Ευθύνες σε ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ επιρρίπτει το ΚΚΕ για τη νέα έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας χαρακτηρίζοντας μύθους της κυβέρνησης τα περί ισχυρών συμμαχιών που θα αναχαιτίσουν τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Στον απόηχο των δημοσιευμάτων ότι τουρκική φρεγάτα παραβίασε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και έφτασε στα 2,5 μίλια από τις ακτές της Βορειοανατολικής Κρήτης, το ΚΚΕ επισημαίνει ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός για τις «διευθετήσεις με Νατοϊκή σφραγίδα σε Αιγαίο και Κυπριακό».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Η νέα έξαρση της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης καταρρίπτει τους μύθους της κυβέρνησης για τα “ήσυχα καλοκαίρια”, αλλά και για τους “ισχυρούς συμμάχους” και τα “εξοπλιστικά προγράμματα”, που δήθεν αποτελούν εγγύηση ειρήνης κι ασφάλειας.

»Οι αιτίες που τροφοδοτούν τους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζονται, αλλά αντίθετα δυναμώνουν, σ’ ένα παγκόσμιο περιβάλλον οξύτατων ανταγωνισμών και ανακατατάξεων. Είναι η άλλη όψη των παζαριών για διευθετήσεις με ΝΑΤΟϊκή σφραγίδα σε Αιγαίο και Κυπριακό.

»Σ’ αυτό το περιβάλλον η Τουρκία αντιμετωπίζεται απ’ τους “ισχυρούς συμμάχους μας” -ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ- ως πολύτιμος στρατηγικός εταίρος, τροφοδοτώντας την επιθετικότητα, τις προκλήσεις της, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

»Γι’ αυτό δεν χωράει κανένας εφησυχασμός».