Το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας αναμένεται – όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της χώρας Φουάτ Οκτάι από την Κύπρο – στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι εργασίες του θα αρχίσουν – όπως ανακοίνωσε ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ – στις 9 Αυγούστου.

Το σημείο στον χάρτη θα το δείξει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σε μία επικοινωνιακή «τελετή» που μέχρι στιγμής σχεδιάζεται βήμα βήμα με στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Ο Ερντογάν άλλωστε έχει ξεκινήσει λίγο πριν από την επέτειο της τουρκικής εισβολή την εργαλειοποίηση του Κυπριακού, με τα σενάρια περί παρουσίας του στα Κατεχόμενα τα οποία διαψεύστηκαν και τις «ηχηρές ανακοινώσεις» που αναμένονταν περί επίσημης προσάρτησης των Κατεχομένων να μπαίνουν στο ράφι. Ακόμα και αν η Αγκυρα δεν κατανοεί ότι το μομέντουμ δεν της επιτρέπει ένα τέτοιο άλμα, δεν θέλει να εγκαταλείψει το πεδίο της προπαγάνδας του Κυπριακού.

Ειδικά σε μία περίοδο που ο Ερντογάν προωθεί μία κηδεμονία νέου τύπου επιδιώκοντας να ελέγξει απόλυτα και διά νόμου τα Κατεχόμενα.

Συγκεκριμένες επιλογές

Τα σενάρια για το πού θα κατευθυνθεί το γεωτρύπανο είναι πολύ συγκεκριμένα, αφού στο σημείο θα πρέπει να έχουν προηγηθεί σεισμογραφικές έρευνες. Ως εκ τούτου η Αγκυρα θα πρέπει να επιλέξει πώς θα κινηθεί και αν θέλει να βάλει απέναντι της αυτή τη φορά τις εταιρείες που έχουν αναλάβει τα δικαιώματα ερευνών, διευρύνοντας το πεδίο της πρόκλησης. Μία τέτοια περίπτωση είναι το «οικόπεδο 6» στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως πιθανός προορισμός του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν». Πιο «ανώδυνα», αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι, είναι τα σενάρια για την κατεύθυνσή του δυτικά της Κύπρου, σε περιοχές όπου η Λευκωσία δεν έχει χωρίσει οικόπεδα και δεν έχει εκχωρήσει δικαιώματα. Αντίστοιχα έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί από τουρκικά σκάφη και στην περιοχή ανάμεσα στη Μερσίνα και την Κερύνεια, με τα ερευνητικά να κινούνται ανάμεσα σε περιοχές τουρκικής και κυπριακής δικαιοδοσίας.

Το σενάριο περί άφιξης του γεωτρύπανου στην περιοχή όπου κινήθηκε το «Ορούτς Ρέις» το 2020, εντός ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, θεωρείται ότι απομακρύνεται, λόγω ΝΑΤΟ και σαφών μηνυμάτων προς την Αγκυρα να μη διαταράξει την απαραίτητη σε αυτή την περίοδο ενότητα.

Οι διεθνείς συγκυρίες

Αθήνα και Λευκωσία πάντως ενόψει των ανακοινώσεων Ερντογάν ζεσταίνουν τις μηχανές της διπλωματίας παραμένοντας σε κοινή γραμμή και επιχειρώντας διεθνοποίηση του Κυπριακού, αξιοποιώντας την διεθνή συγκυρία που έχει ξαναφέρει την προστασία της εδαφικής κυριαρχίας και του σεβασμού των συνόρων στην κορυφή της ατζέντας της διεθνούς πολιτικής, για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μία συγκυρία που επιτρέπει πλέον σε Ελλάδα και Κύπρο να επιχειρούν προβολή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στο Κυπριακό, προκειμένου να αναθερμάνουν το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας. «Η Ουκρανία και η Κύπρος αποτελούν περιπτώσεις κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου» υπογράμμισε ο Δένδιας από τη Λευκωσία και επισήμανε ότι η διεθνής κοινότητα «δεν αντέδρασε στην εισβολή στην Κύπρο με τον τρόπο που έπρεπε να αντιδράσει». Και αν τα 48 χρόνια κατοχής και αποτυχίας εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού είχαν οδηγήσει το ζήτημα στο ράφι, Αθήνα και Λευκωσία πλέον θεωρούν ότι «πρέπει να υπενθυμίζουμε ότι η εισβολή και η παράνομη κατοχή εδαφών στην Ουκρανία δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα εισβολής στην Ευρώπη». Και μπορούν να το θίξουν χωρίς ενοχές ή ανησυχία ότι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για αδικαιολόγητη «εμμονή»…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ