Φωτιές άναψε η κατάθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ καθώς εκτός από τις χτεσινές βόμβες για την καταστροφή του μηχανήματος παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη με εντολή του τέως διοικητή της ΕΥΠ όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κατήγγειλε την παρακολούθησή του, ο Χρήστος Ράμμος κατά τη σημερινή δεύτερη μέρα της κατάθεσής του φέρεται να έθεσε υπόψιν της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές ένα επιπλέον στοιχείο που αφορούσε σε προσκόμματα που έθετε η ΕΥΠ στην ΑΔΑΕ για να εμποδίσει τον έλεγχο της καταγγελίας.

Τείχος σιωπής

«Έχουμε πέσει σε τείχος σιωπής» φέρεται να είπε ο κ. Ράμμος κάνοντας -σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες- λόγο για «άρνηση συνεργασίας» καθώς «η ΕΥΠ δεν ικανοποίησε το αίτημά μας για έλεγχο».

Με βάση όλα αυτά και σήμερα κυβέρνηση και αντιπολίτευση διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τις υποκλοπές με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για δίδυμο σκάνδαλο και δια μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου να ζητάει παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ενώ το ΚΚΕ κατήγγειλε μεθόδευση για άρον – άρον ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής.

Γραπτή… εξέταση

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό το κλίμα της αντιπαράθεσης γύρω από την πορεία των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής ενισχύθηκε από το γεγονός ότι η εκπρόσωπος της Intellexa (εταιρεία που εμπορεύεται το Pradator) δήλωσε ότι αδυνατεί καταθέσει στην εξεταστική με τη δικαιολογία ότι βρίσκεται στο εξωτερικό και η κυβερνητική πλειοψηφία σύμφωνα με πληροφορίες απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης να καταθέσει μέσω τηλεδιάσκεψης. Στον αντίποδα η κυβερνητική πλειοψηφία της εξεταστικής αποφάσισε να αποστείλει γραπτές ερωτήσεις στη μάρτυρα.

Επιπλέον, οι πληροφορίες θέλουν στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλή η σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που έχουν ζητήσει ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις καταγγελίες Σπίρτζη, να παραπέμφθηκε για τον Οκτώβριο από τον κ. Τασούλα, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταγγέλουν «καθυστερήσεις» με σκοπό τη συγκάλυψη.

Ενδεικτικό του κλίματος που περιγράφεται παραπάνω για τα τεκταινόμενα εντός της εξεταστικής είναι οι αντικρουόμενες δηλώσεις από τη μια μεριά των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης και από την άλλη των κυβερνητικών βουλευτών.

Κατέρρευσαν οι χθεσινές διαρροές

Ο βουλευτής της ΝΔ και μέλος της εξεταστικής επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του προέδρου της ΑΔΑΕ,  υποστήριξε ότι «με όσα ακούσαμε σήμερα από τον κ. Ράμμο κατέρρευσαν όλες οι χθεσινές διαρροές και τα fake news του ΣΥΡΙΖΑ και του  ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ».

Δίδυμο σκάνδαλο παρακολουθήσεων και συγκάλυψης

Στον αντίποδα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή Δημήτρης Τζανακόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης του προέδρου της ΑΔΑΕ δήλωσε ότι μετά την εξέταση «αυτό που προκύπτει είναι ότι έχουμε να κάνουμε αποδεδειγμένα πλέον με ένα δίδυμο σκάνδαλο. Από τη μια πλευρά το σκάνδαλο παρακολουθήσεων και από την άλλη πλευρά το σκάνδαλο της συγκάλυψης των ευθυνών και των εντολών Μητσοτάκη.

»Προκύπτει ότι στις 29 Ιουλίου, όταν και κατατέθηκε η καταγγελία Ανδρουλάκη στην ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση από το Predator ο κ. Κοντολέων, τότε διοικητής της ΕΥΠ, έδωσε εντολή καταστροφής των μηχανημάτων στα οποία καταγράφονταν οι συνομιλίες και τα μηνύματα των παρακολουθούμενων, πριν καν ενημερωθεί ο ελληνικός λαός, οι πολίτες, πριν καν προκύψει ενημέρωση της ΑΔΑΕ για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ.

ΕΥΠ και Predator λειτουργούσαν από κοινού

»Άρα λοιπόν, ΕΥΠ και Predator στην πραγματικότητα λειτουργούσαν από κοινού. Δεύτερο στοιχείο, είναι το γεγονός ότι όπως αποτυπώνεται στην σχετική έκθεση, το σχετικό πρακτικό της ΑΔΑΕ, υπήρξε άρνηση συνεργασίας από τον νυν διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη και την ίδια στιγμή, η δήλωση της αρμόδιας εισαγγελέως ότι θεωρεί τον εαυτό της «ανέλεγκτη».

»Σχετικά με όλα αυτά, είναι προφανείς οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη αλλά είναι και προφανής η ανάγκη ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να κινηθεί άμεσα ώστε να ελέγξει την κατά τη γνώμη της «ανέλεγκτης» εισαγγελέως που έχει την αρμοδιότητα της ΕΥΠ.

»Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα συνεχίσουμε και μέσα από την Εξεταστική Επιτροπή και μέσα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και με κάθε άλλο νόμιμο μέσο, να δουλεύουμε ώστε να λάμψει όλη η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες στα πρόσωπα που αρμόζει».

Βαθύ σκοτάδι παντού

Από την δική τους πλευρά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και μέλη της εξεταστικής επιτροπής Ευαγγελία Λιακούλη και Δημήτρης Μπιάγκης τόνισαν ότι «η ΕΥΠ αρνήθηκε κάθε συνεργασία με την ανεξάρτητη αρχή, δηλαδή τον ελεγκτή της. Κατέστρεψε τα στοιχεία την ίδια ημέρα της καταγγελίας Ανδρουλάκη. Επικαλείται το απόρρητο σε όλα τα θεσμικά όργανα και στη Βουλή και στην Εξεταστική επιτροπή. Βαθύ σκοτάδι παντού».

Άρση απορρήτου

Αλλά και εκτός εξεταστικής επιτροπής «άναψαν τα αίματα», καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης μετέβη στο προεδρικό μέγαρο και συζήτησε το θέμα της παρακολούθησής του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Μάλιστα ο κ. Ανδρουλάκης ζήτησε άρση του απορρήτου με βάση το νόμο του 2008 κάνοντας λόγο για εναντίον του συνωμοσία από έναν παρακρατικό μηχανισμό που θα πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

«Είναι αδιανόητο κάποιοι να θεωρούν ότι θα υπάρχουν νησίδες στη λειτουργία του κράτους μας, οι οποίες δε θα υπόκεινται ούτε στον έλεγχο της δικαιοσύνης ούτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Και νομίζω ότι αυτά που λέω έγιναν ξεκάθαρα και με την χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής» είπε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:

Διαβολική σύμπτωση

«Είναι διαβολική σύμπτωση ότι ξεκινάει η παρακολούθηση μου για εθνικούς λόγους μόλις έθεσα υποψηφιότητα και τελειώνει ο εθνικός κίνδυνος μόλις εκλέχθηκα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Μα αν ήμουν ως ευρωβουλευτής εθνικός κίνδυνος, ως Πρόεδρος θα ήμουν ακόμα μεγαλύτερος.

»Είναι διαβολική σύμπτωση ότι η χρονική διαφορά της επισύνδεσης από την ΕΥΠ με την απόπειρα του Predator είναι λίγων ημερών; Είναι διαβολική σύμπτωση αυτό που είπε ο αξιότιμος κ. Ράμμος χθες ότι τη μέρα που οι δικηγόροι μου πάνε στην ΑΔΑΕ την ίδια μέρα καταστρέφεται το αρχείο παρακολούθησης; Γιατί καταστράφηκε το αρχείο παρακολούθησης; Διότι προφανέστατα κάποιοι σήμερα θα έπρεπε να απολογηθούν διότι οι δύο μήνες παρακολούθησης πήραν παράταση ένα μήνα ακόμη για να φτάσουν μέχρι το πέρας της εκλογικής διαδικασίας.

»Και πώς να απολογηθούν; Έπρεπε να έχουν βρει κάτι χειροπιαστό τους πρώτους δύο μήνες για να δώσουν την παράταση. Προφανέστατα δεν έχουν να πουν τίποτα για όλα αυτά».

Προσπάθεια για πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής

Το ΚΚΕ με μακροσκελή του ανακοίνωση κατήγγειλε σήμερα τη «διαφαινόμενη προσπάθεια για πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, ώστε να ‘μείνουν στο σκοτάδι’ οι υποθέσεις παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, των δημοσιογράφων, καθώς και του τηλεφωνικού κέντρου της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ».

Όπως υποστηρίζει, «αυτό, άλλωστε, έχει διαφανεί μέσα και από όλη την πορεία των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής, τόσο με τη στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε κρίσιμα ζητήματα, όσο και με τη στάση συγκεκριμένων μαρτύρων, που ‘κρύφτηκαν’ πίσω απ’ το απόρρητο και τις απαντήσεις του τύπου ‘δεν ξέρω, δεν απαντώ’».

Ειδική μνεία κάνει ο Περισσός για τις υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο του κόμματος από το 2016 έως και φέτος, καυτηριάζοντας όχι μόνο τη στάση της ΝΔ στην εξεταστική αλλά και την αφωνία όπως καταγγέλει του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υποστηρίζοντας ότι «ήθελαν μια εξεταστική, όχι για να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις σε όλες τις υποθέσεις, αλλά κυρίως ‘τροφή στην κοκορομαχία τους».