Σκληρή απάντηση στον εκβιασμό του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος χρησιμοποιεί ως όπλο κατά της Ευρώπης το φυσικό αέριο, έδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Ο Πούτιν χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο, μειώνοντας την προσφορά και χειραγωγώντας τις ενεργειακές μας αγορές. Θα αποτύχει», τονίζει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με ανάρτησή της στο Twitter.

«Η Ευρώπη θα νικήσει» – Η πρόταση της Κομισιόν

Στην ίδια ανάρτηση, η φον ντερ Λάιεν σημειώνει πως η Ευρώπη θα νικήσει και πως η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει προτάσεις, για να βοηθήσει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Σε δεύτερη ανάρτησή της, μάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρεται στην πρόταση της ΕΕ, που θα έχει ως στόχο τα εξής:

  • Μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
  • Βοήθεια στους ευάλωτους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις με έσοδα από τον ενεργειακό τομέα.
  • Ενεργοποίηση υποστήριξης σε παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας, οι οποίες συνδέονται με την αστάθεια.

Πούτιν: «Τέρμα το αέριο, αν δεν σταματήσουν οι κυρώσεις»

Η ροή του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα αποκατασταθεί, έως ότου η «συλλογική Δύση» άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατηγόρησε τις κυρώσεις της ΕΕ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά για την αποτυχία της Ρωσίας να παραδώσει φυσικό αέριο μέσω του βασικού αγωγού, ο οποίος παραδίδει αέριο στη Γερμανία από την Αγία Πετρούπολη, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.

«Τα προβλήματα στην άντληση αερίου προέκυψαν εξαιτίας των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και αρκετών εταιρειών», δήλωσε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax: «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αυτό το πρόβλημα άντλησης».

Τα σχόλια του Πεσκόφ αποτελούν την πιο αυστηρή διατύπωση του Κρεμλίνου για άρση των ευρωπαϊκών κυρώσεων, με αντάλλαγμα η Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου.

O Πούτιν «σπρώχνει» την Ευρώπη σε ενεργειακό ρουβίκωνα

Με το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream 1, μέχρι η Δύση να άρει τις κυρώσεις, ο Ρώσος πρόεδρος επιβεβαίωσε, χωρίς καμία αμφιβολία, ότι η Μόσχα σταματάει πλέον να αποτελεί αξιόπιστο προμηθευτή φυσικού αερίου.

Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να αποτελέσει σημαντικό κίνητρο, ώστε οι δυτικές κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση.

Ο αγωγός που προμηθεύει την Γερμανία με ρωσικό φυσικό αέριο λειτουργεί, τους τελευταίους μήνες, στο 20% περίπου της ετήσιας δυναμικότητάς του, η οποία ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm).

Ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, όμως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν ότι η λειτουργία του αγωγού θα επανερχόταν κανονικά, μετά την επίλυση των τεχνικών δυσκολιών, όπως δηλαδή ακριβώς είχε ισχυριστεί η Ρωσία.

Η επ’ αόριστον διακοπή της λειτουργίας του αγωγού στερεί από την Ευρώπη περίπου το 20% των 570 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, που χρειάζεται η γηραιά ήπειρος κατά τη φετινή χρονιά.

Εγείρει, επίσης, κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το τι θα γίνει με τα 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, που φθάνουν κάθε χρόνο στην Ευρώπη μέσω άλλων οδών – ποσό πολύ μεγαλύτερο από αυτό που έχει καταφέρει να αποθηκεύσει μέχρι στιγμής η ευρωπαϊκή ήπειρος μέσω των μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας.

Ταυτόχρονα, εάν ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, φέτος, είναι αρκετά ψυχρός, η Ευρώπη πιθανότατα να χρειαστεί επιπλέον 13 δισ. κυβικά μέτρα και να πρέπει να ανταγωνιστεί με τους Ασιάτες αγοραστές για 140 δισ. κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Στα ύψη οι τιμές αερίου και ρεύματος και το 2023

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Reuters, αυτό σημαίνει ότι οι τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, οι οποίες είναι ήδη 14 φορές και 10 φορές οι αντίστοιχες τιμές του Μαρτίου 2021, θα παραμείνουν υψηλές κατά το επόμενο έτος και έπειτα.

Αναλυτές της Bernstein εκφράζουν τις ανησυχίες τους ότι οι λογαριασμοί των νοικοκυριών στη Γερμανία θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 10.000 ευρώ σε ετήσια βάση – αριθμός τετραπλάσιος σε σχέση με τα περσινά επίπεδα – ενώ το ενεργειακό κόστος στη Βρετανία θα μπορούσε να υπερτριπλασιαστεί και να ξεπεράσει τις 6.000 στερλίνες.

Eν τω μεταξύ, περισσότερα από 100 εκατομμύρια νοικοκυριά καταγράφονται μόνο στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Εάν τα νοικοκυριά αυτά πληρώνουν επιπλέον 2.000 ευρώ το έτος, για την επόμενη διετία, τότε θα μιλάμε για ένα πλήγμα περίπου 400 δισεκατομμυρίων ευρώ!

Οι εναλλακτικές για να μην πληρώσουν τη νύφη οι πολίτες

Το να αφήσουμε τους πολίτες να επιβαρυνθούν με τα κόστη αυτά, δεν είναι εφικτό.

Μια λύση είναι οι εταιρείες ενέργειας να δανείζονται τα ποσά αυτά και, στη συνέχεια, οι πολίτες να τους τα επιστρέφουν, εντός των επόμενων ετών, μέσω των υψηλότερων λογαριασμών – λύση που έχει ήδη προταθεί από τη Βρετανία.

Μία άλλη λύση είναι να τεθεί κάποιο ανώτατο όριο στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και, στη συνέχεια, να φορολογηθούν οι πολίτες, ώστε να πληρώσουν τους ενεργειακούς ομίλους, κάτι που ήδη συμβαίνει στην Ισπανία.

Ταυτόχρονα, η φορολόγηση απρόσμενων κερδών των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί επίσης να βοηθήσει, όπως παραδέχτηκε – έστω και καθυστερημένα – η Γερμανία.

Επιπροσθέτως, οι κυβερνήσεις μπορούν να απορροφήσουν μέρος του κόστους μέσω υψηλότερου δανεισμού.

Ωστόσο, εάν τα κράτη θωρακίσουν τους καταναλωτές από τις δυνάμεις της αγοράς, θα πρέπει να αναζητήσουν νέους τρόπους για να μειωθεί η ζήτηση ενέργειας. Κάτι τέτοιο ενδεχομένως να συνεπάγεται υποχρεωτικό καταμερισμό.

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα βρουν διάφορους τρόπους να εξισορροπήσουν το οικονομικό και κοινωνικό κόστος της ενεργειακής κρίσης.

Τουλάχιστον ο Πούτιν, τους έδειξε ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να αναλάβουν δράση…