ΤΑ ΝΕΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ παρουσιάζουν

Μία νέα πολιτικο-ιστορική προσέγγιση στον

Εμφύλιο Πόλεμο

Οι αιτίες που τον προκάλεσαν, οι εμφανείς κι αφανείς πρωταγωνιστές του, τα γεγονότα και οι πληγές που προκάλεσε στην συλλογική μνήμη της ελληνικής κοινωνίας.

Kορυφαίοι πανεπιστημιακοί ρίχνουν φως στην τραγική στιγμή που δίχασε την χώρα. Μακριά και πέρα από προκαταλήψεις και ιδεοληψίες. Με άγνωστες φωτογραφίες και μοναδικά ντοκουμέντα.

Μία προσφορά ουσίας από τα «ΝΕΑ».

Ο Εμφύλιος Πόλεμος υπήρξε μία εξαιρετικά τραυματική στιγμή της ελληνικής ιστορίας του 20ού αιώνα.  Οδυνηρός επίλογος σφράγισε την κοινωνική ανάταση, την οποία είχε εκφράσει το πολύμορφο αντιστασιακό κίνημα την περίοδο της Κατοχής. Ηταν ένας ολοκληρωτικός πόλεμος, «ένα δόκανο από το οποίο κανένας δεν μπορούσε να ξεφύγει», παρότι που όλοι σχεδόν δήλωναν ότι θα επιθυμούσαν την απεμπλοκή.

Η δημοκρατική ρήξη της Μεταπολίτευσης το 1974 σηματοδότησε το θεσμικό τέλος του Εμφυλίου, το οποίο όμως, για να κατοχυρωθεί και συμβολικά, χρειάστηκε να περάσουν άλλα 15 χρόνια, έως τον νόμο για την άρση των συνέπειών του, το 1989, και αφού προηγουμένως είχε μεσολαβήσει, το 1982, η αναγνώριση της ΕΑΜ­ικής αντίστασης. Δεν είναι επομένως ανεξήγητη η σιωπή που για αρκετές δεκαετίες κάλυπτε τη σημαντική αυτή περίοδο της σύγχρονης ιστορίας, παρά τα έντονα ίχνη της στη συλλογική μνήμη.

Το ερμηνευτικό σχήμα που διατρέχει την έκδοση αυτή θεωρεί ότι, όπως όλα τα μείζονα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα, ο Εμφύλιος Πόλεμος δεν επιδέχεται μονοδιάστατες απαντήσεις, ούτε αποτέλεσε την αναπόδραστη κορύφωση μιας ενιαίας διαδικασίας, η οποία ξεκίνησε με τις πρώτες εμφύλιες συγκρούσεις που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Αντίθετα, η διολίσθηση προς τον Εμφύλιο Πόλεμο, η σφοδρότητα της σύγκρουσης αλλά και η τρίχρονη διάρκειά της αποτέλεσαν τη συνισταμένη πολλών και διαφορετικών διαδικασιών – κοινωνικών, πολιτικών αλλά και διεθνών.