Ποιο ήταν το βασικό συστατικό επιτυχίας των κεντροαριστερών εκλογών του 2017; Η συμμετοχή των πολιτών που στον πρώτο γύρο ξεπέρασε τις 210.000. Οταν οι διοργανωτές είδαν τις ουρές να στήνονται στα εκλογικά κέντρα, κατάλαβαν ότι η σοσιαλδημοκρατία δεν είχε πει ακόμα την τελευταία της λέξη. Τέσσερα χρόνια μετά, οι αριθμοί του 2017 αποτελούν πρόκληση και στοίχημα – αν και όλοι γνωρίζουν πως οι δύο εκλογές δεν πρέπει να συγκρίνονται.

Η συγκυρία είναι σημαντική για το μέλλον της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Οι υποψήφιοι γνωρίζουν πως μια διαδικασία που θα μαζέψει μόνο φίλους και συγγενείς θα δείξει μια μη ελκυστική εικόνα προς τα έξω, ειδικά σε όσους ψάχνουν στο Κίνημα Αλλαγής μια εναλλακτική στον μισό δικομματισμό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο πολιτικό σκηνικό. Η πανδημία προσθέτει μια ακόμα δυσκολία: παρότι το κοινό στο οποίο απευθύνεται το ΚΙΝΑΛ είναι σε μεγάλο βαθμό εμβολιασμένο, μια έξαρση της μετάλλαξης Δέλτα θα μπορούσε δυνητικά να υποχρεώσει ένα κομμάτι των ψηφοφόρων να μην προσέλθουν στην κάλπη, μειώνοντας τη συμμετοχή.

Πέραν όμως των πανδημικών δεδομένων, όλο και περισσότερο κυκλοφορεί ανάμεσα στα στελέχη που δεν έχουν ακόμη διαλέξει πλευρά η θεωρία πως οι ίδιοι οι υποψήφιοι θα πρέπει να φροντίσουν να κάνουν έναν προεκλογικό αγώνα τέτοιο που δεν θα απωθεί τους ψηφοφόρους του χώρου. Με πολιτικό διακύβευμα, δηλαδή, και όχι προσωπικές αψιμαχίες που στο τέλος θα αμαυρώσουν και τον όποιο νικητή. Σε αυτή την εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση, το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι πια ένας νέος κεντροαριστερός φορέας, αλλά είναι ένα οργανωμένο κόμμα, με όνομα, δομή και καταστατικό. Το 2017, η ίδια η εκλογή αρχηγού θα γινόταν η βάση για το στήσιμο του κόμματος. Αυτό δεν σημαίνει πως οι ιθύνοντες δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αντιγράψουν κάποια από τα τρικ του 2017. Αυτή τη φορά, Επιτροπή Αλιβιζάτου που θα εγγυάται τη διαδικασία δεν θα υπάρχει, όμως σκοπός της ηγεσίας είναι «να τηρηθεί κατά γράμμα το καταστατικό» – πράγμα με το οποίο δείχνουν πως συμφωνούν και οι υπόλοιποι γνωστοί υποψήφιοι. Θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρχει ηλεκτρονική διασύνδεση των εκλογικών κέντρων, ώστε να αποφευχθούν πιθανότητες διπλοψηφίας, ενώ η εφορευτική επιτροπή, για την οποία θα αποφασίσει η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα αποτελείται από μέλη όλων των πλευρών που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ανάδειξης της νέας ηγεσίας.

Τα μητρώα

Η πρώτη διαφωνία που έχει ήδη προκύψει σχετικά με τα ανοιχτά και τα κλειστά μητρώα προήλθε από τις αναρτήσεις του Βασίλη Κεγκέρογλου, στις οποίες ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σημείωνε πως δεν θα μπορεί να έρχεται όποιος θέλει να ψηφίζει. Η ιστορία ξεκινάει από την επιλογή της αρμόδιας Επιτροπής το 2017 να κρατήσει κατάλογο μελών, τον οποίο παρέδωσε στο κόμμα, και να καταστρέψει τα στοιχεία όσων προσήλθαν να ψηφίσουν ως «φίλοι» του κόμματος. Κάτι τέτοιο δεν μοιάζει πιθανό να γίνει αυτή τη φορά.

Την τελική απόφαση θα πάρει η Κεντρική Επιτροπή, καθώς η Χαριλάου Τρικούπη θέλει να τηρήσει «κάθε θεσμική διαδικασία», όμως εκτιμάται πως δύσκολα θα καταστραφούν ξανά τα στοιχεία του καταλόγου των φίλων. Σε κάθε περίπτωση, το βασικό σημείο τόσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και για τον Ανδρέα Λοβέρδο είναι οι ψηφοφόροι να μπορούν να γραφτούν μέλη ή φίλοι ερχόμενοι στο εκλογικό κέντρο να ψηφίσουν, τη μέρα των εκλογών. «Οχι σε εκλογές δωματίου» είπε ο πρώτος, ζητώντας ανοιχτή διαδικασία για μέλη και φίλους. «Αυτονόητες» είναι οι ανοιχτές διαδικασίες και για την πλευρά Λοβέρδου, η οποία φαίνεται πως θα υποστηρίξει να τηρηθούν ακριβώς τα ίδια δεδομένα που τηρήθηκαν το 2017.