Μια νέα βερσιόν του εμβολίου της Moderna κατά της Covid-19 προσφέρει μεγαλύτερη ανοσία έναντι της παραλλαγής Όμικρον που επικρατεί σήμερα σε όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε η αμερικανική εταιρεία επικαλούμενη τα αποτελέσματα μικρής δοκιμής.

Το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι ένα από τα τρία που δοκιμάζει η Moderna για το φθινόπωρο, όταν τα κρούσματα κοροναϊού θα αρχίσουν πιθανότατα να αυξάνονται.

Η τελευταία ανακοίνωση αφορά «διδύναμη» ενισχυτική δόση που στοχεύει το αρχικό στέλεχος του πανδημικού κοροναϊού μαζί με την παραλλαγή Βήτα, η οποία πρωτοανιχνεύθηκε το 2020 στη Νότια Αφρική και θεωρείται πιο ανθεκτική στα εμβόλια από άλλα στελέχη ανησυχίας.

Η Moderna πάντως δεν θα ζητήσει άμεσα την έγκριση του εμβολίου καθώς περιμένει τα αποτελέσματα των δοκιμών σε άλλες βερσιόν της ενισχυτικής δόσης, δήλωσε στο Reuters η δρ Ζάκλιν Μίλερ, επιστήμονας της εταιρείας.

Τα δεδομένα πάντως θα υποβληθούν στην αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για έγκριση διδύναμου εμβολίου, είτε του συγκεκριμένου είτε διαφορετικού.

Δοκιμές σε 300 εθελοντές έδειξαν ότι το διδύναμο εμβόλιο κατά της Βήτα προσφέρει υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων που εξουδετερώνουν την Όμικρον για τουλάχιστον έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό, συγκριτικά με τη σημερινή αναμνηστική δόση της εταιρείας.

Ακόμα, η Moderna δοκιμάζει ένα μονοδύναμο εμβόλιο που στοχεύει μόνο την Όμικρον, καθώς και ένα άλλο, διδύναμο εμβόλιο που στοχεύει την Όμικρον και το αρχικό πανδημικό στέλεχος.

Παρόλο που δεν έχει λάβει το πράσινο φως των ρυθμιστικών αρχών, η εταιρεία έχει ξεκινήσει την παραγωγή του πρώτου διδύναμου εμβολίου «προκειμένου να είναι έτοιμη για την άνοιξη» δήλωσε η Μίλερ.

«Πιστεύουμε ότι ένα διδύναμο εμβόλιο, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουμε ήδη συλλέξει […] προσφέρει τη μεγαλύτερη ελπίδα για πιο μακροχρόνια προστασία» είπε.