Από τις διαχρονικές θεματικές του έρωτα, της ύπαρξης και του θανάτου, μέχρι τις αναπάντεχες ιστορίες μυστηρίου και φαντασίας, δεν υπάρχει λογοτεχνικό είδος που να διαφεύγει της έμπνευσης των ελλήνων συγγραφέων. Για αυτή τους την επιμονή στην σκληρή δουλειά, που έχει ως αποτέλεσμα σημαντικά, συναρπαστικά έργα, αξίζει να επιβραβεύουμε τόσο τους ίδιους τους λογοτέχνες, όσο και τους εκδοτικούς οίκους που τους προσφέρουν την υποστήριξη και την καθοδήγηση που έχουν ανάγκη για να ανθίσουν.

Μια τέτοια περίπτωση είναι αναντίρρητα και εκείνη των Εκδόσεων Βακχικόν, η ονομασία των οποίων αποτελεί φόρο τιμής στον μεγάλο Κ.Π. Καβάφη. Ανάμεσα στους δεκάδες τίτλους που έχουν κυκλοφορήσει στα δέκα χρόνια της λειτουργίας τους, ξεχωρίσαμε οκτώ συναρπαστικά μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων που θα  σου κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά φέτος των καλοκαίρι.

Σαν να μην ήμουνα εκεί, Μαρία Στρίγκου, μυθιστόρημα

Ο Μπάμπης και η Ευθυμία φλερτάρουν σαν έφηβοι στο Διαδίκτυο, ερωτεύονται σαν νέοι μιας αλλοτινής εποχής και απομακρύνονται σαν μεσήλικες του σήμερα. Θα μπορέσουν να θυμηθούν όλα όσα τους έκαναν να θέλουν να γνωριστούν, να νικήσουν τον φόβο της μοναξιάς και να συναντηθούν συνειδητά στο Τώρα;

Μάθετε περισσότερα.

Club 23,4, Ντίνος Γιώτης, μυθιστόρημα

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Σένον, φοιτητής στο Φυσικό της Αθήνας, αναζητά απαντήσεις στις έννοιες όπως η ύπαρξη, η ανυπαρξία, το είναι, το τίποτα, στον δρόμο που ανοίγεται γεμάτος υποσχέσεις μπροστά του. Μαζί με αυτόν, ο Κλεάνθης, ο Σωτήρης, ο Κωνσταντίνος και η Ρεβέκκα. Στην παρέα έρχεται να προστεθεί, έναν χρόνο αργότερα, η Αταλάντη. Ο Σένον είναι ερωτευμένος μαζί της από τότε που, μικρό παιδί, είχε πρωτοαντικρίσει την ομορφιά της.

Μάθετε περισσότερα.

Θύματα, Λία Νικολάου, μυθιστόρημα

Τι κοινό μπορεί να έχει ένας δικηγόρος με έναν ναυτικό και έναν διάσημο δημοσιογράφο; Μία γυναίκα που βρίσκεται στη φυλακή για ένα αποτρόπαιο έγκλημα με μία άλλη, της διπλανής πόρτας; Έχει κάτι κοινό ένας σεφ με έναν Αλβανό οικονομικό μετανάστη που εργάζεται ως οικοδόμος; Είναι ικανοί όλοι οι άνθρωποι να αγαπήσουν, να ερωτευτούν, να εργαστούν και να ζήσουν ελεύθερα; Κι αν ναι, έχουν αυτό το δικαίωμα;

Μάθετε περισσότερα.

Πάροδος, Βάσω Βεκρή, μυθιστόρημα

Ένας κρατούμενος δολοφονείται στη διάρκεια μιας εξόδου του. Κι η ψυχίατρος σύντροφός του ξεκινάει ένα ταξίδι με τη μηχανή. Να δει. Να θυμηθεί. Να καταλάβει… Τι σχέση μπορεί να έχει η εργασία που της ανατέθηκε με τη δολοφονία; Και ο καθηγητής Ψυχιατρικής πόσο καθαρός είναι; Πόσα γνωρίζει ο περιβόητος -εντός και εκτός φυλακών- Μαύρος;

Μάθετε περισσότερα.

Φρούτα στο πιάτο και άλλες τρυφερότητες, Νένα Φιλούση, διηγήματα

Στις δώδεκα ιστορίες του βιβλίου η πορεία μοιάζει με σπειροειδή διάταξη επιθυμίας. Αλλάζει μόνο η ενδοχώρα. Κάθε πλάσμα παλεύει θαρρετά να βγει από τα δεσμά του, ενώ προορισμός δεν έχει οριστεί. Ωστόσο, η χειρωναξία ετούτη μόνο χαριτωμένη ευφορία μπορεί να προσφέρει. Σε πιάτο. Μαζί με φρούτα γινωμένα, ζουμερά. Και τόση που τα πρόσωπα ελπίζουν εμμονικά να φτάσουν στην άτοπη και άσκοπη αγάπη.

Μάθετε περισσότερα.

Βραχέα ρήματα, Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος, διηγήματα

Επτά ιστορίες που ξεκινούν και τελειώνουν μ’ ένα ταξίδι. Ο κύκλος ολοκληρώνεται και κλείνει. Η κάθε ιστορία δίνει τη σκυτάλη στην επόμενη και όλες καταλήγουν στην ίδια αφετηρία. Δεν υπάρχει διαφυγή.

Μάθετε περισσότερα.

Η μέρα του καρναβαλιού, Μαριλένα Παππά, νουβέλα

Ένα μικρό χωριό ετοιμάζεται πυρετωδώς για το καρναβάλι. Οι κάτοικοι μεταφέρουν κλαδιά και φύλλα στο εσωτερικό της ζούγκλας, οι σιαμαίες αδελφές βοηθούν στην κατασκευή των αυτοσχέδιων αρμάτων κι ο έφηβος στέκει για λίγο και τους παρατηρεί. Ώσπου ο Ομάρ τον προστάζει να επισκεφθεί τον Προφήτη – κι εκεί θα έρθει για μια ακόμα φορά αντιμέτωπος με τη βάναυση αγριότητα της ανθρώπινης φύσης.

Μάθετε περισσότερα.

Πίσω από τον ήχο του νερού, Γεωργία Τάτση, νουβέλα

Ένας εξηντάχρονος επιστρέφει στον γενέθλιο τόπο για να πουλήσει το εγκαταλειμμένο πατρικό του. Στο ταξίδι της επιστροφής, ανακαλεί τα επώδυνα γεγονότα της παιδικής του ηλικίας προσπαθώντας να καταλάβει αν οι μνήμες του είναι πραγματικές ή παραποιημένες από μεταγενέστερες ερμηνείες των γεγονότων.

Μάθετε περισσότερα.