Νέα πρόκληση στην καρδιά του Αιγαίου ετοιμάζει η Τουρκία, με αποκλειστικές πληροφορίες του MEGA να κάνουν λόγο για έκδοση παράνομης τουρκικής Navtex την ερχόμενη Παρασκευή.

Η Navtex από πλευράς Άγκυρας θα εκδοθεί για άσκηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λέσβου, Χίου, Ψαρών και Σκύρου.

Πάγιος στόχος και διακαής πόθος της Τουρκίας είναι να αφαιρέσει το δικαίωμα επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης από την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία, με αφορμή ελληνική άσκηση, θέτει εκ νέου θέμα αποστρατιωτικοποίησης των Ψαρών και της Χίου.

Στο μεταξύ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ εξαπέλυσε νέα πυρά κατά της Ελλάδας κατηγορώντας την ότι είναι υπεύθυνη για την ένταση και την έλλειψη αλληλεγγύης εντός του ΝΑΤΟ.

Ενώ αναφέρθηκε σε αβάσιμες κατηγορίες εναντίον της χώρας μας λέγοντας ότι η Ελλάδα περιθάλπει τρομοκράτες σε στρατόπεδο του Λαυρίου, ενώ νέο απειλητικό μήνυμα εκτόξευσε για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι εκεί βρίσκεται τουρκικός στρατός έτοιμος να επέμβει.

Το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA

Υπενθυμίζεται ότι μετά την παραλαβή των πρώτων έξι Rafale ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις με αυτές του Χουλουσί Ακάρ εξαπολύοντας σφοδρές απειλές καθώς όπως τόνισε «η Ελλάδα θα πληρώσει βαρύ τίμημα».

«Υπάρχει όντως έξαρση της ρητορικής της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία πλέον σε λεκτικό επίπεδο δεν τηρεί καν τα προσχήματα και θέτει υπό αμφισβήτηση κεκτημένα δεκαετιών, με εξωφρενικές αιτιάσεις, πέραν κάθε έννοιας λογικής και βεβαίως της διεθνούς νομιμότητας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Δένδιας υπογραμμίζει ότι είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα δεν αφήνει αναπάντητη οιαδήποτε πρόκληση και διαμηνύει πως ουδείς δικαιούται να έχει αυταπάτες ως προς τη θέληση της χώρας μας να υπερασπισθεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Εξίσου, ο υπουργός Εξωτερικών καθιστά εκ νέου σαφές πως η Ελλάδα επιθυμεί τον εποικοδομητικό διάλογο και την προώθηση μιας «θετικής ατζέντας», πάντα όμως στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.