οι πωλήσεις των iPhone 14 και Plus άρχισαν να μειώνονται γρήγορα μετά την παρουσίασή τους, με τη μεγαλύτερη επιβράδυνση να καταγράφεται στην Κίνα σύμφωνα με μια ανάλυση της Jefferies για τη μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο. Η Apple ξεκίνησε να πουλά στους καταναλωτές τη σειρά iPhone 14 μόλις τον Σεπτέμβριο.

Ακύρωση σχεδίων

Η Apple έχει ήδη ακυρώσει αρχικά σχέδιά της για να αυξήσει την παραγωγή των νέων μοντέλων iPhone μέσα στη χρονιά που διανύουμε, επειδή η αναμενόμενη από την εταιρεία αύξηση της ζήτησης δεν ήλθε ποτέ, ανέφερε επίσης το Bloomberg News.

Η Apple από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για τις συσκευές iPhone 14 Pro και Pro Max παραμένει ισχυρή, αν και ότι η παραγωγή αυτών των συσκευών θα περιοριστεί λόγω των περιορισμών για την καταπολέμηση της πανδημίας στο Ζενγκτζού της Κίνας. Η εταιρεία δεν έδωσε πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

Μέχρι τώρα η αυξημένη ζήτηση για smartphones της εταιρείας που προέρχονταν από το εργοστάσιο της Foxconn στο Ζενγκζού, είχε βοηθήσει την Apple να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχουν βρει μπροστά τους άλλες εταιρείες του τεχνολογικού κλάδου ο οποίος πλήττεται από τις περικοπές των καταναλωτικών δαπανών εν μέσω αυξανόμενου πληθωρισμού και επιτοκίων. Τώρα η εταιρεία επηρεάζεται και από την πολιτική της κυβέρνησης της Κίνας για μηδενικό Covid-19, η οποία έχει κάνει πολλές πολυεθνικές να κλείσουν καταστήματα και να περιορίσουν δραστηριότητες στη χώρα.

Το εν λόγω εργοστάσιο «λειτουργεί επί του παρόντος με σημαντικά μειωμένη (παραγωγική) δυναμικότητα», είχε δηλώσει η Apple την Κυριακή χωρίς να διευκρινίσει το μέγεθος της μείωσης.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε μεγάλη ζήτηση για τα μοντέλα iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max. Ωστόσο, τώρα αναμένουμε χαμηλότερες αποστολές iPhone 14 Pro και iPhone 14 Pro Max από ό,τι αναμέναμε προηγουμένως», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Ο Covid-19

Το Reuters τον περασμένο μήνα είχε αναφέρει ότι η παραγωγή iPhone για τον Νοέμβριο θα μπορούσε να μειωθεί έως και 30% στο εργοστάσιο της Foxconn στο Ζενγκζού λόγω των περιορισμών για τον Covid-19. Το εργοστάσιο αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα στον κόσμο.

Το εν λόγω εργοστάσιο στην κεντρική Κίνα, το οποίο απασχολεί περίπου 200.000 άτομα, έχει βρεθεί συχνά στο επίκεντρο της δημοσιότητας καθώς μετά τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19 πολλοί εργαζόμενοι σε αυτό το είχαν εγκαταλείψει.

Η Apple είναι η εταιρεία με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κόσμο, καθώς έχει κεφαλαιοποίηση 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εταιρεία προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι η αύξηση των εσόδων για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2022 θα επιβραδυνθεί από το 8% του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτές της αγοράς πάντως θεώρησαν θετική την πρόβλεψη αυτή για την εταιρεία η οποία λειτουργεί σε ένα περιβάλλον με προκλήσεις.