Στη δημοσιότητα έδωσε φωτογραφίες από τον κατεστραμμένο αγωγό Nord Stream η σουηδική εφημερίδα Expressen και σ’ αυτές δείχνει το μέγεθος της καταστροφής, αλλά και το σημείο που σημειώθηκε η έκρηξη στον μεγάλο αγωγό.

Έκρηξη μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ

Η έκρηξη σημειώθησε σε σημείο που βρίσκεται τουλάχιστον 80 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στη Βαλτική, ενώ όπως φαίνεται στις φωτογραφίες καταστράφηκαν αρκετά μέτρα από τον αγωγό Nord Stream. Οι ειδικοί εικάζουν ότι από την έκρηξη, η οποία ήταν μεγέθους 2,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, έχουν καταστραφεί πάνω από 50 μέτρα της γραμμής του αγωγού.

Οι εικόνες από τα σημεία των εκρήξεων δείχνουν ότι τα εκρηκτικά είχαν δύναμη περίπου 500 κιλών TNT, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί ποιοι ευθύνονται για το σαμποτάζ στον Nord Stream, ωστόσο όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για σαμποτάζ. Αυτό είναι ουσιαστικά το συμπέρασμα Γερμανών, Σουηδών και Δανών.

Η Ρωσία δείχνει ως υπεύθυνες και ευνοημένες από το σαμποτάζ στον αγωγό Nord Stream τις ΗΠΑ, ενώ η Δύση αρχικά έδειχνε ως υπεύθυνη τη Ρωσία, σε ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών.

Η περιοχή επιτηρούνταν από τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ

Η Ρωσία αρνήθηκε την ευθύνη και είπε ότι οι εκρήξεις ήταν τρομοκρατική επίθεση με στόχο τα ρωσικά συμφέροντα. Μια προκαταρκτική σουηδική έρευνα κατέληξε νωρίτερα αυτό το μήνα στο συμπέρασμα ότι οι εκρήξεις που σημειώθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου πιθανότατα προκλήθηκαν από δολιοφθορά, αλλά δεν κατονόμασε τον ένοχο. Ο Οργανισμός της Συμφωνίας του Βορείου Ατλαντικού δήλωσε λίγο μετά τις επιθέσεις ότι οι διαρροές ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, αλλά δεν παρείχε κανένα στοιχείο ούτε κατονόμασε τον ένοχο.

Ο μόνος αγωγός που δεν έπαθε ζημιά από τις εκρήξεις ήταν μία από τις δύο γραμμές Nord Stream 2. Ορισμένοι Γερμανοί αξιωματούχοι λένε ότι κρατώντας μια γραμμή ανοιχτή στην ύποπτη επίθεση, η Ρωσία προσπαθεί να αυξήσει την πίεση στους Γερμανούς πολιτικούς να υποχωρήσουν και να ανοίξουν το Nord Stream 2.

Γερμανοί αξιωματούχοι πάντως λένε ότι είναι απίθανο η φερόμενη ως δολιοφθορά να έγινε από στρατιωτικό υποβρύχιο, επικαλούμενοι το σχετικά μικρό βάθος του νερού εκεί και την κατά κανόνα στενή παρακολούθηση υποβρυχίων από τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή, γράφει η Καθημερινή αξιοποιώντας ξένες πηγές (The Wall Street Journal, Reuters).