Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας για την πορεία της πανδημίας του κοροναϊού, αναφέρθηκε στις αντοχές του Συστήματος Υγείας, στην απόφαση των ειδικών για επίσπευση της τρίτης δόσης, αλλά και για τα ύποπτα κρούσματα της Όμικρον στη χώρα.

Όπως επισήμανε η κ. Γκάγκα για την κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα με την πανδημία, το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται, με ενδεικτική την περίπτωση των νοσοκομειακών μονάδων της Θεσσαλονίκης, δηλαδή της 4ης ΥΠΕ, τα οποία έκαναν 16.700 εισαγωγές σε non covid περιστατικά και κοντά στις 3.000 περιστατικά κοροναϊού, με τα τελευταία να πρόκειται για βαριά ασθενείς.

«Η πίεση είναι μεγάλη συνεχώς δύο χρόνια και έχουν κουραστεί όλοι πάρα πολύ και αισθάνονται ότι αυτό το κύμα δεν τελειώνει. Θα βγούμε από αυτόν τον “εφιάλτη” αν προσέχουμε ο ένας τον άλλον, αν τηρούμε τα μέτρα, αν φοράμε τις μάσκες, αν έχουμε εμβολιαστεί», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.

Ελάχιστες φορές και για λίγες ώρες παραμένει διασωληνωμένος σε θάλαμο

Ερωτηθείσα με αφορμή τις βολές της αντιπολίτευσης για την κατάσταση με τις κλίνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και για το αν υπήρξε επαρκής προετοιμασία τα δύο αυτά χρόνια, η ίδια μεταξύ άλλων επισήμανε: «Και από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Φέτος έγιναν λ.χ. στο νοσοκομείο “Σωτηρία” 50 νέες μονάδες από τη δωρεά της Βουλής και άλλα 5 με τη δωρεά ιδιώτη, άρα οι κλίνες αυξήθηκαν. Δεν μένει διασωληνωμένος άρρωστος στο θάλαμο, παρά ελάχιστες φορές και για λίγες ώρες».

«Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι μέσα κατευθείαν μέσα στις ΜΕΘ με το που διασωληνώνονται, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι που περιμένουν περισσότερο» είπε ακόμα.

Υπάρχει συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα

«Έχουμε ήδη πολύ μεγάλη βοήθεια από τον ιδιωτικό τομέα στη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα με απλές κλίνες και ΜΕΘ, ενώ και στην Αθήνα επίσης ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το ίδιο, όπως είχαμε και πέρυσι. Μέχρι στιγμής υπάρχει συνεννόηση και δεν έχει χρειαστεί επίταξη. Αν χρειαστεί και δεν υπάρχουν λύσεις, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην υπάρξει πρόβλημα με την υγεία κανενός», πρόσθεσε.

Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε και στην μετάλλαξη Όμικρον, υπογραμμίζοντας: «Τα συμπτώματά της φαίνεται να είναι ήπια – αυτή ήταν η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χθες. Φαίνεται να είναι μεταδοτική, δεν έχουμε ακόμα αρκετά στοιχεία. Για να δούμε και τον εμβολιασμό και το πώς εξελίσσεται η νόσος θέλουμε χρόνο, είναι κάτι καινούργιο. Θα ξέρουμε πολύ περισσότερα την ερχόμενη εβδομάδα και πολύ περισσότερο στις δύο εβδομάδες. Έχουμε δύο πιθανά κρούσματα Όμικρον στην Αθήνα που θα επιβεβαιωθούν ή δεν θα επιβεβαιωθούν».

Πόσο ανοχύρωτοι θα είναι μετά από έξι μήνες όσοι εμβολιαστούν με την τρίτη δόση

Σχετικά με το πόσο ανοχύρωτοι θα είναι, μετά από έξι μήνες, όσοι σπεύσουν να εμβολιαστούν και με την τρίτη δόση, η ίδια σημείωσε: «Φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη προστασία από το εμβόλιο μετά από τους τέσσερις μήνες, οπότε η δόση μετά από τον τέταρτο μήνα είναι σημαντική. Τα προβλήματα που βλέπουμε μέχρι τώρα είναι ότι νοσούν αυτοί που έχουν κάνει τα εμβόλιά τους Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο ».