Μέχρι και 500 κιλά ΤΝΤ πρέπει να χρησιμοποιήθηκαν για να γίνουν μεγάλες εκρήξεις και να καταστραφούν οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, σύμφωνα με πηγές από γερμανικές αρχές ασφαλείας, που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel.

Στην εκτίμηση αυτή συμπεριλήφθηκαν και τα σεισμικά σήματα που καταγράφηκαν από διάφορους σταθμούς μέτρησης.

Πινγκ- πονγκ ευθυνών μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

Σημειώνεται, επίσης, ότι μέχρι σήμερα οι εκτιμήσεις για τις διαρροές αερίου από τους αγωγούς υποστηρίζουν ότι μόνο ένας κρατικός φορέας μπορεί να βρίσκεται πίσω από την συγκεκριμένη ενέργεια. Για την ώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας προχωρά σε εικασίες για το παρασκήνιο της διαρροής των αγωγών Nord Stream, με τις περισσότερες από αυτές να «φωτογραφίζουν» την Ρωσία.

Από την πλευρά της, πάντως, η Ρωσία χαρακτήρισε τη διαρροή και τα σενάρια που την φέρουν ως υπεύθυνη για αυτήν, ως διεθνή τρομοκρατία που στρέφεται κατά του Κρεμλίνου, ενώ δεν δίστασε να κατηγορήσει και τις ΗΠΑ, τονίζοντας πως οι διαρροές εντοπίστηκαν σε πεδίο που ελέγχεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Δύσκολο να αποδειχτεί αν είναι δολιοφθορά

Παρ’ όλα αυτά, το περιοδικό Spiegel αναφέρει πως συζητείται στους κύκλους των γερμανικών αρχών ασφαλείας ότι δύτες ή ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ θα μπορούσαν ενδεχομένως να εκτιμήσουν τη ζημιά το Σαββατοκύριακο.

Έτσι, θα μπορούσαν να βγουν τα πρώτα συμπεράσματα, τόσο για τον τύπο της έκρηξης κάτω από το νερό, όσο και για τα εκρηκτικά που πιθανόν χρησιμοποιήθηκαν. Όμως, έχουν περάσει αρκετές μέρες από τη διαρροή και είναι δύσκολο να προβλεφθεί αν θα βρεθούν ίχνη στο βυθό.

Απίθανο να ξαναλειτουργήσουν

Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν απίθανη την επισκευή του αγωγού. Δεδομένου ότι οι κατεστραμμένοι σωλήνες είναι σήμερα γεμάτοι με θαλασσινό νερό, η ειδική εσωτερική επίστρωση διαβρώνεται πολύ γρήγορα, σύμφωνα με το Βερολίνο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Spiegel, μόλις οι σωλήνες πλημμυρίσουν, ο αγωγός δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου.