Μία πρόγευση του τι θα επακολουθήσει στην εξεταστική επιτροπή για τις υποκλοπές έδωσαν οι εργασίες της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου ουσιαστικά δεν δόθηκαν απαντήσεις από όσους κλήθηκαν να απαντήσουν εκ της αρμοδιότητάς τους για τους λόγους παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ένταση με το καλημέρα

Σε αυτό το πλαίσιο η κόντρα της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση για απόπειρα συγκάλυψης θα συνεχιστεί και θα ενταθεί όπως δείχνουν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν με το καλημέρα της έναρξης των διαδικασιών της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας γύρω από τη διαδικασία της ακρόασης των πρώην και νυν διοικητών της ΕΥΠ, αλλά και άλλων προσώπων που εμπλέκονταν στη λειτουργία της.

Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας διήρκεσε για περίπου έντεκα ώρες (από τις 10 το πρωί μέχρι περίπου τις 9 το βράδυ) παρουσία του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.

Τελικά μετά από αρκετή ένταση και αφού διαφοροποιήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία (που ήθελε να γίνει η ακρόαση παρουσία όλων των προσκεκλημένων μέσα στην αίθουσα χωρίς δυνατότητα των βουλευτών να επανέρχονται στις ερωτήσεις τους) ο Κώστας Τζαβάρας αποφασίστηκε να γίνει ακρόαση των προσκεκλημένων σε δύο ομάδες.

Στην πρώτη μετείχαν οι  πρώην διοικητές της ΕΥΠ: Παναγιώτης Κοντολέων  (2019- 2022), Γιάννης Ρουμπάτης (2015 – 2019), Θόδωρος Δραβίλλας (2012- 2015) και ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης.

Στην δεύτερη ομάδα, ακροάσθηκαν από κοινού ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης,  η εποπτεύουσα την ΕΥΠ εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Βασιλική Βλάχου, ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας και ο πρόεδρος  της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Χρήστος Ράμμος.

Ρήτρα απορρήτου

Σύμφωνα με πληροφορίες τόσο ο τέως γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης όσο και ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέοντας επικαλέστηκαν το απόρρητο και δεν έδωσαν απαντήσεις που να ικανοποιούν το σύνολο των βουλευτών – μελών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα των υποκλοπών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο τέως διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων φέρεται να είπε ότι ουδέποτε ο πρωθυπουργός ή το γραφείο του ενημερώνονταν για αποφάσεις άρσης του απορρήτου των επικοινωνιών για να προσθέσει πως ενημερώσεις γίνονταν με υπηρεσιακά σημειώματα για τα αποτελέσματα ερευνών μόνο αν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι αρνήθηκε να αναφερθεί στην υπόθεση Ανδρουλάκη ακόμα και για το αν έχει καταστραφεί ο συγκεκριμένος φάκελος όπως υποστηρίζουν δημοσιεύματα επικαλούμενος την ρήτρα απορρήτου.

Ο διοικήτης της ΕΥΠ (2015 – 2019) Γιάννης Ρουμπάτης φέρεται να δήλωσε προς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας πως ουδέποτε έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων επί ΣΥΡΙΖΑ.

Διάσταση μεταξύ Δεμίρη και Κοντολέοντα

Ο διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης διέψευσε τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επιχείρηση το τελευταίο διάστημα μαζικής καταστροφής υλικού παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ. Ωστόσο ανέφερε ότι εφόσον δεν προκύψει κάτι από μια παρακολούθηση τότε το υλικό καταστρέφεται μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο κ. Δεμίρης φαίρεται να κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ότι ο ίδιος έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις νόμιμες επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό εκθέτει τον κ. Μητσοτάκη για τα όσα δήλωνε στη Βουλή για το αν πρέπει να γνωρίζει ένας πρωθυπουργός τις παρακολουθήσεις που κάνει η ΕΥΠ, ενώ την ίδια στιγμή αυτή η τοποθέτηση του κ. Δεμίρη έρχεται και σε σύγκρουση με τα όσα δήλωσε νωρίτερα ο κ. Κοντολέων, ότι δεν ενημέρωνε ποτέ τον πρωθυπουργό για τις νόμιμες επισυνδέσεις.

Άγνοια για τις συνακροάσεις στον Περισσό

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις πρώην διοικητές της ΕΥΠ (Κοντολέων, Ρουμπάτης και Δραβίλας) δήλωσαν άγνοια για τις «συνακροάσεις» – υποκλοπές στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό.

Η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, σύμφωνα με όσα φέρεται να κατέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, είπε ότι η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη είχε τις υπογραφές πέντε στελεχών της ΕΥΠ. Το τελευταίο διάστημα είχε απορρίψει πάνω από 140 σχετικά αιτήματα για παρακολουθήσεις και υπογράμμισε πως για να προχωρήσει ένα τέτοιο αίτημα χρειάζεται πέντε υπογραφές, κάνοντας λόγο για «ουσιαστικό έλεγχο» των αιτημάτων.

Ενδεικτικό του όλου κλίματος μέσα στην επιτροπή είναι το γεγονός ότι -σύμφωνα πάντα με πληροφορίες- οι βουλευτές της ΝΔ υπενθύμιζαν στους ερωτώμενους ότι μπορούν να επικαλεστούν το απόρρητο στις απαντήσεις που θα τους έδιναν, ενώ στις δηλώσεις τους στις τηλεοπτικές κάμερες μετά το τέλος της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ κατήγγειλαν τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας για απόπειρα συγκάλυψης.

Προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος από την πλειοψηφία

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Όπως είχαμε προβλέψει συνεχίστηκε η απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης και ξεπλύματος των προσωπικών πολιτικών ευθυνών του κύριου Μητσοτάκη και στην επιτροπή θεσμών.

»Ενώ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση ότι θα δίνονταν απαντήσεις  σε αυτό το όργανο που ασκεί τον έλεγχο επί της ΕΥΠ , με το πρόσχημα του απορρήτου  αρνήθηκαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη, πρώην και νυν που ήταν παρόντα να δώσουν οποιαδήποτε διευκρίνιση για τους λόγους εθνικής ασφάλειας τάχα, που οδήγησαν στην παρακολούθηση του κυρίου Ανδρουλάκη ή και για οποιοδήποτε άλλο θέμα το οποίο τους τέθηκε.

»Αυτό μολονότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ  και οι προηγούμενοι διοικητές της ΕΥΠ επί κυβερνήσεων Σαμαρά – Βενιζέλου και ΣΥΡΙΖΑ σαφώς δήλωσαν και ότι θεωρούν ότι δεν μπορεί να προβληθεί το απόρρητο για οποιαδήποτε ερώτηση τίθεται στο πλαίσιο της επιτροπής θεσμών και έδωσαν κατηγορηματική απάντηση ότι επί των ημερών τους δεν έγιναν παρακολουθήσεις πολιτικών, αντίθετα με τις υπεκφυγές των σημερινών στελεχών της ΕΥΠ ή αυτών που ασκούν έλεγχο απ’ αυτόν.

»Γι’ αυτό το λόγο αυτό εμείς ζητήσαμε να γίνει ψηφοφορία στην επιτροπή θεσμών για να ξεκαθαριστεί η ακριβής ερμηνεία του άρθρου 43 Α που επιτρέπει τον έλεγχο της ΕΥΠ και δηλώσαμε, μάλιστα με δήλωση του κ. Βούτση, όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής  αρνήθηκε να θέσει σε ψηφοφορία το ζήτημα, ότι θα προχωρήσουμε σε δήλωση καταγγελίας αυτό που θεωρούμε προσπαθεί ακύρωσης  και υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και ειδικά της επιτροπής θεσμών στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθεια συγκάλυψης».

Θλίψη – Οχυρώθηκαν πίσω από την αρχή του απόρρητου

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για όσα απαράδεκτα συνέβησαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Οχυρωμένοι πίσω από την αρχή του απορρήτου, το οποίο δεν ισχύει έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, οι προσελθόντες για ακρόαση αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας για τις υποθέσεις που σκανδαλωδώς έχουν εκτυλιχθεί τους τελευταίους μήνες και αφορούν τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον δημοσιογράφο κ. Κουκάκη, καθώς και την παρακολούθηση του τηλεφωνικού κέντρου του ΚΚΕ.

»Αρνήθηκαν οποιαδήποτε πληροφορία κατά παράβαση του Συντάγματος και του νόμου, την ώρα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, καθώς και στελέχη τη κυβέρνησης, διαβεβαίωναν ότι θέλουν να ριχθεί άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση. Αλλά πώς μπορεί να ριχθεί άπλετο φως, όταν ενοποιημένα σε μια γραμμή έρχονται όλοι και πίσω από το απόρρητο που δεν ισχύει επαναλαμβάνω έναντι της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας αρνούνται την παροχή της οποιασδήποτε πληροφορίας; Πρόκειται για επιχείρηση συγκάλυψης τεράστιων ευθυνών».

Πλήρης συγκάλυψη

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης δήλωσε:

«Η  κυβέρνηση και η κυβερνητική πλειοψηφία στα πλαίσια της συνεδρίασης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας επέλεξε επί της ουσίας την συγκάλυψη του όλου θέματος. Επικαλέστηκαν, όλοι και πρώην και νυν κρατικοί λειτουργοί το απόρρητο. Εμείς θέσαμε το ζήτημα: όλα στο φως. Πλήρη διαφάνεια. Τα Πρακτικά στην δημοσιότητα. Εξέταση κατά μόνας. Και ανά θεματολογία. Ανδρουλάκης, υποκλοπές συνακροάσεις στο ΚΚΕ, δημοσιογράφοι. Το αρνήθηκαν. Η στάση όλων ήταν πλήρης συγκάλυψη. Απόρρητο. Εμείς θέσαμε καθαρά το ζήτημα ότι πρέπει να αποκαλυφθούν όλα τώρα και όχι μόνο αυτό. Να αποκαλυφθεί όλο το σκοτεινό και επικίνδυνο θεσμικό πλαίσιο για το οποίο την ευθύνη την έχουν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ψήφισαν αυτά τα  νομοθετήματα και το θεσμικό πλαίσιο. Για τις συνακροάσεις του ΚΚΕ ουδεμία θέση πήρε ούτε η πρώην ούτε η νυν. Αντιθέτως υποτιμούν και απαξιώνουν το ζήτημα των συνακροάσεων.

»Σε κάθε περίπτωση το ΚΚΕ θα δώσει τη μάχη και μέσα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στην Εξεταστική Επιτροπή έτσι ώστε να φτάσει το μαχαίρι μέχρι το κόκαλο. Δεν έχουμε αυταπάτες για το μέχρι πού θα φτάσει η υπόθεση, αλλά σε κάθε περίπτωση θα δώσουμε αυτή τη μάχη και κυρίως έξω στο λαό».

Ερωτήματα

Το ΚΚΕ, εκτός από το θέμα των «συνακροάσεων» – υποκλοπών στο τηλεφωνικό του κέντρο, σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε μια σειρά άλλα ερωτήματα που θέτει από την πρώτη στιγμή, όπως εάν είχε δρομολογηθεί η αγορά ενός νέου συστήματος με λογισμικό που παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούνται δημοφιλείς εφαρμογές όπως το Viber, το Messenger κ.ά.

Εάν είχε εξεταστεί η προμήθεια ειδικού λογισμικού από το Ισραήλ, εάν ήταν στις προθέσεις η προμήθεια του συστήματος «Predator» και τελικά εάν ολοκληρώθηκε ή όχι αυτή η «έρευνα αγοράς» από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Επιπλέον, φέρεται να απηύθυνε μια σειρά ερωτήματα που σχετίζονται με τη Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ),