Με τα κρούσματα να έχουν ξεπεράσει τις 50.000 χθες και σήμερα να οδεύουμε σε νέο ρεκόρ, η ανησυχία για την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου χτυπάει «κόκκινο».

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλη την Ευρώπη καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα λόγω Όμικρον, γεγονός που απειλεί την οικονομική και κοινωνική ζωή.

Η ίδια ανησυχία υπάρχει και στην Ελλάδα, με το ΥΠΕΣ να εξετάζει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση μεγάλης διασποράς του κοροναϊού σε συγκεκριμένη υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής το ΥΠΕΣ με έγγραφό του στις διευθύνσεις των δημόσιων οργανισμών ζητά να υπάρξει έκτακτο σχέδιο σε κάθε υπηρεσία εν μέσω ραγδαίας εξάπλωσης της Όμικρον.

Η καταληκτική ημερομηνία για τη σύνταξη του εναλλακτικού σχεδίου για κάθε υπηρεσία, το οποίο θα εφαρμοστεί σε έκτακτη περίπτωση, είναι σήμερα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του ΥΠΕΣ. Όπως ζητείται, ο αρμόδιος προϊστάμενος θα πρέπει να εξασφαλίσει και να προσδιορίσει το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα, το οποίο είναι κατ’ ελάχιστο απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία αιχμής.

Η καταληκτική ημερομηνία για τη σύνταξη του εναλλακτικού σχεδίου για κάθε υπηρεσία, το οποίο θα εφαρμοστεί σε έκτακτη περίπτωση, είναι σήμερα, όπως σημειώνεται στο έγγραφο του ΥΠΕΣ.

Μεταφορές υπαλλήλων από άλλες υπηρεσίες

Υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες δεν μπορούν να μείνουν χωρίς υπαλλήλους, οπότε σε περίπτωση που υπάρχουν πολλά κρούσματα θα πρέπει να μεταφερθούν υπάλληλοι από άλλη υπηρεσία, η οποία μπορεί για μικρό χρονικό διάστημα να επιβραδύνει ή και να αναστείλει τη λειτουργία της, αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Επισημαίνει, πάντως, ότι αυτή τη φορά το σταυρόλεξο είναι πιο εύκολο, καθώς ανάλογο έγγραφο είχε εκδοθεί και στις 16.3.2020, όταν φάνταζε πιθανό το σενάριο να χρειαστεί να «κλείσει» όλος ο δημόσιος τομέας προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Λιγότερες οι μέρες καραντίνες – Περισσότερα τα κρούσματα

Επίσης, σε αυτή τη φάση οι ημέρες καραντίνας –και άρα αναρρωτικής άδειας που προβλέπονται για το Δημόσιο– είναι μόλις πέντε. Τον αριθμό των απαραίτητων υπαλλήλων σε κάθε υπηρεσία θα αποφασίσει ο αρμόδιος προϊστάμενος, ο οποίος γνωρίζει τις ανάγκες που υπάρχουν και τι θεωρείται «κρίσιμη λειτουργία». Χαρακτηριστικά, τα ΚΕΠ θεωρούνται σαφώς υπηρεσίες πρώτης γραμμής, ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργήσουν με λιγότερους υπαλλήλους για μερικές ημέρες εφόσον αρκετά πιστοποιητικά εκδίδονται πλέον διαδικτυακά.

Οσον αφορά το υπουργείο Εσωτερικών, για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να μείνει χωρίς υπαλλήλους εν μέσω πανδημίας το τμήμα Πειθαρχικής Ευθύνης και Δεοντολογίας, το οποίο είναι αρμόδιο για την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων, οπότε σε περίπτωση κρουσμάτων θα πρέπει να μεταφερθούν υπάλληλοι από άλλη υπηρεσία.

Οι «ευαίσθητες» υπηρεσίες και η τηλεργασία

Σημειώνεται ωστόσο ότι δεν μπορεί να γίνει μεταφορά υπαλλήλων από υπουργείο σε υπουργείο, ενώ επίσης το ανώτατο ποσοστό τηλεργασίας για το Δημόσιο –όπου αυτό είναι εφικτό– έχει καθοριστεί στο 50%.

Αντίστοιχη πρόνοια πρέπει να υπάρξει και στους δήμους. «Οι διοικητικές υπηρεσίες ενός δήμου μπορούν να λειτουργήσουν για λίγες ημέρες με λιγότερο προσωπικό, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν υπάλληλοι στο τμήμα ηλεκτροφωτισμού ή στην αποκομιδή απορριμμάτων», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Κλειστές λόγω κοροναϊού οι υπηρεσίες της Π.Ε. Ηλείας

Ήδη σήμερα ανακοινώθηκε ότι οι υπηρεσίες που στεγάζονται στο  Διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, στον Πύργο θα παραμείνουν κλειστές από σήμερα έως και την Παρασκευή 7 Ιανουαρίου.

Η απόφαση ελήφθη κατόπιν εισήγησης του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου, μετά τον εντοπισμό αυξημένου αριθμού κρουσμάτων κορονοϊού, τα οποία έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον απομόνωση. Παράλληλα, έχει ήδη προγραμματιστεί και η πραγματοποίηση απολύμανσης σε όλα τα Τμήματα και τους κοινόχρηστους χώρους του Διοικητηρίου.

Επιβεβαιώνει ο  Βορίδης το εναλλακτικό σχέδιο

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα σε υπηρεσία του δημοσίου (με τη μετάλλαξη Όμικρον) στο οποίο δημιουργείται ακραία δυσλειτουργία εξαιτίας των νοσήσεων» διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Πρόκειται για μια προληπτική άσκηση προκειμένου να μάς προσδιορίσουν τις υπηρεσίες που είναι κρίσιμες για τη λειτουργία τους ώστε να υπάρξει μεγιστοποίηση της ασφάλειας και της προστασίας και πώς θα εφαρμοστούν υγειονομικά πρωτόκολλα, διευκρίνισε ο Μάκης Βορίδης.

Χρειάζεται ετοιμότητα, χρειάζεται να γίνει διάκριση μεταξύ υπηρεσιών, και για τις υπηρεσίες που είναι απολύτως κρίσιμο να λειτουργούν, να δούμε τη δυνατότητα αναπληρώσεών τους.