«Ο σεβασμός της Ελλάδας στο διεθνές δίκαιο είναι αδιαπραγμάτευτος και είναι η μόνη απάντηση σε όσους επιχειρούν να ανατρέψουν το ισχύον πλαίσιο ασφαλείας μέσω αναθεωρητισμών ή χρήσης βίας», τόνισε, από τη Νέα Υόρκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Lana Zeki Nusseibeh.

Η συζήτησή τους πραγματοποιήθηκε την ημέρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε εκτάκτως ξανά για την Ουκρανία και έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω νόσησης της κ. Nusseibeh με κοροναϊό.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των ανεξάρτητων κρατών, ενώ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο, συντασσόμενη πλήρως με τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Για αυτόν τον λόγο, ανέφερε, η Ελλάδα καταδίκασε εξαρχής τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάθε απόπειρα αναθεώρησης της ιστορίας και επαναχάραξης των συνόρων από αυταρχικούς ηγέτες.

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε, η Ελλάδα απαντά στην τουρκική προκλητικότητα που αντιμετωπίζει, με αναφορά στη διεθνή νομιμότητα και τις συνθήκες που έχει υπογράψει, όπως είναι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, UNCLOS.

«Το διεθνές δίκαιο είναι προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και την εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε, επίσης, το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας της Μαριούπολης, για την οποία η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και εξέφρασε  την ανησυχία του για την ασφάλεια των μελών της.

Τέλος, ενημέρωσε την πρόεδρο του ΣΑ του ΟΗΕ σχετικά με την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μία θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ