Σε μία σοβαρή καταγγελία για αστυνομική βία και αυθαιρεσία προχώρησαν δύο δικηγόροι για περιστατικό που συνέβη στα Εξάρχεια. Όπως αναφέρουν βγαίνοντας από μπαρ στα Εξάρχεια μία διμοιρία ΜΑΤ ξεπρόβαλε μπροστά τους τους ζήτησε τα στοιχεία τους. Δηλώνοντας την ταυτότητά τους και ενώ υπήρξαν αντεγκλήσεις άνδρας των ΜΑΤ έκανε κεφαλοκλείδωμα στον ένα δικηγόρο ενώ στη συνέχεια τους μετέφεραν στο ΑΤ με χειροπέδες.

Εκεί στον έναν από τους δύο δικηγόρους ζητήθηκε να βγάλει τα ρούχα του και του έγινε σωματική έρευνα χωρίς να έχει ασκηθεί σε βάρος του κατηγορία. Με επιστολή του στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΣΑ Δημήτρης Βερβεσός κοινοποίησε, αναφορά δύο δικηγόρων-μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, «διά της οποίας καταγγέλλονται σοβαρά περιστατικά αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας τα οποία δεν συνάδουν με την αποστολή της αστυνομίας, θίγουν και υποτιμούν στο σύνολό του το δικηγορικό σώμα, περιστέλλουν το Κράτος Δικαίου και την προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών».

Στην αναφορά επισυνάπτονται και φωτογραφίες ως αποδεικτικό υλικό.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ με την επιστολή του, που κοινοποιήθηκε στον αρχηγό της ΕΛΑΣ, στον Συνήγορο του Πολίτη και την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, ζητά από τον υπουργό να προβεί «άμεσα στον πειθαρχικό έλεγχο όλων των εμπλεκομένων αστυνομικών υπαλλήλων».

Τι καταγγέλλει ο δικηγόρος

«Το βράδυ της Παρασκευής 2 Σεπτεμβρίου βρισκόμουν εγώ με τον έτερο συνάδελφο, τον καταγγέλλοντα, στην περιοχή των Εξαρχείων, είχαμε βγει για ένα ποτό. Αποχωρώντας από το μαγαζί και κατευθυνόμενοι προς το ΙΧ που είχαμε σταθμεύσει κοντά στην πλατεία, διασχίζοντάς τη, υπήρχε ισχυρή αστυνομική παρουσία.

Μία διμοιρία των ΜΑΤ ξεπρόβαλε μπροστά μας, ένας από τους αστυνομικούς, όντας πάνοπλος, μας σταμάτησε, μας φώναξε και ήρθε προς εμάς ζητώντας τα στοιχεία μας. Τόσο εγώ, όσο και ο συνάδελφος σαστίσαμε και τους αποκαλύψαμε αμέσως την ιδιότητά μας.

«Τους ρωτήσαμε για ποιον λόγο διενεργείται ο συγκεκριμένος έλεγχος. Δεν ειπώθηκε κάτι γιατί μέσα σε δευτερόλεπτα, ενώ εγώ προσπάθησα να τους δείξω τα στοιχεία μου, βλέπω τον αστυνομικό που μιλούσε στον συνάδελφο να πραγματοποιεί μία επίθεση, με μία πολύ παράξενη λαβή. Τον έπιασε από τον λαιμό, του έκανε κεφαλοκλείδωμα και προσπάθησε να τον ακινητοποιήσει. Παράλληλα, υπήρχε ένταση και εγώ ωθήθηκα προς ένα σημείο από τους άλλους αστυνομικούς και υπήρξαν έντονες φωνές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Γδύσιμο στο ΑΤ

Όπως καταγγέλλει όταν τους μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα, του ζητήθηκε να βγάλει τα ρούχα του: «Λίγα λεπτά μετά την άφιξή μας στο Α.Τ. Εξαρχείων, με οδήγησαν σε σκοτεινό χώρο και δύο αστυνομικοί μου ζήτησαν να αφαιρέσω τα ρούχα μου. Στην ουσία ο ένας με φακό ερεύνησε τα προσωπικά μου αντικείμενα, ενώ ο άλλος φόρεσε γάντια και μου ζήτησε σιγά σιγά να βγάλω τα ρούχα μου, όπως και προφανώς έκανα. Ουσιαστικά βρέθηκα για κάποια δευτερόλεπτα χωρίς κανένα ρούχο».

Σύμφωνα με την καταγγελία οι δικηγόροι κρατήθηκαν επί ώρες στο ΑΤ και τελικά σχηματίστηκε δικογραφία για απείθεια και εξύβριση σε βάρος του ενός. Μιλούν για κακώσεις στα χέρια , σημάδια στα χέρια από το σκληρό δέσιμο των χειροπέδων και ένα σημάδι στην ωμοπλάτη. Μάλιστα φέρεται να υπάρχει και βίντεο απεικονίζεται αστυνομικός να φοράει half face και να είναι ιδιαίτερα επιθετικός προς τους περιοίκους, αφού προσπαθεί να τους σπρώξει και τον συγκρατούν οι συνάδελφοι του. Μάλιστα , σύμφωνα με περιγραφές, σε επίμονη ερώτηση περιοίκου αν είναι στρατός κατοχής φέρονται να απαντούν «ναι».