Ένας πολύωρος και διεξοδικός διάλογος οργανώθηκε σήμερα στη Λίμνη της Εύβοιας, με αντικείμενο το σχέδιο δράσης της επιτροπής υπό τον Σταύρο Μπένο για τη Βόρεια Εύβοια.

Παρόντες, εκτός από τον κ. Μπένο και πλειάδα μελετητών, ήταν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου, τοπικοί βουλευτές, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο δήμαρχος Λίμνης Μαντουδίου και Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, ο δήμαρχος Ιστιαίας, Γιάννης Κοντζιάς και εκπρόσωποι φορέων.

Ο Σταύρος Μπένος ξεκαθάρισε από την αρχή ότι «οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θα πρέπει να έχουν έναν ολιστικό, αλλά και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα», όπως είπε και προσδιόρισε πως το συγκεκριμένο σχέδιο έχει διάφορες φάσεις, αλλά «βασίζεται κυρίως στην εμπειρία που έχει αντληθεί μέχρι τώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις (ΟΧΕ)».

Σημείωσε πως πρόκειται για παρεμβάσεις, οι οποίες «θα έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα» γιατί, όπως είπε, «θα πρέπει να απευθύνονται σε όλους τους πολίτες της περιοχής» και τόνισε πως «θα πρέπει να υπάρχουν καθολικές συνέργειες και συναινέσεις στο πλαίσιο των ΟΧΕ», αναφέροντας πως «τα έργα και οι πόροι θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα και η υλοποίησή τους να έχει συγκεκριμένη σταθερή βάση και να προχωρά αδιατάρακτα σε βάθος χρόνου».

«Εξασφαλισμένοι πόροι, χωρίς εξαρτήσεις»

Μίλησε για μία ΟΧΕ ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας «με διασφαλισμένους πόρους και χωρίς εξαρτήσεις» και σημείωσε με νόημα πως «επιθυμεί μία δυναμική ΟΧΕ, ανεξάρτητα αν σήμερα υπάρχουν μόνο 80 εκατ. ευρώ από το περιφερειακό πρόγραμμα». Όπως διευκρίνισε ο κ. Μπένος, «υπάρχουν τομεακά προγράμματα για ισχυρές υποδομές, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης, το ΠΔΕ, το ‘Αντώνης Τρίτσης’ και άλλα προγράμματα που θα συνεισφέρουν πόρους», ενώ μετέφερε «την επιθυμία του Μαξίμου να σχεδιαστεί μία ΟΧΕ χωρίς περιορισμούς».

Ο κ. Μπένος δήλωσε ότι λειτουργεί μία πενταμελής επιτροπή, που εξειδικεύει τα επιμέρους στοιχεία τα οποία συνθέτουν την όλη προσπάθεια και τόνισε πως «οι φάσεις της ανασυγκρότησης θα είναι τρεις, με διακριτά στοιχεία και χρονικό ορίζοντα».

Ανέφερε πως η πρώτη φάση αφορά στις άμεσες παρεμβάσεις και αποζημιώσεις, ενώ επανέλαβε τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Η δεύτερη φάση είναι η μεταβατική, όπως είπε, καθώς πρόκειται για έργα αντιδιαβρωτικά, αντιπλημμυρικά, μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και αποκατάσταση των πυρόπληκτων, αλλά και παρεμβάσεις που έχουν σχέση με το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο.

«Ο μεταβατικός κύκλος θα έχει μία χρονική διάρκεια δύο χρόνων και από εκεί και μετά ξεκινάει η οριστική αποκατάσταση», όπως είπε διευκρινίζοντας ότι «θα πρέπει να πάρει μία ανάσα η κοινωνία, για να μπορέσει να σχεδιάσει τα επόμενα βήματή της χωρίς βιασύνες».

Όπως ανέλυσε, η όλη προσπάθεια στηρίζεται σε 10 πυλώνες. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Μπένος παρουσίασε και τους συνεργάτες του, οι οποίοι θα εκπονήσουν το γενικό και τα ειδικά master plans, που «ουσιαστικά, όλα μαζί θα συγκροτήσουν το σχέδιο για μία δυναμική ΟΧΕ», όπως ανέφερε.

«Σύμβουλός μου ο πρόεδρος των ρετσινάδων»

Οι υποδομές, όχι μόνο στη Βόρεια Εύβοια, αλλά σε ολόκληρο το νησί, η ψυχολογική στήριξη των κατοίκων, τα θέματα υγείας και πρόνοιας, αλλά και η περιβαλλοντική αναγέννηση, είναι οι τρεις πρώτοι πυλώνες.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι, για τον πυλώνα που έχει σχέση με το ανθρώπινο δυναμικό, με «σύνθημα μένουμε στον τόπο μας», ο κ. Μπένος έδωσε τον λόγο στον πρόεδρο τον ρετσινάδων της περιοχής, Βαγγέλη Γεωργαντζή, που ονόμασε και σύμβουλό του, ιδιαίτερα για τις απόψεις του για το «πώς θα διευρυνθεί η σχέση των πολιτών με το δάσος» και πώς θα μπορέσουν οι πολίτες να βοηθήσουν, αλλά και να βοηθηθούν από τις δράσεις οι οποίες θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα, στην αποκατάσταση και την εξέλιξη των εργασιών στα δάση.

«Θα το εισηγηθώ και στο Μαξίμου. Δεν θέλω καμία αντιπαράθεση με τον Βαγγέλη Γεωργαντζή, γιατί πλέον είναι ο σύμβουλός μου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος, ενώ αναφέρθηκε στον πολιτισμό, την αγροδιατροφή, τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα, μαζί με την δημιουργία ενός αναπτυξιακού οργανισμού για την Βόρεια Εύβοια.

Απαντώντας σε ερωτήσεις φορέων σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Μπένος υποστήριξε ότι οι πρώτοι έξι μήνες έχουν σχέση με την καθημερινότητα, τις αποζημιώσεις και τα πρώτα έργα, το δεύτερο εξάμηνο θα τρέχουν τα υπόλοιπα έργα στις καμένες περιοχές και προσδιόρισε ότι «το τρίτο εξάμηνο θα είναι έτοιμη η ΟΧΕ, με πλήρη διασφάλιση των πόρων, ενώ όλο αυτό το διάστημα θα υπάρχει μία συνεχής ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, είτε με την επιτροπή, η οποία θα δρα και θα λειτουργεί διαρκώς, είτε με τους μελετητές που θα αναλάβουν διάφορα τμήματα να τα φέρουν σε πέρας».

«Σήμερα, εμείς δεν ερχόμαστε να επουλώσουμε τις πληγές από τις φωτιές. Καλούμαστε να δώσουμε απαντήσεις σε πλειάδα από θέματα, τα οποία δεν είχαν λυθεί χρόνια πριν και τα οποία τώρα θα πρέπει να προγραμματιστούν και να προχωρήσουν με διασφαλισμένους πόρους για να υλοποιηθούν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος.

Συναντήσεις με πολίτες και φορείς

Το τελευταίο τετραήμερο, ο Σταύρος Μπένος πήγε από χωριό σε χωριό στη Βόρεια Εύβοια, όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων, αλλά και πολίτες, καθώς και με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη, με τους οποίους συζήτησαν τις προτεραιότητες του σχεδίου ανασυγκρότησης.

«Η συνεργασία μας με τον Σταύρο Μπένο είναι διαρκής και παραγωγική. Συναντηθήκαμε ξανά, με αφορμή την επίσκεψή του στις πυρόπληκτες περιοχές και την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί με θέμα το σχέδιο ανασυγκρότησης. Είναι μια ανοιχτή διαδικασία, στην οποία θέλουμε να συμμετάσχουν όλοι, γιατί ο σχεδιασμός μας για την αναγέννηση της Βόρειας Εύβοιας εκπορεύεται από τους πολίτες και απευθύνεται στους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο», δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

«Μαζί με την κοινωνία και τους ανθρώπους που πόνεσαν περισσότερο, με εκείνους που πιστεύουν ότι μπορούμε να την ξαναχτίσουμε ακόμα καλύτερη, ξεκινάμε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια με σχέδιο, πίστη και σκληρή δουλειά», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας, Γιώργος Κελαϊδίτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ