Πέτρος Θ. Πιζάνιας

Η Ελληνική Επανάσταση 1821 – 1830

Εστία, 2021, σ. 271

Τιμή 16 ευρώ

Αλλο ένα εξαιρετικό βιβλίο ιστορίας από τη σειρά Ιστορία και Πολιτική των εκδόσεων Εστία, υπό τη διεύθυνση του Ν. Ε. Καραπιδάκη. Ο συγγραφέας του, ιστορικός και ομότιμος καθηγητής, δεν παραδίδει μια ακόμη ιστορία της Επανάστασης. Παραδίδει την ιστορία ενός επαναστατημένου έθνους, όπου οι αγωνιζόμενοι «ραγιάδες» του αγωνίστηκαν να μετεξελιχθούν σε πολίτες ενός εθνικού κράτους. Στελέχη των ελίτ αλλά και απλοί άνθρωποι μετέτρεψαν μια επαναστατική συγκυρία σε ένα όραμα ελευθερίας και ισότητας. Οι ιστορικές δυναμικές, τα γεγονότα του επαναστατικού πολέμου, οι ιδεολογικές ορίζουσες, η κοινωνική σύνθεση των επαναστατών, οι διεθνείς σχέσεις τους είναι ελάχιστα απ’ όσα αναλύονται εδώ και τα οποία στηρίζονται σε ένθετα αποσπάσματα από κείμενα της εποχής και πλούσια βιβλιογραφία. Ενα βιβλίο όχι μόνο ιστορίας αλλά και πολύτιμο εργαλείο στο τόσο αναγκαίο για την εποχή αντιεθνικιστικό πνεύμα.

Γιώργος Μαργαρίτης

Ενάντια σε φρούρια και τείχη

1821 Μια μικρή εισαγωγή για την Ελληνική Επανάσταση

Διόπτρα 2021, σ. 351

Τιμή 16,60 ευρώ

Ο πανεπιστημιακός ιστορικός μάς παραδίδει μια πολύ καλή μελέτη για τους παράγοντες που προετοίμασαν την Ελληνική Επανάσταση και για τα γεγονότα που συνέβησαν το πρώτο έτος της Επανάστασης και μόνο στην Πελοπόννησο. Η περιφρονημένη στις μέρες μας ταξική ανάλυση των παραγόντων που συνθέτουν κάθε ιστορικό γεγονός επανέρχεται σ’ αυτό το βιβλίο απαλλαγμένη όμως από τα ψιμύθια της εξιδανίκευσης των φτωχών τάξεων και στρωμάτων που συμμετείχαν στον αγώνα για την Ανεξαρτησία. Η αξία αυτού του έργου δεν έγκειται στο ότι μελετά τον ρόλο των φτωχών στρωμάτων στην Επανάσταση. Αφορά το ότι ο ρόλος των φτωχών εντάσσεται σ’ ένα πλαίσιο συμμαχιών και συγκρούσεων με τους προεστούς, τους καπετάνιους, τους ιεράρχες αλλά και με τα μεσαία στρώματα της διασποράς, τα οποία ίδρυσαν τη Φιλική Εταιρεία. Ενα από τα καλύτερα βιβλία ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης.

Θάνος Βερέμης

1453 – 1821 Από την Τουρκοκρατία στην Παλιγγενεσία

Παπαδόπουλος, 2021, σ. 107

Τιμή 10,99 ευρώ

Μια μικρή αλλά ιδιαιτέρως χρηστική και κατατοπιστική εισαγωγή του ομότιμου καθηγητή Πολιτικής Ιστορίας, ενδελεχούς γνώστη της συνολικής ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας. Εδώ η ματιά και η ανάλυσή του ξεκινά από το Σχίσμα,  από την επίδραση που είχε στον τότε Ελληνισμό η Τέταρτη Σταυροφορία και η κατάληψη του Βυζαντίου το 1204 και από τους ελληνικούς εποικισμούς στην Ιταλία και Σικελία. Σκοπός του να καταδείξει τις προβληματικές σχέσεις των Ελλήνων με τη Δυτική Ευρώπη. Συνεχίζει με το πώς αναπτύχθηκε και επεκτάθηκε, σε ποιους και σε τι στηρίχθηκε η Οθωμανική Αυτοκρατορία για να κατακτήσει οριστικά το Βυζάντιο. Τι προετοίμασε ιδεολογικά και πολιτικά την Ελληνική Επανάσταση, τι έγινε σ’ αυτήν και ποια εξουσία στήθηκε μετά απ’ αυτήν. Και εκ νέου αναλύει εδώ το θέμα των σχέσεων με την Ευρώπη.

Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφορεί και το συλλογικό «1821 – Από την επανάσταση στο κράτος», σε επιμέλεια των Κωνσταντίνας Μπότσιου – Σωτήρη Ριζά με 12 κείμενα για το κράτος και τους θεσμούς, τον στρατό και την ιδεολογία, την κοινωνία και την ταυτότητα.

Θάνος Βερέμης – Αντώνης Κλάψης (επιμ.)

Η Επανάσταση των Ελλήνων – 1821

Εκδ. Πεδίο, 2021, σελ. 448

Τιμή 19,90 ευρώ

Δεκαέξι σημειώματα από ισάριθμους ειδικούς και ιστορικούς για την προετοιμασία και την εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης: από τον φιλελληνισμό και τη Φιλική Εταιρεία ως τα Συντάγματα, τους εμφυλίους πολέμους και την απεικόνιση της Επανάστασης στις εικαστικές τέχνες. Πολυφωνική και πολυσυλλεκτική έκδοση αναφοράς.

Frederick C. Copleston

Ιστορία της μεσαιωνικής φιλοσοφίας

Προλογικό σημείωμα, μτφ., σημειώσεις Γιάννης Α. Δημητρακόπουλος

Gutenberg, 2020, σ. 647

Τιμή 35 ευρώ

Προ πολλού πλέον, τουλάχιστον στην επιστημονική σκέψη, έχει ξεπεραστεί η αντίληψη πως ο Μεσαίωνας είναι μια περίοδος στην οποία δεν υπήρχε καμία θέση για τη φιλοσοφία και τη λογική σκέψη. Επομένως ο βρετανός καθηγητής ιστορίας της φιλοσοφίας δεν πρωτοτυπεί όταν αναφέρεται στην ύπαρξη αυτής της σκέψης. Καινοτομεί όμως ιδιαιτέρως όταν συνδέει μεταξύ τους τις σκέψεις του χριστιανικού, του αραβικού και του εβραϊκού Μεσαίωνα και αυτές με τον λόγο της κλασικής, ελληνιστικής, ελληνορωμαϊκής και ύστερης αρχαιότητας. Φυσικά απ’ αυτή τη σκέψη και απ’ αυτές τις διασυνδέσεις δεν θα μπορούσε να λείπει και η θεολογία, η πίστη στον Θεό και η αμφισβήτησή της καθώς και ο βαθμός με τον οποίο χριστιανισμός, ισλάμ και εβραϊσμός είναι συμβατοί με τη λογική. Και εδώ βρίσκεται το μείζον, σε αντίθεση με μια προβληματική ζώνη ενός είδους «αντικληρικαλιστικού» Διαφωτισμού, ο συγγραφέας υποστηρίζει πως πουθενά δεν επιβεβαιώνεται πως ό,τι έρχεται σε επαφή με τη θρησκεία καταστρέφεται. Πολύ σημαντική διαπίστωση και σε συνδυασμό με την ιστορία των ιδεών που υπάρχει στο βιβλίο το καθιστούν ένα μεγάλο έργο. Κατατοπιστικό το προλογικό σημείωμα του μεταφραστή Γιάννη Α. Δημητρακόπουλου.

Peefeatrick Radden Keefe

Μην πεις λέξη

Βία και προδοσία στη Βόρεια Ιρλανδία.

Η κρυφή ιστορία του IRA

Μτφ: Κωστής Πανσέληνος

Μεταίχμιο, 2021, σ. 527.

Τιμή 18,80 ευρώ

Η απαγωγή μιας απλής μητέρας μέσα από το σπίτι και μπροστά στα παιδιά της που το πραγματικό της έγκλημα ήταν ότι ήταν προτεστάντισσα που είχε παντρευτεί καθολικό και  η οποία κατηγορείται για προδοσία, η ζωή μιας νεαρής Ιρλανδής που γνώρισε τη βία για να την ασκήσει και εκείνη, η ζωή του μέλους του IRA Αντονι Μακιντάιρ είναι μόνο τρεις από τις ιστορίες προσώπων που παρακολουθεί ο αμερικανός αρθρογράφος και συγγραφέας για να σηκώσει την αυλαία και να δούμε πίσω της τον τρόμο της βίας και του μίσους για τον άλλο. Πολλές φορές όμως διακρίνουμε και το μεγαλείο απλών ανθρώπων αλλά και προσωπικοτήτων που αγωνίζονται για την αυτοδιάθεση της Ιρλανδίας. Σε εποχές δύσκολες για συμβιβασμούς τα πνεύματα οξύνονται και οι αντιρρήσεις οδηγούν και σ’ εμφύλιο σπαραγμό. Ολη η ιστορία του αγώνα των καθολικών Ιρλανδών για ανεξαρτησία, αλλά και των προτεσταντών για να παραμείνει η χώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο δοσμένη με απαράμιλλη δεξιοτεχνία και υπέροχη γραφή.

Ian Kershaw

Η Ευρώπη σε δίνη 1950 – 2017

Μτφ: Μενέλαος Αστερίου

Αλεξάνδρεια, 2020, σ. 679

Τιμή 40 ευρώ

Αριστούργημα. Τεράστιο βιβλίο του ίδιου επιπέδου με την Ευρώπη του Τόνι Τζαντ. Το σκέφτηκα πολύ όμως αν θα το εντάξω στις βιβλιοπροτάσεις για το Βιβλιοδρόμιο. Γιατί αυτό το βιβλίο δεν διαβάζεται, ρουφιέται από το πρώτο γράμμα μέχρι το τελευταίο. Οποιος θέλει να μάθει αλλά και να εμβαθύνει στην ιστορία της δημοκρατίας αλλά και των αντιφάσεών της στη μεταπολεμική Ευρώπη δεν έχει παρά να βυθιστεί σ’ ένα έργο που αναδεικνύονται οι πολιτικοί, πνευματικοί, οικονομικοί παράγοντες αλλά και ο ρόλος της συμμετοχής των πολιτών στο μεταπολεμικό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Εξαιρετικές οι επεξεργασίες για τη σοσιαλδημοκρατία, ιδιαίτερα σε μια χώρα που υπάρχουν αρκετοί μαθητευόμενοι σοσιαλδημοκράτες που δεν γνωρίζουν την εξέλιξή της. Εξίσου υψηλή η ανάλυση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και της πτώσης του, αλλά και ο Μάης του 1968. Υψηλότατου  επιπέδου η προσέγγιση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Τέλος δεν θα αφήσω ασχολίαστο πώς ο Βρετανός καθηγητής ιστορίας παίζει στα δάκτυλα τη λογοτεχνία της περιόδου, χωρίς την οποία κανένα μεγάλο έργο ιστορίας δεν μπορεί να γραφτεί.

Στράτος Ν. Δορδανάς

Οι αργυρώνητοι

Η γερμανική προπαγάνδα στην Ελλάδα κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Πρόλογος: Γιάννης Μουρέλος

Αλεξάνδρεια, 2021, σ. 407

ΤΙμή 23,32 ευρώ

Μια πρωτότυπη μελέτη ενός από τους καλύτερους έλληνες ιστορικούς, ο οποίος έχει ανοίξει πολλά παράθυρα για να δούμε όλα όσα συνέβησαν στον ελληνικό εμφύλιο, αλλά και στις σχέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων, κυρίως της Γερμανίας, με τον κόσμο των Βαλκανίων και κατά τους δυο πολέμους. Εδώ αποτυπώνεται το εκτεταμένο δίκτυο της προπαγάνδας του Κάιζερ Γουλιέλμου Β΄ και η στενή σχέση του με τον αντιβενιζελισμό μέσα από τη δράση, κυρίως αλλά όχι μόνο, του βαρόνουΚαρλ Σενκ φον Σβάινσμπεργκ. Αυτός κινήθηκε από τη διασπορά φιλογερμανικών ειδήσεων στον Τύπο ως την εξαγορά μείζονων εφημερίδων της εποχής και από εκεί στην οργάνωση αντισυγκεντρώσεων κατά του Ελ. Βενιζέλου έως την οργάνωση της γερμανικής προπαγάνδας. Βεβαίως όπως τονίζεται στον πρόλογο του Γιάννη Μουρέλου όλα αυτά τα χρόνια το σύστημα προπαγάνδας της Αντάντ δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια.

Καρίνα Λάμψα, Ιακώβ Σιμπή

Η διάσωση

Εκδ. Καπόν, σελ. 432

Τιμή 22 ευρώ

Η αναθεωρημένη έκδοση της βραβευμένης πλέον από την Ακαδημία Αθηνών μελέτης; για την τύχη των Εβραίων στα χρόνια της Κατοχής: Μεταξύ 1939 και 1943, εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι εγκλωβίστηκαν σε περισσότερα από 400 γκέτο στα κατεχόμενα εδάφη της Ανατολικής Ευρώπης. Μέχρι το καλοκαίρι του 1944, όλα τα γκέτο είχαν εκκενωθεί και οι περισσότεροι κρατούμενοι εξοντωθεί. Πότε έμαθε ο κόσμος για τη γενοκτονία που βρισκόταν σε εξέλιξη στην καρδιά της Ευρώπης; Τι έκαναν οι Σύμμαχοι για να σταματήσουν τη σφαγή; Γιατί η εβραϊκή ηγεσία στην Παλαιστίνη άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει; Υπήρξε εβραϊκή αντίσταση; Ποιος ήταν ο ρόλος των Ελλήνων Εβραίων στην εξέγερση των Sonderkommando;

Ο μεγάλος μετασχηματισμός.

Κράτος και πολιτική στην Ελλάδα

του 20ου αιώνα

Συλλογικό

Επιμέλεια: Γιάννης Βούλγαρης,

Κώστας Κωστής, Σωτήρης Ριζάς

Πατάκη, 2021

Τιμή 32 ευρώ

Αυτός ο πολύτιμος τόμος αποτελείται από τις εισηγήσεις 27 πανεπιστημιακών που έγιναν σε Συνέδριο που διεξήχθη το 2019 στο Ναύπλιο και αφορούσε τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που συνέβησαν στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα. Οι εισηγήσεις εστιάζουν στα μείζονα γεωπολιτικά ζητήματα της Ελλάδας του προηγούμενου αιώνα, στις πολιτικές που οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις άσκησαν στο πλαίσιο του ελληνικού κράτους, το πώς λειτούργησαν οι εξουσιαστικοί θεσμοί αυτήν την περίοδο και ολοκληρώνεται με το σημαντικότερο, κατά τη γνώμη μου, κομμάτι: Με τη μνήμη, την ιδεολογία και την κουλτούρα κυρίαρχων και κυριαρχούμενων του αιώνα. Αξίζει ιδιαίτερης μνείας η αξιολόγηση από τον Γιάννη Βούλγαρη της Μεταπολίτευσης ως της σταθερότερης και μακροβιότερης περίοδο λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας.

Frank M.Snowden

Επιδημίες και κοινωνία

Μτφ. Τιτίνα Σπερελάκη

Εκδ. Πατάκη, σελ. 701

Τιμή 28 ευρώ

Το βιβλίο που έγινε αναγκαστικά «must» ήδη στο πρώτο κύμα της πανδημικής κρίσης (κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2019) υπενθυμίζοντας την «παράλληλη ιστορία» των αόρατων ιών και των επιδημικών νόσων που χαράζουν ανεξίτηλα την ανθρώπινη διαδρομή. Από τη μεσαιωνική πανώλη μέχρι σήμερα ο ιστορικός του Γέιλ θίγει και θέματα όπως η εξελιξη των θεραπειών, η λογοτεχνία της πανώλης, το περιβάλλον και η μαζική υστερία, σε ένα βιβλίο που παρά το μέγεθός του κερδίζει τον αναγνώστη με τη συναρπαστική αφηγηματικότητα.

Laurence Rees

Το Ολοκαύτωμα, μια νέα ιστορία

Μτφ: Πέτρος Γεωργίου

Πατάκη, 2021, σ. 575

Τιμή 28 ευρώ

Ποτέ δεν θα υπάρξει στιγμή που το Ολοκαύτωμα θα είναι εξαντλημένο ως θέμα. Αυτό το επιβεβαιώνει και αυτός εδώ ο εξαιρετικός και συγκινητικός τόμος. Ο βρετανός συγγραφέας του ξέρει πολύ καλά πώς να διηγείται αλλά και πώς να προκαλεί συναισθήματα όχι λύπησης αλλά αγανάκτησης γι’ αυτό που συνέβη από το 1939 έως το 1945 στη ναζιστική Γερμανία και στις κατακτημένες απ’ αυτήν χώρες. Ξεκινά την τραγική του διαδρομή από τις καταβολές του αντισημιτισμού και τη γέννηση των ναζί για να περάσει απ’ όλες τις στιγμές (Νυρεμβέργη, Βάνζεε, ναζιστικά στρατόπεδα στην Πολωνία, Αουσβιτς) και να φτάσει έως την εξόντωση μέχρις εσχάτων ενός ολόκληρου λαού. Τέτοια έργα αποδεικνύουν πως ο εφιάλτης των 6 εκατομμυρίων θυμάτων πρέπει πάντα να μας ξυπνά από την αδράνεια έναντι του φυλετικού μίσους.

William H. McNeill

Λαοί και επιδημίες

Μτφ: Γιάννης Βογιατζής

Προλογικό σημείωμα: Κωνσταντίνα Μπότσιου

Παπαδόπουλος, 2021, σ. 343

Τιμή 25 ευρώ

Ο πολυγραφότατος αμερικανοκαναδός πανεπιστημιακός δεν πρόλαβε τη σημερινή πανδημία.  Φαίνεται όμως σαν αυτό το βιβλίο να έχει γραφεί και γι’ αυτήν. Από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των ανθρώπων κυνηγών, τις πανδημίες της Ευρασίας, της Μογγολικής Αυτοκρατορίας, τη μεσαιωνική πανούκλα, τις Υπερπόντιες μετακινήσεις έως και την άνοδο της επιστήμης κατά τον 17ο αιώνα και τις πανδημίες του 18ου και 19ου αιώνα, οι άνθρωποι  είχαν να αντιμετωπίσουν ασθένειες και πανδημίες, το πέρασμα των οποίων σηματοδοτούσε νέες εποχές πολιτισμού. Με τρόπο που δεν κουράζει, αλλά προβληματίζει διατρέχει την ιστορία των πανδημιών ανά τους αιώνες και το πώς αυτές στο πέρασμά τους άλλαζαν τις κοινωνίες και τους λαούς. Το προλογικό σημείωμα της Κωνσταντίνας Μπότσιου συνοψίζει πολύ επιτυχημένα αυτό το πολύ ωραίο βιβλίο.

Κρίστοφερ Γουντχαουζ

Το μήλο της έριδος

Μτφ. Σταυρούλα Αργυροπούλου, Γιώργος Μπαρουξής

Εκδ. Μίνωας, σελ. 464

Τιμή 22,20 ευρώ

Ο Κ. Γουντχάουζ κατέφτασε στην Ελλάδα για πρώτη φορά ως αξιωματικός της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής και συμμετείχε στις επιχειρήσεις που έγιναν μέχρι την εκκένωση της Κρήτης την άνοιξη του 1941. Στις 25 Νοεμβρίου 1942 από κοινού με μέλη της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής και άνδρες του Άρη Βελουχιώτη και του Ναπολέοντα Ζέρβα ανατίναξαν τη γέφυρα του Γοργοπόταμου. Το 1948, και ενώ μαινόταν ο εμφύλιος πόλεμος, εξέδωσε στα αγγλικά το βιβλίο του «Το μήλον της έριδος», όπου εξιστορεί: από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, το ηρωικό έπος της Αλβανίας, τη γερμανική κατοχή, τις αντιστασιακές οργανώσεις και τη Διάσκεψη του Λιβάνου μέχρι την απελευθέρωση, τα Δεκεμβριανά και όλα όσα οδήγησαν στον αιματηρό εμφύλιο.

John McHugo

Σουνίτες και σιίτες

ΠΕΚ, σελ. 512

Τιμή 18 ευρώ

Ο ιστορικός πιάνοντας το νήμα από την αρχή, αναλύει την εμφάνιση του σουνιτικού και του σιιτικού Ισλάμ όχι ως τη συγκρότηση δύο χριστιανικού τύπου «αιρέσεων», αλλά ως τη διαμόρφωση, ήδη από τον θάνατο του Μωάμεθ, δύο διακριτών αντιλήψεων για το ποιος δικαιούται να ασκεί τη θρησκευτική εξουσία στη μουσουλμανική κοινότητα.

Βιογραφίες

Άλφρεντ Χίτσκοκ

Εκδ. Οξύ, σελ. 352

Τιμή 17,99 ευρώ

Τριάντα κριτικοί κινηματογράφου αναλύουν όψεις του επονομαζόμενου «μετρ του σασπένς» σε συνεργασία των εκδόσεων με την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου.

Dan Morain

Με τον τρόπο της Κάμαλα

Μτφ. Δημήτρης Αλεξίου, Εκδ. Παπαδόπουλος, σελ. 400

Τιμή 19,99 ευρώ

Ο δημοσιογράφος Νταν Μοραίν δίνει την πρώτη βιογραφία της αντιπροέδρου των ΗΠΑ. Μέσα απ’ αυτή, θα γνωρίσετε την Περιφερειακή Εισαγγελέα του Σαν Φρανσίσκο που εισήγαγε καινοτομίες για την καταπολέμηση της αποχής των παιδιών από το σχολείο και την προστασία των εργατριών του σεξ και έφτασε να γίνει η πρώτη μαύρη Γενική Εισαγγελέας στην ιστορία της Καλιφόρνια. Τη ριψοκίνδυνη Χάρις, που μετά από μόλις πέντε χρόνια ως Γενική Εισαγγελέας, πήρε την τολμηρή απόφαση να διεκδικήσει μια έδρα στη Γερουσία των ΗΠΑ, αλλά και στήριξε δημόσια τον Μπαράκ Ομπάμα όταν ακόμα η υποψηφιότητά του για την Προεδρία έδειχνε να μην έχει καμία τύχη.

Κάμαλα Χάρις

Οι αλήθειες μας

Μτφ. Ντόρα Δαρβίνη, Εκδ. Μίνωας, σελ. 400

Τιμή 27,70 ευρώ

Μέσα από το βιβλίο της η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, εξηγεί τι σημαίνει η δέσμευσή της να λέει την αλήθεια, γεγονός άμεσα συνδεδεμένο με την ανατροφή της. Κόρη μεταναστών, μεγάλωσε στο Όουκλαντ της Καλιφόρνια, σε μια κοινότητα που ενδιαφερόταν βαθιά για την κοινωνική δικαιοσύνη. Μεγαλώνοντας δεν έκρυψε ποτέ το πάθος της για τη δικαιοσύνη και, όταν έγινε βοηθός περιφερειακού εισαγγελέα με την αποφοίτησή της από τη Νομική Σχολή, εδραιώθηκε αμέσως ως μία από τις πρωτοπόρους στον αγώνα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος επιβολής του νόμου στην Αμερική.

Linn Ullmann

Ανησυχία

Μτφ. Χίλντα Παπαδημητρίου

Εκκδ. Μεταίχμιο, σελ. 464

Τιμή 17,70 ευρώ

Εκείνος είναι ένας καταξιωµένος Σουηδός σκηνοθέτης. Εκείνη είναι η κόρη του, η µικρότερη από εννέα παιδιά. Τον επισκέπτεται κάθε καλοκαίρι στο αγαπηµένο του πέτρινο σπίτι στη Βαλτική. Ο πατέρας της, ο Ίνγκµαρ Μπέργκµαν, τώρα που κοντεύει τα 90 οραµατίζεται ένα βιβλίο για τα γεράµατα. Ανησυχεί πως χάνει τη γλώσσα του, τη µνήµη του, το µυαλό του. Και η κόρη του, η συγγραφέας του βιβλίου, αναλαµβάνει να το γράψει µαζί του. Εκείνη θα ρωτά, εκείνος θα απαντά.  Εφτά χρόνια αργότερα, εκείνη βρίσκει τις µαγνητοφωνηµένες συνοµιλίες. Βυθισµένη στις αναµνήσεις, αναπλάθει την ιστορία ενός πατέρα, µιας µητέρας, ενός κοριτσιού – ενός παιδιού που ανυποµονεί να µεγαλώσει και δυο γονιών που θα προτιµούσαν να είναι παιδιά.

Ενρίκο Μπερινγκουέρ

Μια άλλη ιδέα για τον κόσμο

Μτφ. Τόνια Ραντίν Τσίτσοβιτς, Εκδ. Νήσος, σελ. 426

Τιμή 17 ευρώ

Ανθολογία που περιλαμβάνει τα κύρια κείμενα (άρθρα, ομιλίες, συνεντεύξεις) του Μπερλινγκουέρ στη μακρά περίοδο (1969-1984) κατά την οποία βρέθηκε στο τιμόνι του Ιταλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Όπως γράφαμε στη βιβλιοκρισία της 17ης Απριλίου: «Ο ηγέτης του ιταλικού ευρωκομμουνισμού δεν αρνήθηκε ούτε μια φορά τον σοσιαλισμό ως διάδοχο του καπιταλισμού, αλλά ταυτοχρόνως δεν έπαψε ποτέ να θεωρεί πως δική του προτεραιότητα είναι η δημοκρατία. Μια «εμμονή» που τη θεωρητικοποίησε και την πραγματοποίησε με τον «ιστορικό συμβιβασμό», παρά το κόστος που αυτός είχε για το κόμμα του, το οποίο το 1976 είχε φτάσει στο 34,4%. Το ΙΚΚ ποτέ δεν κυβέρνησε τη χώρα, έβαλε όμως τα θεμέλια μιας άλλης αντίληψης για την πολιτική και την ιδιαίτερη ηθική της, η οποία έσωσε την ιταλική δημοκρατία και δίδαξε τι σημαίνει υπερασπίζω τη δημοκρατία από τους εχθρούς της».