«Το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας ξεχάστε το…». Αυτό δηλώνει στα «ΝΕΑ» πρύτανης μεγάλου πανεπιστημίου της χώρας, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα (28 Μαΐου), το οποίο ανέφερε ότι το σχέδιο προστασίας των ΑΕΙ από ενστόλους αλλάζει «ρότα».

Η προκήρυξη που έγινε, βέβαια, εσπευσμένα – και μετά από το δημοσίευμα των «ΝΕΩΝ» – για την πρόσληψη των 400 αστυνομικών των περίφημων ΟΠΠΙ (Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων) έχει δρομολογηθεί και ο σχεδιασμός θέλει τους επιλεχθέντες να είναι σχεδόν ισόποσα μοιρασμένοι σε άνδρες και γυναίκες αλλά και κατόχους πτυχίων ΑΕΙ. Ωστόσο, όπως μαρτυρά και το χρονοδιάγραμμα, οι ένστολοι δεν θα εμφανιστούν σε πανεπιστημιακό χώρο πριν από το τέλος του χρόνου, οπότε και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα στάδια της προκήρυξης. Και τότε όμως δεν αναμένεται να βρεθούν εντός των πανεπιστημίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι 25-30 αστυνομικοί που θα αναλάβουν ανά βάρδια (δύο ή τρεις την ημέρα) τη φύλαξη των πέντε πανεπιστημίων που αξιολογήθηκαν ως πιθανοί στόχοι αντιεξουσιαστών ή πεδία άλλων έκνομων ενεργειών, δεν θα μπαίνουν στα ΑΕΙ ούτε θα έχουν ειδικό χώρο (κάτι σαν μίνι αστυνομικό τμήμα) στο εσωτερικό τους. Αντιθέτως, απλώς θα… περιπολούν στην περιοχή. Τα πέντε ιδρύματα που επιλέχθηκαν για την εφαρμογή του νόμου είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Η αλήθεια είναι ότι η παρουσία ομάδας αστυνομικών μέσα στα ΑΕΙ υπήρξε ένα σχέδιο με υψηλό πολιτικό ρίσκο και αυξημένη πιθανότητα να οδηγήσει σε μεγαλύτερες συγκρούσεις μέσα στα ίδια τα πανεπιστήμια, χωρίς τελικά να λύσει το πρόβλημα της βίας που στιγματίζει την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

«Η αστυνομία μέσα στα ΑΕΙ θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από όσα υποτίθεται θα καλούνταν να λύσει» λέει από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστος Μπούρας στα «ΝΕΑ» και προσθέτει: «Δεν έχω ως σήμερα καμία ενημέρωση από τα συναρμόδια υπουργεία ότι θα εγκατασταθεί πανεπιστημιακή αστυνομία στο ίδρυμά μας. Αντίστοιχα, ως σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση που να το υπονοεί αυτό, ενώ οι διαθέσιμοι πόροι μας δεν αρκούν σήμερα ούτε για την εγκατάσταση των συστημάτων επιτήρησης των χώρων μας. Κι αυτό γιατί για να οργανώσουμε συστήματα επιτήρησης, μηχανήματα ελέγχου των εισόδων, κάρτες κ.λπ., όπως δηλαδή αναφέρει ο σχετικός νόμος που ψηφίστηκε πρόσφατα, απαιτείται τόσο χρόνος όσο και χρήματα».

Τα συστήματα επιτήρησης αλλά και η «επιστράτευση» των καρτών εισόδου στα ΑΕΙ είναι, ωστόσο, μια κίνηση που θεωρείται επιβεβλημένη και πρέπει να προχωρήσει. Μέχρι στιγμής, όμως, όπως φαίνεται και από όσα αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, τα ιδρύματα δεν έχουν λάβει ακόμη τα χρήματα που ανέμεναν για τον σκοπό αυτόν και τα οποία ανέρχονται σε περίπου 25-30 εκατομμύρια ευρώ.

Δύο εκ των ΑΕΙ που έχουν επιλεχθεί ως πρώτοι χώροι εφαρμογής των παραπάνω συστημάτων ασφαλείας εν τούτοις – το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – βρίσκονται πιο κοντά στην εγκατάστασή τους καθώς έχουν δεχτεί μέσω του υπουργείου Παιδείας την οικονομική βοήθεια ιδιώτη δωρητή, που θα καλύψει τα έξοδα τοποθέτησης μέσων επιτήρησης των εγκαταστάσεών τους (των κτιρίων διοίκησης και άλλων στα οποία φυλάσσονται πολύτιμα περιουσιακά τους στοιχεία).

Ασφάλεια

Τα συστήματα ασφαλείας των υπόλοιπων πανεπιστημίων (όπου αυτά χρειαστούν) επίσης δεν αναμένονται πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ η τοποθέτηση συστήματος με κάμερες στους κεντρικούς χώρους τους θα αργήσει πολύ περισσότερο και μάλλον αναμένεται για την… επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Κι αυτό γιατί, όπως έχει διαπιστωθεί, δεν μπορούν να τοποθετηθούν ασύρματα συστήματα με κάμερες καθώς αυτά παραβιάζονται εύκολα ή οι καταγραφές τους μπορούν να σβηστούν. Ετσι, θα πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες με ενσύρματη επικοινωνία μεταξύ τους και φυσικά καλώδια τα οποία πρέπει επιπλέον να καλυφθούν για να μην είναι εύκολο να σπάσουν ή να παραβιαστούν. Τα παραπάνω απαιτούν τη λειτουργία συνεργείων για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που πιθανότατα τοποθετείται χρονικά στο καλοκαίρι του 2022.

Ανά πανεπιστήμιο τώρα, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπως προαναφέρθηκε, έχουν προχωρήσει στις αρχικές διαδικασίες για την τοποθέτηση συστημάτων ασφαλείας, κάποια κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών (όπως το ιστορικό Χημείο στο κέντρο της Αθήνας) ή το Πολυτεχνείο επί της Πατησίων, αντιθέτως, δεν έχουν λάβει σχετική ενημέρωση εν όψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς. Οπως λένε πηγές από τη διοίκησή τους, κανένα από τα συναρμόδια υπουργεία δεν τους έχει δώσει σαφή απάντηση στο ερώτημα: «Πρώτα συστήματα για κάρτες εισόδου και μετά πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων στη φύλαξή του ή το αντίστροφο;»

Εν αναμονή, έτσι, της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς και μετά τους τόνους μελάνι που χύθηκαν για την προστασία των ανωτάτων ιδρυμάτων από βανδαλισμούς και βία, ο Οκτώβριος αναμένεται να βρει τα ΑΕΙ της χώρας ακριβώς όπως και πέρυσι…