Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η Βόρεια Ελλάδα, με τα κρούσματα να αυξάνονται επικίνδυνα, προκαλώντας συναγερμό, τόσο στο κυβερνητικό, όσο και στο επιστημονικό επιτελείο της χώρας μας, καθώς το τέταρτο κύμα του φονικού ιού καραδοκεί.

Μάλιστα, η αναζωπύρωση της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα έχει σημάνει συναγερμό και στο υπουργείο Υγείας, αφού το ιικό φορτίο καταγράφεται επιβαρυμένο στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης, με τη Θεσσαλονίκη να… θυμίζει τις «μαύρες» ημέρες του περσινού φθινοπώρου.

Έναν χρόνο σχεδόν μετά, οι έξι στους δέκα μόνιμους κατοίκους στα βόρεια της χώρας αρνούνται τον εμβολιασμό, με θλιβερές συνέπειες για μερίδα εξ αυτών. Συγκεκριμένα, οι 54 ασθενείς στη Βόρεια Ελλάδα που έχασαν τη μάχη με τον κοροναϊό την τελευταία εβδομάδα ήταν ανεμβολίαστοι.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα θα μεταβούν την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ -ΚΕΠΥ, και τους Διοικητές των Νοσοκομείων καθώς και με τους Περιφερειάρχες και τους δημάρχους της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Αντικείμενο της επίσκεψης θα είναι οι πανδημικοί δείκτες που καταγράφονται στη Β. Ελλάδα, το ποσοστό των εμβολιασμών, καθώς και οι ενέργειες που γίνονται για περαιτέρω αύξησή, αλλά και η ετοιμότητα των υγειονομικών δομών.

Από τη Βόρεια Ελλάδα η αφετηρία του 4ου κύματος

Οι επιστήμονες φοβούνται πως ένα νέο κύμα του φονικού ιού, το οποίο θα ευνοήσει η έλευση του ψυχρότερου κλίματος, θα έχει αφετηρία τη Βόρεια Ελλάδα.

Σήμερα, στην Θεσσαλονίκη εντοπίζονται 449 νέες λοιμώξεις του φονικού ιού, με τη δεύτερη μεγαλύτερη ΠΕ της χώρας να «κοντράρει» πλέον ολόκληρη την Αττική των 544 νέων λοιμώξεων.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η διασπορά του ιού είναι έντονη σε πολλές περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης, με πλέον ενδεικτικές τις ΠΕ Ημαθίας (114 κρούσματα), Δράμας (61), Έβρου (50), Καβάλας (65), Καστοριάς (45), Κιλκίς (53), Κοζάνης (66), Ξάνθης (89), Πιερίας (79), Πέλλας (68)και Χαλκιδικής (54).

Μείωση του ιικού φορτίου στα λύματα

Η σημερινή έκθεση του ΕΟΔΥ συμπεριλαμβάνει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, για την εβδομάδα 13 – 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Τα στοιχεία δείχνουν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα σε 9 από 12 περιοχές που ελέγχει το Δίκτυο. Συγκεκριμένα, καθαρά πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε Ιωάννινα (-38%), Λάρισα (-48%), Χανιά (-52%), Ρέθυμνο (-48%), Άγιο Νικόλαο (-44%), Πάτρα (-41%) και Ηράκλειο (67%), ενώ οριακές ήταν οι μειώσεις σε Αλεξανδρούπολη (-23%) και Βόλο (-24%).

Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και στην Ξάνθη.

Το εκρηκτικό κοκτέιλ της Β. Ελλάδας

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.

«Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους εσωτερικούς χώρους. Έρχεται μία δύσκολη περίοδος εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Γώγος είπε ότι «υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιστών παντού. Στην εκκλησία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποι θρησκευόμενοι. (…) Από την άλλη υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλησιάς που στηρίζει τους εμβολιασμούς» είπε.

Διαψεύδουν το lockdown

Παρ’ όλα αυτά, μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων χαρακτηρίζουν «αβάσιμες» τις φήμες που κυκλοφορούν από το πρωί σήμερα περί επιβολής «μίνι lockdown» (δηλαδή στην ουσία απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 τα ξημερώματα μέχρι τις 6 το πρωί και εστίαση χωρίς μουσική) στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, τόνισε στη Voria.gr ότι «δεν υπάρχει καμιά κουβέντα για την επιβολή τέτοιων μέτρων στη Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή εξετάζει την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ τέτοιου τύπου μέτρα τα αποφασίζει η Πολιτική Προστασία. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μπορεί να μην είναι αυτή τη στιγμή έκτακτη, όμως προβληματίζει ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, όπως και σε άλλες περιοχές. Θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα στην Επιτροπή και θα δούμε εάν χρειάζονται τυχόν έκτακτα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα».

Καμιά ενημέρωση για ενδεχόμενο «μίνι lockdown» δεν έχει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος επισήμανε στη Voria.gr ότι «προκαλεί προβληματισμό, όχι όμως ανησυχία ή πανικό ή ακόμη και ανάγκη επιβολής μέτρων αυτή τη στιγμή, η πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Εξετάζουμε κι εμείς τα δεδομένα και περιμένουμε και τις απόψεις του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Υγείας και των ειδικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να διαπιστώσουμε που οφείλεται το γεγονός ότι ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα κρούσματα μειώνονται εδώ παραμένουν σταθερά σε τριψήφια νούμερα».