Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή την κακοκαιρία ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. Αφορμή τόσο η διαχείριση της πανδημίας όσο και της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής προκειμένου να αποφασίσει την έναρξη της διαδικασίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συζήτηση στη Βουλή θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Η πρώτη απάντηση στη πρόταση μομφής που κατέθεσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από τον Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος είπε ότι η πρόταση γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση. «Αύριο το απόγευμα ξεκινά η συζήτηση δυσπιστίας και την απάντηση σε όσα είπατε θα τη δώσει η Βουλή στις επόμενες τρεις μέρες και θα λάβετε απαντήσεις για όλα τα ψέματα που είπατε από την κυβερνητική πλειοψηφία».

Παίρνοντας εκτάκτως το λόγο στη Βουλή το πρωί της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» και το γεγονός πως ακόμη και σήμερα πολίτες μένουν χωρίς ρεύμα, για τη διαχείριση της πανδημίας με τον αριθμό των νεκρών να είναι πάνω από τους 100 καθημερινά τις τελευταίες μέρες αλλά και λόγω της ακρίβειας για την οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν κάτι τίποτα.

«Ήλθε η ώρα να φύγετε κύριοι της κυβέρνησης για να ανασάνει ο τόπος… Γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την οργή της κοινωνίας με μισές συγγνώμες και δημοσκοπήσεις της χαράς. Να φύγετε γιατί δεν αξίζει στους πολίτες και στην κοινωνία τόση παρακμή». Ακολούθως είπε ότι αποφάσισε να «να καταθέσω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση…Ήλθε η ώρα να φύγετε γιατί στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Καλούμε όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που βρίσκονται στην πλευρά της δημοκρατίας και της προόδου να δώσουν την μάχη μαζί μας για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε ακόμη στη κυβέρνηση γιατί όπως ανέφερε «μία εδώ και πολλές μέρες αναμενόμενη κακοκαιρία έθαψε στο χιόνι οριστικά το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη αφήνοντας χιλιάδες πολίτες στο έλεος της κακοκαιρίας. Έθαψε ο χιονιάς τις ελπίδες ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση έχουν την θέληση και την δυνατότητα να διδάσκονται από τα λάθη τους».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην πανδημία: «Κάθε ώρα που η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία, τέσσερις με πέντε συμπολίτες μας χάνουν την ζωή τους. Χωρίς οι καταπονημένοι άνθρωποι του συστήματος υγείας να μπορούν να τους βοηθήσουν όπως θα έπρεπε. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών προσεγγίζει τους 23.000 ανθρώπους. Η χώρα μας είναι στην χειρότερη θέση στην ΕΕ, και αυτό είναι ένα διαρκές έγκλημα που καμία επικοινωνία δεν μπορεί να κρύψει».

Ακολούθως επέρριψε ευθύνες για την ακρίβεια λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός που δεν πιστεύει στο κράτος και η κυβέρνηση αρνούνται να πάρουν…Αντίθετα διευκολύνουν την κερδοσκοπία και δεν παίρνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και χωρίς να δείχνουν καν ότι κατανοούν το πρόβλημα. Και μας λένε ότι οι πολίτες όταν τους συναντάνε δεν τους απαγγέλλουν στοιχάκια αλλά τους ζητάνε σέλφι».

Ο κ. Τσίπρας μίλησε και για «φθορά και διαφθορά του επιτελικού κράτους και υποβάθμιση της δημοκρατίας» και την υποβάθμιση της ελευθερίας του Τύπου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οδηγούμαστε σε ερντογανοποίηση και ορμπανοποίηση της πολιτικής ζωής». Γενικεύοντας υποστήριξε: «Η τραγική αποτυχία του επιτελικού κράτους σε κάθε δοκιμασία, στις φωτιές, στην πανδημία, στον χιονιά, παράγει φαινόμενα κρατικής καταστολής και δίωξης όσων έχουν άλλη άποψη. Αυτό προσβάλει την δημοκρατία με αποτέλεσμα η χώρα μας να διασύρεται διεθνώς στις τελευταίες θέσεις…Τίποτε θετικό και καλό δεν μπορεί η πλειοψηφία να περιμένει από την σημερινή κυβέρνηση και τον σημερινό πρωθυπουργό. Οδηγούνται σε νέες τραγωδίες, δεν μπορούν και δεν θέλουν να βγάλουν συμπεράσματα και τα αποδίδουν όλα στην ατομική ευθύνη. Τα αντιμετωπίζουν με υποκριτικές συγγνώμες για να προστατεύσουν την εικόνα του πρωθυπουργού τους…».

Πρόταση μομφής για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η τελευταία πρότασης μομφής που συζητήθηκε ήταν το 2018, όταν η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται δε πως μόλις τον περασμένο Οκτώβρη είχε κατατεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Ηταν η τέταρτη κατά σειρά πρόταση μομφής που υποβάλλεται κατά υπουργού στα μεταπολιτευτικά κοινοβουλευτικά χρονικά.