Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι φαίνεται να εισέρχεται η χώρα, καθώς η αύξηση στους πανδημικούς δείκτες («σκληρούς» και μη) συμπίπτει με την ανίχνευση του ιού της γρίπης στα αστικά λύματα. Συνεπώς, το επόμενο διάστημα θα διεξαχθεί (εντός και εκτός συνόρων) ένα σημαντικό «crash test», εφόσον επιβεβαιωθούν οι επιστημονικές εκτιμήσεις που θέλουν δυναμική επιστροφή της ξεχασμένης επί περίπου τρία χρόνια εποχικής γρίπης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τη νέα έκθεση του ΕΟΔΥ, σημαντική αύξηση (της τάξεως του 23%) καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στις εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας με λοίμωξη COVID-19. Τα αναλυτικά στοιχεία δείχνουν πως οι εισαγωγές σε διάστημα επταημέρου ανήλθαν σε 1.351 έναντι 1.102 το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Επιπρόσθετα, ο αριθμός των διασωληνωμένων έως και χθες το μεσημέρι είχε σκαρφαλώσει στους 74 (την περασμένη εβδομάδα δεν ξεπερνούσαν τους 62), γεγονός που δείχνει μια σταδιακή πίεση στα νοσοκομεία, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Η μαύρη λίστα

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 107 απώλειες (-5% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι 13 (12%) απεβίωσαν μετά την παρέλευση τουλάχιστον 29 ημερών από την ημερομηνία εργαστηριακής επιβεβαίωσης της λοίμωξης με τον πανδημικό ιό. Είναι σημαντικό δε να υπογραμμιστεί ότι από την έναρξη της επιδημίας η «μαύρη λίστα» μετρά συνολικά 33.426 θανάτους, με το 96,0% να είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Η αύξηση της μεταδοτικότητας όμως διαπιστώνεται κυρίως από τις επιβεβαιωμένες λοιμώξεις, δεδομένου ότι κατά το ίδιο διάστημα ανήλθαν σε 55.242 (5.295 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: 8% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων.

Ετσι, ο δείκτης Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,97, με τους επιστήμονες εν τούτοις να εκτιμούν ότι υποεκτιμάται ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων και συνεπώς της κυκλοφορίας του ιού στην κοινότητα.

Επιπρόσθετα και όπως προκύπτει από τα ίδια δεδομένα, μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα διαπιστώνεται σε συγκεκριμένες περιοχές. Αναλυτικότερα, καθαρά αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (+170%), στη Λάρισα (+60%), στο Ηράκλειο (+97%), στον Αγιο Νικόλαο (+50%) και στα Χανιά (+44%).

Αντίστοιχα, οριακή αύξηση παρατηρήθηκε στην Ξάνθη (+19%) και στον Βόλο (+30%), ενώ μεταξύ άλλων σταθεροποιητικές είναι οι τάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα ανησυχητικά αυτά δεδομένα έρχονται σε μία περίοδο όπου αφενός η έξαρση στη Γηραιά Ηπειρο δείχνει πως είναι θέμα χρόνου να σηκωθεί νέο κύμα και στη χώρα μας και αφετέρου υπάρχουν… ύποπτα σημάδια για χαμηλή δραστηριότητα της εποχικής γρίπης εντός των συνόρων που όμως σηματοδοτεί την έλευσή της.

Οπως αποκάλυψε πρόσφατα σε επιστημονική ημερίδα ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας, ο ιός της γρίπης εντοπίστηκε το τελευταίο διάστημα στα αστικά λύματα ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται τα κρούσματα στο Βόρειο Ημισφαίριο (με τη Νέα Υόρκη να αποτελεί ενδεικτική περίπτωση).

Το κακό σενάριο

Παρ’ όλα αυτά το εάν θα ισχύσει το κακό σενάριο της διπλής επιδημίας αποτελεί σημείο αντικρουόμενων απόψεων. Για παράδειγμα, ο κ. Τσιόδρας, επικαλούμενος τα όσα εκτυλίχθηκαν πρόσφατα στην Αυστραλία, καταλήγει πως «όταν ο κορωνοϊός κυκλοφορεί σε μεγάλη ποσότητα, εξαφανίζεται η γρίπη».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γιώργος Σαρόγλου τόνισε στην ίδια ημερίδα πως η γρίπη έρχεται μεν κάθε χρόνο, αλλά «δεν είναι απολύτως προβλέψιμη, ούτε πότε θα αρχίσει, ούτε πόσο θα κρατήσει, ούτε ποιους θα πλήξει, ούτε πόσοι θα πεθάνουν».

Γι’ αυτό και κάλεσε τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν με το αντιγριπικό εμβόλιο. Ιδιαίτερη έμφαση όμως έδωσε και στην αντι-ιική θεραπεία, υπογραμμίζοντας πως «από το 2019 και μέχρι σήμερα το CDC θεωρεί παραμέληση (elder abuse) το γεγονός ότι δεν χορηγούνται αντι-ιικά φάρμακα στους ηλικιωμένους με κλινικά συμπτώματα γριπώδους συνδρομής την εποχή της εποχικής γρίπης».