Με μια αναγνωριστική πρώτη συνεδρίαση, που έληξε αργά το βράδυ σε ήπιο κλίμα, τα μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ) του Κινήματος Αλλαγής άνοιξαν και επίσημα τη διαδικασία των εκλογών για την ανάδειξη της ηγεσίας του κόμματος. Από εδώ και πέρα, και μέχρι τη  συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, που θα πάρει τις τελικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα και τα επιμέρους των εκλογών, τον λόγο έχουν τα διαδικαστικά: ο χρόνος που θα πρέπει να συγκεντρωθούν οι υπογραφές για την ανάδειξη των υποψηφίων, η ανακήρυξή τους, η εταιρεία που θα επιλεγεί για να εφαρμόσει την ηλεκτρονική διασύνδεση, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα διπλοψηφίας, αλλά και η διευθέτηση των εφορευτικών επιτροπών.

Στις αρμοδιότητες της επιτροπής, που έχει έντεκα μέλη και στην πορεία θα εμπλουτιστεί με έναν εκπρόσωπο από κάθε υποψήφιο είναι και η επικαιροποίηση της Κεντρικής Επιτροπής. Αύριο Πέμπτη, στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΔΕΚΑΠ, αναμένεται επίσης να δοθεί το μητρώο στους υποψηφίους, καθώς και ένα σχετικό έντυπο με το οποίο θα μπορούν να συγκεντρώσουν τις υπογραφές στήριξης, ενώ αναμένεται να γίνουν και οι πρώτες επαφές με εταιρείες για την ηλεκτρονική διασύνδεση.

Στα επιμέρους ζητήματα, πάντως, το χρονοδιάγραμμα δεν είναι το μόνο που θα παιδέψει τους υποψήφιους. Ειδικό χειρισμό θα χρειαστεί το ζήτημα του μητρώου, με βάση το οποίο οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μαζέψουν τις 5.000 υπογραφές που θα επικυρώσουν και με τη βούλα την υποψηφιότητά τους και η χρήση του οποίου θα αποτελέσει σημείο συζήτησης από όλες τις πλευρές. «Οι επίσημες υποψηφιότητες κατατίθενται μαζί με τις υπογραφές όταν θα έρθει η ώρα. Τώρα έχουμε ανακοίνωση πρόθεσης υποψηφιότητας. Το γεγονός ότι εμφανίζονται νέοι υποψήφιοι δείχνει τη δυναμική που έχει αναπτύξει το Κίνημα Αλλαγής και το ΠΑΣΟΚ», είπε η Γεννηματά χθες (ΕΡΤ). Σ’ αυτή τη φάση, πάντως, φαίνεται πως δεν υπάρξουν μεγάλες διαφωνίες όσον αφορά το ποιος θα προσέλθει να ψηφίσει, καθώς όλοι προτείνουν ανοιχτή διαδικασία, με εγγραφές (σε ξεχωριστό κατάλογο) μελών και φίλων του κόμματος έως και την ίδια την ημέρα των εκλογών.  Σύμφωνα με το περιβάλλον του Ανδρέα Λοβέρδου, πάντως, ακόμα και η παραμικρή καθυστέρηση υποδεικνύει πως η πλευρά της Γεννηματά δεν εκπληρώνει τη δέσμευσή της για γρήγορες διαδικασίες. «Σπεύδει βραδέως», αναφέρουν χαρακτηριστικά συνομιλητές του, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση του πρώην υπουργού οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Σε πιο χαμηλούς τόνους κινείται τόσο η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη όσο και αυτή του Χάρη Καστανίδη, οι οποίοι ωστόσο έχουν ως κόκκινη γραμμή τις καθαρές διαδικασίες και την ολοκλήρωση των διαδικασιών έως το τέλος του 2021.