Το ντιμπέιτ, το οποίο φιλοξενούν οι διακεκριμένοι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι Léa Salamé και Gilles Bouleau, θα καλύψει οκτώ βασικά θέματα, από το κόστος ζωής έως τα κοινωνικά και διεθνή ζητήματα, αλλά οι δύο υποψήφιοι ήθελαν σαφώς να ασχοληθούν πρώτα με τις τιμές της ενέργειας και άλλα αυξανόμενα έξοδα, ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών στη Γαλλία.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αγοραστικής δύναμης των Γάλλων, ο Εμανουέλ Μακρόν αφού επισήμανε πως «ζούμε πρωτόγνωρες κρίσεις», αναγνώρισε ότι οι Γάλλοι τα βγάζουν πέρα δύσκολα και υποσχέθηκε ανώτατο όριο στις τιμές της ενέργειας. Υπογράμμισε πως πέτυχε μείωση της ανεργίας δημιουργώντας στη διάρκεια της θητείας του 1,2 εκατ. θέσεις εργασίας και δεσμεύτηκε πως θα δίνει τη δυνατότητα σε εταιρείες «που πάνε καλά» να δίνουν αφορολόγητο πριμ στους εργαζόμενους.

Το θέμα θεωρείται από τα δυνατά σημεία της Μαρίν Λεπέν και η ίδια δήλωσε από την αρχή ότι αποτελεί προτεραιότητα: «Θα μειώσω μόνιμα τον ΦΠΑ στην ενέργεια. Θα μειώσω επίσης τους φόρους, χωρίς φόρο εισοδήματος για τους κάτω των 30 ετών». Κατηγόρησε τον κ. Μακρόν ότι άφησε τις συντάξεις να μειωθούν.

Μετά από ένα ήρεμο ξεκίνημα, οι δύο υποψήφιοι έγιναν γρήγορα πιο ζωηροί καθώς διαφώνησαν για το πώς θα μειωθούν οι τιμές της ενέργειας. Ο κ. Μακρόν αμφισβήτησε επανειλημμένα τις προτάσεις της αντιπάλου του ως ανεφάρμοστες. Εκείνη αντέδρασε: «Θέλω να δώσω στους Γάλλους τα χρήματά τους πίσω».

Διεθνείς σχέσεις

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν το δεύτερο μεγάλο θέμα της βραδιάς. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η Ρωσία «βαδίζει σε ένα μοιραίο μονοπάτι» και ότι ο ρόλος της Γαλλίας και της Ευρώπης είναι να παρέχουν στην Ουκρανία στρατιωτικό εξοπλισμό και να δέχονται πρόσφυγες. Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ο ρόλος της Ευρώπης, σημείωσε ο Μακρόν.

Η κ. Λεπέν, η οποία έχει επικριθεί για τους στενούς δεσμούς της με το Κρεμλίνο και για τη λήψη ρωσικού τραπεζικού δανείου για το κόμμα της, προειδοποίησε ότι η παροχή όπλων στην Ουκρανία θα μπορούσε να καταστήσει τη Γαλλία «συμπολεμιστή». Ωστόσο, υποστήριξε την πολιτική του αντιπάλου της να στηρίξει την Ουκρανία και να δεχθεί πρόσφυγες.

Ακόμα εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο η Ρωσία και η Κίνα να έρθουν πιο κοντά, κάτι που μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τη Γαλλία και την Ευρώπη.

Η Μαρίν Λεπέν βρέθηκε σε δύσκολη θέση σχετικά με τη σχέση της με το Κρεμλίνο

Σε αυτό το σημείο ο κ. Μακρόν πέρασε στην αντεπίθεση, επισημαίνοντας ότι η Λεπέν ήταν από τους πρώτους πολιτικούς το 2014 που αναγνώρισε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. «Μιλάτε στον τραπεζίτη σας όταν μιλάτε με τη Ρωσία», είπε.

Η κ. Λεπέν δήλωσε ότι πήρε ρωσικά χρήματα, καθώς καμία γαλλική τράπεζα δεν θα δάνειζε το κόμμα της. Όταν εκείνη υποστήριξε ότι έπρεπε να δανειστεί χρήματα όπως εκατομμύρια Γάλλοι, εκείνος αντέτεινε ότι οι Γάλλοι δεν αναζητούν χρηματοδότηση από τη Ρωσία.

Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Μαρίν Λεπέν άλλαξε την πολιτική της, από το να εγκαταλείψει την ΕΕ, επιδιώκοντας τώρα αλλαγές στο εσωτερικό της. Ο κ. Μακρόν υποστήριξε ότι η ιδέα της για μια «Ευρώπη των εθνών» θα σήμαινε το τέλος της ΕΕ και ότι «πουλάτε ένα ψέμα».

Η Λεπέν τόνισε ότι στη σημερινή ΕΕ, η Γαλλία αποτυγχάνει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και ότι θα σταματήσει να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες που «πλήττουν τους Γάλλους παραγωγούς και αγρότες».

Ειδικότερα ο Μακρόν αναφέρθηκε στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού ως παράδειγμα της σημασίας της, λέγοντας ότι η Ευρώπη ήταν η «πρώτη ήπειρος που παρήγαγε και εξήγαγε εμβόλια».

Ο Μακρόν πρόσθεσε: «Ξεκινήσαμε μαζί να θέτουμε τα θεμέλια για μια Ευρώπη της άμυνας και είμαι πεπεισμένος ότι η κυριαρχία μας είναι εθνική και ευρωπαϊκή και ότι τα δύο αλληλοσυμπληρώνονται.

«Μέσω της Ευρώπης θα είμαστε πιο ανεξάρτητοι για την ενέργειά μας, την τεχνολογία μας, την άμυνά μας, τα αγροδιατροφικά μας προϊόντα. Χρειαζόμαστε μια ισχυρότερη Ευρώπη. Είναι καλό για τη χώρα μας», είπε ο Μακρόν.

Η Λεπέν απάντησε λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κυριαρχία».

Είπε: «Υπάρχει γαλλική κυριαρχία, τίποτα άλλο».  «Είστε πολύ ευρωκεντρικός, κε Μακρόν. Για μένα η Γαλλία δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια δύναμη»

«Τέρμα οι θυσίες του λαού μας για να ευνοήσουν άλλες χώρες. Γιατί η Γαλλία δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; Η Γερμανία το κάνει. Δεν θέλω να φύγω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν το ήθελα, θα το έλεγα».