«Μπαλάκι» γίνονται για μία ακόμη φορά οι ευθύνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή της Βούλας. Η φωτιά έκανε στάχτη περίπου 5.000 στρέμματα δασικής έκτασης στο Πανόραμα Βούλας, ενώ 10 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές, με το ένα από αυτά να έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, και Γιώργος Παπανικολάου, δήμαρχος Γλυφάδας.

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για αργοπορία των μέσων πυρόσβεσης, ενώ η φωτιά φαίνεται πως ξεκίνησε από εγκατάσταση του ΔΕΔΔΗΕ στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας.

«Δεν μπορούμε να πλησιάσουμε στο σταθμό του ΔΕΔΔΗΕ»

«Η περιοχή είναι 500 μέτρα πάνω από τον οικιστικό ιστό. Αρμοδιότητα εκεί έχει ο ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάστασή του, και ό,τι άλλο πρέπει να γίνει γίνεται σε συνεννόηση με το δασαρχείο. Ο ΔΕΔΔΗΕ έπρεπε να έχει φροντίσει την εγκατάσταση. Στον οικιστικό ιστό και περιαστικά καθαρίζει τα ξερόχορτα ο δήμος. Στο σημείο εκείνο στην εγκατάσταση, υπάρχουν ταμπέλες που λένε να μην πλησιάζουμε. Δε γίνεται να πλησιάσουμε αν δεν υπάρχει τεχνικός και έγκριση από το ΔΕΔΔΗΕ.

Διαβάστε επίσης: Φωτιά σε Βούλα: «Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποψιλώσουν τα οικόπεδά τους»

Αυτός ο σταθμός δημιούργησε ένα τεράστιο κίνδυνο. Αν η φωτιά είχε μπει μέσα στο σταθμό σήμερα θα μιλούσαμε διαφορετικά. Εμείς φτάσαμε πρώτοι στον υποσταθμό και παλέψαμε με τη φωτιά. Ήρθαν γρήγορα τα εναέρια μέσα, πίστευα ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα με τη φωτιά. Φαίνεται, όμως, πως υπήρξε άλλη φωτιά στο Κοιμητήριο της Βούλας, και άλλη φωτιά κάποιες ώρες μετά στη Βάρη. Στο ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου βλέπουμε κάτι πολύ άσχημο», ανέφερε ο κ. Παπανικολάου σχετικά με το σημείο από το οποίο φαίνεται πως ξεκίνησε η φωτιά.

«Οι χαράδρες τροφοδοτούν με μεγάλη ταχύτητα τη φωτιά»

«Ήταν πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Δεν μπορεί το αεροπλάνο να έχει μικρότερο χρόνο επέμβασης από αυτόν που είχε. Τα εναέρια μέσα επενέβησαν σύντομα. Κάνοντας μια ψύχραιμη αποτίμηση των γεγονότων, είχαμε ιδιαίτερες συνθήκες στην ατμόσφαιρα, ήταν και η διεύθυνση των ανέμων, και η ξηρασία, και οι μεγάλες θερμοκρασίες. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι μορφολογικές συνθήκες, έχουμε να κάνουμε με βαθιές χαράδρες που τροφοδοτούν με μεγάλη ταχύτητα τη φωτιά», εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Λέκκας.

«Ευθύνες υπάρχουν. Όταν βλέπω το δάσος να εισχωρεί μέσα στα διαμερίσματα ανθρώπων, είναι πολύ δύσκολο να σβήσει η φωτιά. Έχουμε μια μίξη αστικού και δασικού ιστού», πρόσθεσε.

«Δε σταματάμε να κάνουμε αποψιλώσεις»

«Από το Πάσχα μέχρι σήμερα είχαμε άλλα τρία περιστατικά, δεν έγιναν γνωστά, αντιμετωπίστηκαν αμέσως. Ήδη τους προηγούμενους μήνες έχουμε συντηρήσει τις αντιπυρικές μας ζώνες και τους δρόμους για να κινούνται τα πυροσβεστικά οχήματα, και δε σταματάμε να κάνουμε αποψιλώσεις ακόμη και σήμερα. Για τη Γλυφάδα μπορείτε να δείτε ότι δεν έχουμε σταματήσει να κάνουμε αποψιλώσεις και συνεχίζουμε σε κάποια οικόπεδα που δεν έχουν ανταποκριθεί οι ιδιοκτήτες. Ο ΣΠΑΥ είναι ένας σύνδεσμος, από τον οποίο αποχωρήσαμε, καθώς κρίνουμε ότι δεν ανταποκρίνονταν οι εισφορές που δίναμε σε δράσεις που έκανε ο ΣΠΑΥ. Αρμόδιο συντονιστικό όργανο για την προστασία των περιοχών είναι τα όργανα της Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής. Ο ΣΠΑΥ συνεπικουρεί. Όλοι αγαπάμε τον Υμηττό», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Παπανικολάου.

«Εγώ τις ευθύνες τις εντοπίζω αρχίζοντας από το ατομικό επίπεδο. Δεν είναι η δουλειά μου να κατανείμω τις ευθύνες, αλλά μπορώ να διαπιστώνω τους παράγοντες που συμβάλλουν στο να έχουμε υψηλό κίνδυνο. Τα φυσικά φαινόμενα θα εκδηλώνονται συνέχεια. Το θέμα είναι πώς μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις από αυτά τα φαινόμενα», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Λέκκας.