Η παραλλαγή Όμικρον που έχει εντοπιστεί σε πάνω από 85 χώρες και περιοχές στον πλανήτη έχει σημάνει συναγερμό σε ειδικούς και κυβερνήσεις εξαιτίας της μεταδοτικότητάς της. Ο ΠΟΥ σε ενημέρωσή του έχει χτυπήσει κι αυτός το «καμπανάκι», καθώς επισημαίνει ότι οι ειδικοί δεν έχουν ακόμα αξιολογήσει την αντοχή της νέας παραλλαγής στα εμβόλια.

Την ίδια ώρα μια σειρά χώρες στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο παίρνουν νέα περιοριστικά μέτρα με στόχο να εμποδίσουν την περαιτέρω διασπορά του ιού, την αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων, ενώ πολλές χώρες ανησυχούν για την αντοχή των συστημάτων υγείας απέναντι στο τωρινό κύμα του φονικού ιού.

Πού έχει εντοπιστεί η «Όμικρον»

Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσιάζουν οι New York Times, η παραλλαγή Όμικρον έχει εντοπιστεί σε περισσότερες από 85 χώρες και περιοχές, όπως αναφέραμε και παραπάνω.

Γενικό lockdown στην Ολλανδία

Η χώρα που έχει προχωρήσει στα πιο σκληρά μέτρα για τον κοροναϊό κάτω από τον φόβο της νέας παραλλαγής είναι η Ολλανδία. Το lockdown στη χώρα θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε εξαιτίας της μεγάλης διασποράς της παραλλαγής Όμικρον.

Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα του Σαββάτου ο Ολλανδός πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσαν ότι κλειστά θα παραμείνουν για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σχεδόν τα πάντα, με εξαίρεση τα καταστήματα και τις υπηρεσίες πρώτης ανάγκης. Να σημειώσουμε ότι η Ολλανδία προχωρά σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού που φτάνει το 85%.

Τέλος οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Γαλλία

Στη Γαλλία, το Παρίσι ακύρωσε το σόου πυροτεχνημάτων, όπως και τις άλλες εορταστικές εκδηλώσεις στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Η πρωτεύουσα της χώρας ευθυγραμμίζεται με τα μέτρα που λαμβάνει η γαλλική κυβέρνηση λόγω της «Όμικρον».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, που έκανε τις ανακοινώσεις για τα μέτρα, συνέστησε στους πολίτες της Γαλλίας, ακόμα και αν είναι εμβολιασμένοι να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ για τον κοροναϊό, πριν βρεθούν μαζί με άλλους ανθρώπους για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά.

Έρχονται νέα μέτρα στη Βρετανία

«Τρέμει» για την κατάσταση στο Λονδίνο λόγω κοροναϊού και «Όμικρον» ο δήμαρχος Σαντίκ Καν, ο οποίος προανήγγειλε νέα μέτρα. Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε σήμερα στο BBC o δήμαρχος του Λονδίνου η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων κατά της εξάπλωσης της Covid-19 είναι αναπόφευκτη, καθώς χωρίς νέους περιορισμούς, η Βρετανία θα δει σε πορεία κατάρρευσης το εθνικό σύστημα Υγείας (NHS).

Ο Καν κήρυξε χθες μία «κατάσταση ανάγκης» προκειμένου να βοηθήσει τα νοσοκομεία του Λονδίνου να αντιμετωπίσουν την αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από την COVID-19, που προκαλείται από την ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Για νέα μέτρα πάνε και στην Ιταλία

Την ίδια ώρα, στην Ιταλία η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μπορεί να επεκταθεί στους πολίτες που είναι σε συνεχή επαφή με το κοινό.

Επίσης, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα είναι πιθανή η λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στις 23 του μήνα, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι πρόκειται να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να αξιολογήσουν από κοινού την όλη κατάσταση, βάσει και των νέων στοιχείων που αφορούν τη διάδοση της παραλλαγής Όμικρον.

Σκέψεις για κλείσιμο συνόρων κάνει η Ρωσία

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Προστασίας της Υγείας του Καταναλωτή, Rospotrebnadzor, Άννα Πόποβα, στη δημοσιογράφο Ναΐλι Ασκέρ-Ζαντέ , μέρος της οποίας προβλήθηκε από το Πρώτο ρωσικό κανάλι, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Ρωσία να οδηγηθεί εκ νέου σε κλείσιμο των συνόρων της εξαιτίας της πανδημίας.

Όπως σημείωσε η Άννα Πόποβα και μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ, Αχιλλέας Πατσούκας το επιχειρησιακό στρατηγείο για την καταπολέμηση της μόλυνσης από τον κοροναϊό που λειτουργεί στη Ρωσία μπορεί να αποφασίσει να κλείσει τα σύνορα για διάφορους λόγους και να ακολουθήσει το παράδειγμα του 2020. Εάν παραστεί κίνδυνος για την υγεία των πολιτών, τότε αυτή η λύση θα είναι αναπόφευκτη.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα και στην Ελλάδα

Για την αντιμετώπιση του κινδύνου της «Όμικρον» μίλησε στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Απαντώντας στο αν αναμένονται νέα μέτρα και στην Ελλάδα, ο κ. Πλεύρης είπε ότι: «Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας κυριαρχεί η Δέλτα, είμαστε σε ύφεση, μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, και θα επέλθει μείωση και στους θανάτους.

Από την άλλη, πράγματι, η Όμικρον μας προβληματίζει για αυτό υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα ως προς τους ταξιδιώτες γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η επικράτηση της Όμικρον – που θα γίνει και στη χώρα μας – να καθυστερήσει ώστε να έχουμε κερδίσει τους εμβολιασμούς που γίνονται τώρα, και να έχουμε και περισσότερα δεδομένα».

Σχετικά με το αν έχει εκπονηθεί κάποιο έκτακτο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ο ίδιος τόνισε ότι «το έκτακτο σχέδιο είναι να καθυστερήσει η Όμικρον, να έχουμε περισσότερα δεδομένα, και θα πάρουμε ό,τι μέτρο χρειάζεται να πάρουμε. Έχουμε αποκλείσει το γενικό lockdown.

Η κατεύθυνσή μας είναι οι περιορισμοί να αφορούν κατά βάση στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την κατεύθυνση που έχουμε. Η βασική αρχή είναι να έχουμε πολλούς εμβολιασμούς. Η Όμικρον αλλάζει τα δεδομένα στα σκεπτικά όλων των χωρών».