Ευκαιρία να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι θα έχουν χιλιάδες νέοι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το πρόγραμα «Σπίτι μου».

Άμεσα, από το πρώτο τρίμηνο του 2023 ξεκινά το πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων και δικαιούχους τουλάχιστον 10.000 νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

Το ύψος του δανείου θα είναι έως 150.000 ευρώ και θα αφορά στην αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τμ.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοι νέοι έχουν εισόδημα έως 10.000 ευρώ, ενώ εάν πρόκειται για ζευγάρι το εισόδημα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 24.000 ευρώ.

Σπίτι με δόση 275 ευρώ

Για παράδειγμα, εάν ένα νεαρό ζευγάρι αποφασίσει να πάρει δάνειο 100.000 μέσω του νέου προγράμματος, η δόση θα είναι 275 ευρώ, ενώ θα έπρεπε να δίνει πάνω από 415 ευρώ εάν δανειζόταν κανονικά.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι αδρανή ακίνητα του δημοσίου θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση 2.500 κοινωνικών κατοικιών. Τα ακίνητα θα διατεθούν σε νέους, ενώ θα υπάρχει και δυνατότητα εξ αγοράς υπό προϋποθέσεις.

Επιδότηση για ανακαίνιση

Μέχρι το τέλους του έτους ξεκινά και το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για νέους.

Προβλέπει επιδότηση εώς 22.500 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου και επιπλέον 3.000 ευρώ για ανακαίνιση.

Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται και στους φοιτητές. Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα αυξάνεται από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και στις 2.000 ευρώ σε περιπτώσεις φοιτητών που συγκατοικούν, ενώ προετοιμάζονται 8.150 θέσεις σε φοιτητικές εστίες.

Δικαιούχοι του διευρυμένου επιδόματος είναι 50.000 φοιτητές και σπουδαστές των δημόσιων ΙΕΚ.

Όροι και προϋποθέσεις για τα στεγαστικά δάνεια σε νέους

Το στεγαστικό δάνειο μπορεί να είναι άτοκο για τους τρίτεκνους και τους πολύτεκνους, ενώ αν ένα ζευγάρι αποκτήσει τρίτο παιδί αφού έχει πάρει το δάνειο, και τότε η δόση θα είναι άτοκη.

Για να πάρει κανείς δάνειο, μπαίνουν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια, όπως το να δηλώνει τουλάχιστον 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Ωστόσο, δεν ανακοινώθηκε αν θα μπουν και περιουσιακά κριτήρια.

Κάποιες δράσεις του υπουργείου Εργασίας για τη διευκόλυνση απόκτησης στέγης, που περιλαμβάνουν στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκούς όρους, καθώς και αξιοποίηση ιδιωτικών κατοικιών και ακινήτων ιδιοκτησίας της ΔΥΠΑ, όπως τους παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Κωστής Χατζηδάκης, είναι:

  • Άτοκα ή χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια. Το μέτρο αφορά στη χορήγηση στεγαστικών δανείων, που θα καλύπτουν έως και το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, με ανώτατο όριο τις 150.000 ευρώ, για αγορά πρώτης κατοικίας. Το πρόγραμμα θα αφορά στην αγορά διαμερισμάτων έως 120 τ.μ. και έτος κατασκευής έως και το 2007. Οι ωφελούμενοι των ευνοϊκών στεγαστικών δανείων θα είναι 10.000 νέοι ή νέα ζευγάρια 25 έως 39 ετών (με σύμφωνο συμβίωσης ή θρησκευτικό/ πολιτικό γάμο), με ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ έως το όριο που προβλέπεται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης.
  • Η δόση που θα πληρώνει ο δανειολήπτης για σπίτι αξίας 100.000 ευρώ είναι 275 ευρώ, η δράση αυτή πρόκειται να βοηθήσει τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας. Υπάρχει ειδικός όρος, κατά τον οποίο: α) όταν ο αιτών είναι νέο ζευγάρι (25-39 ετών) με τρία και πλέον παιδιά κατά την ημερομηνία υποβολής της ή β) όταν ο αιτών είναι νέος ή νέο ζευγάρι, που κατά τη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου (π.χ. 30 έτη) αποκτήσει τρία παιδιά, τότε το επιτόκιο 1% θα καλύπτεται από πόρους της ΔΥΠΑ και τα στεγαστικά δάνεια θα χορηγούνται άτοκα. Η υλοποίηση του προγράμματος προβλέπεται να ξεκινήσει από το α’ τρίμηνο του 2023.
  • Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ», αφορά μίσθωση – σε πρώτη φάση – άνω των 1.000 κενών ιδιωτικών κατοικιών του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για παροχή κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και νέα ζευγάρια. Η εν λόγω δράση αφορά στην αξιοποίηση των ακινήτων του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μετά τις 31/12/2022.
  • Ευρωπαϊκά κονδύλια, ύψους 200 εκατ. ευρώ, για αξιοποίηση υφιστάμενων κενών ιδιωτικών κατοικιών. Η δράση αφορά στη χρηματοδότηση μαζικής ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης 4.000 ακινήτων που έχουν μείνει κενά για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες τους, για την άμεση διάθεσή τους ως προσιτές κατοικίες σε νέους και νέα ζευγάρια. Από τη δράση αναμένεται να ωφεληθούν 10.000 νέοι και νέα ζευγάρια, ηλικίας 25-39 ετών.
  • Κοινωνική αντιπαροχή (1), που αφορά στην αξιοποίηση ακινήτων της ΔΥΠΑ και Κοινωνική αντιπαροχή (2), η οποία αφορά στην αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου Εργασίας.