Ποτέ δεν μπορείς να φανταστείς πόσο δυνατός είσαι, μέχρι τη στιγμή που το να είσαι δυνατός είναι η μόνη σου επιλογή. Η φράση αυτή, αγαπημένη του λαού στο Ιράν, αποτέλεσε οδηγό του: Ενας άνθρωπος- παγκόσμιο σύμβολο ελπίδας, ο Ιρανός Μεχρντάντ Σαχλαέι, θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες μέρες. Είναι ο δεύτερος άνθρωπος στον κόσμο με πολλαπλή σκλήρυνση που κατάφερε να ανέβει στο Εβερεστ, κάνει ορεινή ποδηλασία τα τελευταία 25 χρόνια και πλέον φιλοδοξεί να τερματίσει τα 42 χιλιόμετρα του Μαραθωνίου της Αθήνας, ο οποίος διοργανώνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από τον ΣΕΓΑΣ. Ο Μεχρντάντ είναι 52 ετών, ιδιοκτήτης ενός καταστήματος με εργαλεία στην Τεχεράνη και μιλώντας στα «ΝΕΑ» δείχνει τον δρόμο για τη ζωή, καθώς δηλώνει ότι «η πολλαπλή σκλήρυνση δεν θα με σταματήσει ποτέ»…

«Διαγνώστηκα με την ασθένεια πριν από 32 χρόνια, όταν ήμουν μόλις 21 ετών. Το ταξίδι μου αυτό ξεκίνησε με μια τεράστια γκάμα συμπτωμάτων, όπως προσωρινή τύφλωση και παράλυση για αρκετούς μήνες. Κάποια από αυτά τα συμπτώματα θεραπεύτηκαν ύστερα από αρκετό καιρό, όμως κάποια άλλα με ακολουθούν εδώ και χρόνια, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν μπορώ να ελέγξω την ουροδόχο κύστη μου και την ανάγκη να χρησιμοποιήσω την τουαλέτα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες» λέει. «Ο γιατρός μου, ένας σοφός άνδρας, με συμβούλευσε να εντάξω τη συστηματική άσκηση στην καθημερινότητά μου ως θεραπεία ώστε να μπορώ να συνεχίσω τη ζωή μου κανονικά. Ετσι, πριν από 20 χρόνια ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ορειβασία σε σχεδόν επαγγελματικό επίπεδο. Συμμετείχα σε μαθήματα και με τα χρόνια έγινα ειδικός» λέει στα «ΝΕΑ».

Εχει γλιτώσει από θάνατο

Οπως επισημαίνει ο ίδιος, έχει γλιτώσει από βέβαιο θάνατο τρεις φορές μέχρι σήμερα. Η πρώτη φορά ήταν όταν διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η δεύτερη φορά όταν κατακτώντας το Εβερεστ, σε υψόμετρο 8.000 μέτρων, έπαθε τύφλωση από το χιόνι και δεν μπορούσε να ακολουθήσει το μονοπάτι της επιστροφής κατά τη διάρκεια μιας φοβερής χιονοθύελλας. Και η τρίτη φορά όταν πριν από δύο χρόνια και ενώ οδηγούσε το προσαρμοσμένο ποδήλατό του βίωσε μια τρομερή σύγκρουση με διερχόμενο αυτοκίνητο και επιβίωσε έπειτα από αρκετές βαριές επεμβάσεις.

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση, μια νόσο που καταστρέφει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού. Τα συμπτώματά της μπορεί να εμφανιστούν ανά πάσα στιγμή σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος του ασθενούς, «αιφνιδιάζοντας και τσακίζοντάς τον από τα χτυπήματα», λέει ο Μεχρντάντ. «Εμείς, οι ασθενείς – και αυτό ισχύει για όλες τις ασθένειες – είμαστε πολύ ιδιαίτερου είδους άνθρωποι γιατί είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε τη ζωή αλλά όχι σε κανονικές συνθήκες. Δεν έχουμε επιλέξει να είμαστε ασθενείς, όμως είμαστε αυτοί που επιλέγουμε το να ζήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε παρά την ασθένεια. Ανυπομονώ να έρθω στην Αθήνα» προσθέτει. «Κάθε φορά που τερματίζω έναν μαραθώνιο, νιώθω όπως το 1997, όταν ανέβηκα το Εβερεστ» λέει στα «ΝΕΑ». «Θα είναι η πρώτη φορά που επισκέπτομαι στην Ελλάδα και για μένα είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι γιατί πρόκειται για μια ιστορική χώρα σαν την πατρίδα μου, το Ιράν. Ο μαραθώνιος ξεκίνησε στην Ελλάδα και το να συμμετάσχω στον Μαραθώνιο της Αθήνας για μένα είναι κάτι που επιβάλλεται».

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος στον 39ο Μαραθώνιο της Αθήνας τον Αυθεντικό,  στους αγώνες των 5, 10 χλμ., στον Μαραθώνιο και στον παιδικό αγώνα τρέχουν 50.000 δρομείς από 119 χώρες του κόσμου, ενώ το «παρών» θα δώσουν και 4.500 εθελοντές.