Την ώρα που μαίνεται για δεύτερη μέρα ο πόλεμος στην Ουκρανία και η Δύση επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, απειλώντας με κλιμάκωση, οι συνέπειες των πρώτων «ποινών», όχι μόνο κατά του ρωσικού κράτους, αλλά και πλούσιων ιδιωτών της χώρας, άρχισαν να κάνουν αισθητή την «παρουσία» τους και τις τσέπες των Ρώσων ολιγαρχών… ελαφρύτερες.

Έτσι, τα 22 πλουσιότερα άτομα της Ρωσίας είδαν την καθαρή τους περιουσία να «βυθίζεται» κατά 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από 24 ώρες, μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της Μόσχας στην Ουκρανία και τις επακόλουθες κυρώσεις που της επιβλήθηκαν.

Αυτό προκύπτει από τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο οποίος έδειξε ότι η μείωση του πλούτου ήταν αποτέλεσμα του κραχ του ρωσικού χρηματιστηρίου, το οποίο «είδε» πτώση κατά 33% την Πέμπτη.

Το κραχ της Πέμπτης διπλασίασε τις απώλειές τους από την αρχή του έτους, ενώ ακολουθεί την απώλεια 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από τη ρωσική στρατιωτική δράση.

Ο πρόεδρος της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Lukoil, Vagit Alekperov, ηγήθηκε της λίστας, με την περιουσία του να μειώνεται κατά ένα τρίτο σε μια μέρα, στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η τιμή της μετοχής της εταιρείας υποχώρησε κατά 32%.

Τον Alekperov ακολούθησε ο Alexey Mordashov, πρόεδρος του κολοσσού του χάλυβα Severstal, του οποίου η ημερήσια ζημιά ανήλθε στα 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η περιουσία του αυτή τη στιγμή ανέρχεται σε περίπου 23 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ένας άλλος μεγιστάνας του χάλυβα, ο Vladimir Lisin, έχασε 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια, με την περιουσία του να μειώνεται στα 22,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο πρόεδρος και βασικός μέτοχος της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Novatek, Leonid Mikhelson, είδε την καθαρή του περιουσία να μειώνεται κατά 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια την Πέμπτη, στα 22,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η περιουσία του επιχειρηματία έχει μειωθεί κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους.

Η λίστα με τους δέκα πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας που επλήγησαν από τις κυρώσεις περιλαμβάνει επίσης τους Vladimir Potanin (μείωση κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια), Roman Abramovich (μείωση κατά 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια), Alisher Usmanov (μείωση κατά 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια), καθώς και τους Viktor Vekselberg, Mikhail Prokhorov και Andrey Melnichenko.

Την Τρίτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν κυρώσεις που περιελάμβαναν μέτρα κατά των Ρώσων ολιγαρχών και των μελών των οικογενειών τους.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επέβαλε ένα ακόμη «πακέτο» κυρώσεων.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης κυρώσεις σε πέντε ρωσικές τράπεζες και τρία άτομα, ενώ η Ελβετία επέβαλε κυρώσεις σε τρεις ρωσικές τράπεζες και επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε 361 βουλευτές της Κρατικής Δούμας.